Με αρχηγική θέση στην όμαδα των υπέρτατων ουζομεζέδων και με αρώματα Ελλάδας, ο ύμνος στην γεύση που ονομάζεται γαρίδες σαγανάκι μας έχει συντροφέψει αμέτρητες φορές στις ουζοκατανύξεις μας, το καταπληκτικό αυτό πιάτο θέλει μόνο 20 λεπτά για να ετοιμαστεί και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει πάντα.
Τα υλικά μας για 2 μερίδες μεγάλες
- 500 γρ γαρίδες (καλύτερα φρέσκες) με το κελυφός τους
- 200 γρ φέτα
- 2 ώριμες ντομάτες μικρές κομμένες σε κυβάκια
- 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν δεν είναι η εποχή βάλτε ένα μικρό ξερό)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
- 8 κουταλιές της σούπας λάδι
- Αλάτι ελάχιστο έως και καθόλου
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε 2 τηγάνια αν δεν έχουμε δεύτερο χρησιμοποιούμε μία κατσαρόλα.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τις γαρίδες, τσιγαρίζουμε ([glossary id=’1919′ slug=’%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1′ /]) για 1 με 2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο. Όταν πιει τα υγρά του, βγάζουμε το φαγητό από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Αν θέλουμε τις γαρίδες μας καθαρισμένες στο φαγητό όταν κρυώσουν αφαιρούμε τα κεφάλια και καθαρίζουμε εύκολα το υπόλοιπο ίσως εκτός από την ουρίτσα τους. Δεν πετάμε το ζουμάκι τους γιατί έχει όλη την γεύση φυλακισμένη μέσα του.
- Στο δεύτερο τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα, ρίχνουμε άφθονο πιπέρι και ίσως λίγο αλάτι (μια κοφτή κουταλιά του γλυκού). Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να χυλώσει.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες στην σάλτσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την φέτα και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά, σε αυτό το σημείο κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί και να μελώσουν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μάραθο και άφθονο τσίπουρο ή ούζο (άντε και μπύρα)