Το γλυκό το σύκο ή συκαλάκι είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού (μαζί με το περγαμόντο, νεράντζι, κάστανο, καρπούζι.. άστο δεν πείθω). Η μάνα μου το φτιάχνει τέτοια εποχή που αρχίζουν να μεγαλώνουν τα σύκα, και φυσικά δεν κρατάει πάρα πολύ, το αφανίζουμε οικογενειακώς. Είναι μπελαλίδικη δουλειά το να φτιάξεις σύκα, και από χρόνο και μερικώς γιατί θα τα κάνεις με τον ασβέστη ως υλικό.
Τα υλικά μας
- 40 σύκα μέτρια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ασβέστης
- 40 γαρίφαλα
- 40 αμύγδαλα χωρίς φλοιό ωμά.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τα σύκα, δεν το αφαιρούμε τελείως το κόβουμε στρογγυλό να φύγει το σκληρό του κομμάτι που δεν τρώγεται. Σουβλίζουμε το σύκο από το πίσω μέρος στο μπροστά με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μια σούβλα μικρή, και γυρίζουμε το καλαμάκι 2-3 φορές γύρω-γύρω για να ανοίξουμε καλή τρύπα. Κάνουμε και 4-5 τρύπες στο σύκο σε διάφορα σημεία να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι όταν το βράζουμε.
Βάζουμε τα σύκα σε ένα σκεύος με νέρο να τα καλύπτει και ένα φλιτζάνι ασβέστη που έχουμε περάσει από το σουρωτήρι μας. Τα αφήνουμε στο μείγμα για πάνω από 5 ώρες, αυτό το μείγμα κρατάει τα σύκα τραγανά και δεν λιώνουν με το βράσιμο.
Όταν τελειώσουμε με τον ασβέστη, πλένουμε πολύ καλά τα σύκα μας για φύγει ο ασβέστης και τα αφήνουμε κάπου να σουρώσουν.
Για να κάνουμε το λεγόμενο ξεπίκρισμα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και όταν πάρουν βράση τα σουρώνουμε , αυτό το κάνουμε 3 φόρες. Όταν τελειώσουμε τα και τα ξεζουμίζουμε πιέζοντας ελαφρά για να φύγουν τα ζουμιά.
Μετά τα βάζουμε σε κρύο νερό με χυμό από ένα λεμόνι και τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα. Όταν τελειώσουμε τα σουρώνουμε και τα ξεζουμίζουμε πιέζοντας ελαφρά για να φύγουν τα ζουμιά.
Πριν αρχίσουμε το βράσιμο τοποθετούμε τα αμύγδαλα και τα γαρίφαλα, το γαρίφαλο θα πάει στο πάνω μέρος και στο αμύγδαλο στο κάτω μέρος τους σύκου.
Όταν τελειώσουμε τα στήνουμε στον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας με το κάτω μέρος του σύκου να κοιτάει προς τα κάτω και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψει (και 2 δάχτυλα παραπάνω) και 1 κιλό ζάχαρη και τις 2 βανίλιες.
Όταν πάρουν βράση τα βράζουμε για 1 τέταρτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα βράζουμε άλλη μία φορά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα τα βράζουμε άλλη μία φορά , τα σύκα μπορεί να βγάλουν επιπλέον υγρά όσο καθίσουν, για αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγη ακόμα ζάχαρη. Τ ο ζητούμενο είναι να δέσει το σιρόπι μας και να έχει ρουφήξει το σιρόπι το σύκο, τα σύκα μας θα πάρουν διάφανη μορφή.
Αν για οποιοδήποτε λόγο(λίγο απίθανο αν έχετε κάνει σωστά τις τρύπες και έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες) δεν έχουν ρουφήξει και δεν έχουν γίνει εσωτερικά, (ανοίγουμε ένα για να δούμε τι γίνεται) βράζουμε περισσότερη ώρα, συμπληρώνοντας νεράκι αν χρειαστεί
Όταν όλα είναι έτοιμα τα βάζουμε καυτά σε βάζο αποστειρωμένο και τα φυλάμε στο ψυγείο.
Δεν υπάρχει αυτή η γεύση . Κάντε την κόρες , και θα σας ζηλεύουνε όλες οι πεθερές !