
Η τεχνική του στιφάδου περιλαμβάνει απαραιτήτως την μαγική τριπλέτα κρεμμύδι- ντομάτα-ξύδι . Από κει και πέρα ο καθείς βάζει ότι μπαχαρικά του κάνει κέφι . Η δάφνη και το μπαχάρι για παράδειγμα είναι από τους βασικούς μετόχους σε αυτό το φαγητό. Όσο για την σουπιά , όποιος έχει περάσει σαρακοστή χωρίς να φάει έστω και μια φορά σουπιές να σηκώσει το χέρι του… I am watching you!
Τα υλικά μας
- 1 ½ κιλό σουπιές
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 κούπα λάδι
- ½ κούπα ξυδι
- ½ κούπα κρασί κόκκινο
- 2 ντομάτες καθαρισμένες και περασμένες στον τρίφτη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 7-8 κόκκους μπαχάρι
- 10 γαρύφαλλα καρφάκια
- Αλάτι ,πιπέρι
Πως το κάνουμε
Καθαρίζουμε , πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές τις σουπιές . Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τις σουπιές για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και τις αφήνουμε σε χαμηλέ φωτιά να βράσουν για 30 λεπτά. Μόλις πιουν τα υγρά τους τις σβήνουμε με το κρασί . Όταν εξατμιστεί το κρασί αλατίζουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα φέρνουμε μια βόλτα στην κατσαρόλα να λαδωθούν . Προσθέτουμε τις ντομάτες ,τον πελτέ και τα μπαχαρικά . Τα αφήνουμε για κανένα 20λεπτο να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξύδι , προσθέτουμε τη δάφνη και αφήνουμε 5-10 λεπτά να μελώσει το φαγητό και να μείνει μόνο με την σάλτσα του.