Προσωπικά έχω γεννηθεί στην Γερμανία γιος τίμιων γκασταρμπάιτερς που ευτυχώς είχαν την σύνεση να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ήμουν τριών ετών, Λογικό είναι λοιπόν να φέρουν μαζί τους και κάποια από τα γερμανικά πιάτα που έμαθαν εκεί. Η γερμανική πατατοσαλάτα είναι η πιο γνωστή πατατοσαλάτα της υφηλίου, καταναλώνεται στις απανταχού μπυραρίες με συνοδεία ξινολάχανου, λουκάνικων και φυσικά άφθονης μπύρας. Τα υλικά της αλλάζουν και σε άλλες συνταγές δεν υπάρχει μαγιονέζα ή μήλο ή κάπαρη, σε άλλες υπάρχει αυγό αλλά αυτό δεν έχει σημασία είναι το ίδιο νόστιμη όπως και να την κάνεις. Φάτε την ζεστή ή και κρύα ;)
Τα υλικά μας
- 2 πατάτες σχετικά μεγάλες πατάτες
- 10 φέτες μπέικον
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο ή και τα δύο)
- 1 πράσινο μήλο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- 4 κουταλιές μαγιονέζα (εγώ χρησιμοποίησα την σπιτική μαγιονέζα με ελαιόλαδο που είχα φτιάξει)
- 2 κουταλιές λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας φύλλα μαϊντανού
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε ή ψήνουμε στο φούρνο τις πατάτες, όταν είναι έτοιμες τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το πράσινο μήλο που έχουμε ψιλοκόψει σε μικρά κυβάκια, την κάπαρη, την μαγιονέζα, το λεμόνι & τα κρεμμύδια (αν δεν θέλουμε να είναι πολύ δυνατά τα περνάμε λίγο από το τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν).
- Αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
- Αν την σερβίρουμε ζεστή περνάμε τα κομμάτια του μπέικον από αντικολλητικό τηγάνι & τα σερβίρουμε πάνω στην πατατοσαλάτα μας μαζί με φύλλα φρέσκου μαϊντανού.
- Αν την σερβίρουμε κρύα περνάμε τα κομμάτια του μπέικον από αντικολλητικό τηγάνι & τα ανακατεύουμε με την σαλάτα για να δώσει μία υπέροχη καπνιστή γεύση, προσωπικά προτιμώ να την βάζω στο ψυγείο και μετά να την βγάζω για 30 πριν το σερβίρισμα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Φάτε την σαν συνοδευτικό καλών Γερμανικών λουκάνικων και πιείτε καλή, κατά προτίμηση Γερμανική, μπύρα.