LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά Κουταλιού, Ζαχαροπλαστική  /  24 Μαΐου 2013

Γλυκό του κουταλιού Σύκο

by Παναγιώτης
Γλυκό κουταλιού Σύκο
“Σήκω λεβέντη μου από το κρεβάτι επιτελούς 3 πήγε ή ώρα έλα έχω φτιάξει γλυκό σύκο να πιεις με τον καφέ σου” είπε η μάνα του Βαλάντη του ξενύχτη φοιτητή και ξεφύσησε κάνοντας τον σταυρό της.

Το γλυκό το σύκο ή συκαλάκι είναι το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού (μαζί με το περγαμόντο, νεράντζι, κάστανο, καρπούζι.. άστο δεν πείθω). Η μάνα μου το φτιάχνει τέτοια εποχή που αρχίζουν να μεγαλώνουν τα σύκα, και φυσικά δεν κρατάει πάρα πολύ, το αφανίζουμε οικογενειακώς. Είναι μπελαλίδικη δουλειά το να φτιάξεις σύκα, και από χρόνο και μερικώς γιατί θα τα κάνεις με τον ασβέστη ως υλικό.

Τα υλικά μας

  • 40 σύκα μέτρια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ασβέστης
  • 40 γαρίφαλα
  • 40 αμύγδαλα χωρίς φλοιό ωμά.

 

 

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τα σύκα, δεν το αφαιρούμε τελείως το κόβουμε   στρογγυλό να φύγει το σκληρό του κομμάτι που δεν τρώγεται.  Σουβλίζουμε το σύκο από το πίσω μέρος στο μπροστά με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μια σούβλα μικρή, και γυρίζουμε το καλαμάκι 2-3 φορές γύρω-γύρω για να ανοίξουμε καλή τρύπα. Κάνουμε και  4-5 τρύπες στο σύκο σε διάφορα σημεία να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι όταν το βράζουμε.

Βάζουμε τα σύκα σε ένα σκεύος με νέρο να τα καλύπτει και ένα φλιτζάνι ασβέστη που έχουμε  περάσει από το σουρωτήρι μας. Τα αφήνουμε στο μείγμα για πάνω από 5 ώρες, αυτό το μείγμα κρατάει τα σύκα τραγανά και δεν λιώνουν με το βράσιμο.

Όταν τελειώσουμε με τον ασβέστη, πλένουμε πολύ καλά τα σύκα μας για φύγει ο ασβέστης και τα αφήνουμε κάπου να σουρώσουν.

Για να κάνουμε το λεγόμενο ξεπίκρισμα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και όταν πάρουν βράση τα σουρώνουμε , αυτό το κάνουμε 3 φόρες. Όταν τελειώσουμε τα  και τα ξεζουμίζουμε πιέζοντας ελαφρά για να φύγουν τα ζουμιά.

Μετά τα βάζουμε σε  κρύο νερό με χυμό από ένα λεμόνι και τα αφήνουμε εκεί για 1 ώρα. Όταν τελειώσουμε τα σουρώνουμε  και τα ξεζουμίζουμε πιέζοντας ελαφρά για να φύγουν τα ζουμιά.

Πριν αρχίσουμε το βράσιμο τοποθετούμε τα αμύγδαλα και τα γαρίφαλα, το γαρίφαλο θα πάει στο πάνω μέρος και στο αμύγδαλο στο κάτω μέρος τους σύκου.

Όταν τελειώσουμε τα στήνουμε στον πάτο μίας μεγάλης  κατσαρόλας  με το κάτω μέρος του σύκου να κοιτάει  προς τα κάτω και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψει (και 2 δάχτυλα παραπάνω)  και 1 κιλό ζάχαρη και τις 2 βανίλιες.

Όταν πάρουν βράση τα βράζουμε για  1 τέταρτο και τα αφήνουμε  να κρυώσουν,  τα βράζουμε άλλη μία φορά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα τα βράζουμε άλλη μία φορά , τα σύκα μπορεί να βγάλουν επιπλέον υγρά όσο καθίσουν, για αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγη ακόμα ζάχαρη. Τ ο ζητούμενο είναι να δέσει το σιρόπι μας και να έχει ρουφήξει το σιρόπι το σύκο, τα σύκα μας θα πάρουν διάφανη μορφή.

Αν για οποιοδήποτε λόγο(λίγο απίθανο αν έχετε κάνει σωστά τις τρύπες και έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες)  δεν έχουν ρουφήξει και δεν έχουν γίνει εσωτερικά, (ανοίγουμε ένα για να δούμε τι γίνεται) βράζουμε περισσότερη ώρα, συμπληρώνοντας νεράκι αν χρειαστεί

Όταν όλα είναι έτοιμα τα βάζουμε καυτά  σε βάζο αποστειρωμένο και τα φυλάμε στο ψυγείο.

 

Στο ίδιο στυλ:

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού, σπιτικό & θαυμαστό. Ένα από τα καλύτερα γλυκά κουταλιού που κυκλοφορούν, η μάνα μου το φτιάχνει όταν βγουν τα πρώτα περγαμόντα άνοιξη μεριά σε μεγάλες ποσότητες για να μην ξεμείνει τον υπόλοιπο χρόνο. Σκέτο ή με γιαούρτι δίνει στο κλασσικό τρατάρισμα και τον...

Γλυκό κουταλιού νεράντζι, φέρτε μου γιαούρτια. Δώσε μου γιαούρτι με γλυκό νεράντζι και την ψυχή μου πάρε, για μένα δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός. Η μαμά Στεφάνια το τιμάει το Νεράντζι κάθε χρόνο και η συνταγή είναι απλή, απλά θα πρέπει να πάρεις το κολάι γιατί τα...

Εύκολο Παγωμένο γιαούρτι με σύκο 1,2,3 frozen yogurt! Παγωμένο γιαούρτι που με σχετική προετοιμασία το έχεις έτοιμο σε 5 λεπτά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά και αηδίες σπιτικό από σπίτι ;)   Τα υλικά μας (για μία κούπα παγωτού) 2 σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια 5 κουταλιές στραγγιστό...

Γλυκό καρύδι, μπουκίτσες παραδείσου. Τελικά όλα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού στην Ελλάδα από την ντομάτα και την μελιτζάνα μέχρι το καρύδι και το κάστανο, όλα σας λέω, έχω φάει μέχρι και γλυκό του κουταλιού φασόλια γίγαντες στα Τρίκαλα…   Τα υλικά μας 1...

Tags

  • Vegan
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Σούπα βελουτέ με γλυκοπατάτα & σπαράγγια
Μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι

1 comment

  • marilena
    24 Μαΐου 2013

    Δεν υπάρχει αυτή η γεύση . Κάντε την κόρες , και θα σας ζηλεύουνε όλες οι πεθερές !

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes