Μαγειρικό γλωσσάρι

Please select from the menu above

  • Αφέψημα

    Είναι μία τεχνική στην οποία βράζουμε τα μέρη του βοτάνου με νερό για περίπου 30 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε ή κάνουμε γαργάρες όσο είναι ζεστό ή μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 μέρες.

    Η αναλογία είναι για κάθε φλιτζάνι νερό  20 γρ. αποξηραμένο ή αν χρησιμοποιούμε νωπό βότανο 40 γρ.

    Χρησιμοποιείται κυρίως για μέρη του φυτού που είναι πιο σκληρά όπως τα κλωνάρια, τους καρπούς, τον φλοιό ή τις ρίζες.

  • Έγχυμα

    Είναι μία τεχνική στην οποία βράζουμε νερό και προσθέτουμε στο τέλος τα φύλλα ή τα άνθη του βοτάνου μας, γνωστό και ως τσάι. Το αφήνουμε στο νερό για 8 με 10 λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή το κρατάμε στο ψυγείο για 2 μέρες. Χρησιμοποιούμε περίπου 4 γρ. αποξηραμένο βότανο ή 8 γρ. νωπό ανά φλιτζάνι.

  • Ζεμάτισμα

    Το ζεμάτισμα ή στα αγγλικά Blanching είναι η τεχνική στην οποία βυθίζουμε ένα υλικό (κρέας ή λαχανικό) για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει και το αφαιρούμε πριν βράσει τελείως. Η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως για να μαλακώσουμε κάποια λαχανικά τα οποία είναι ευαίσθητα  ή για να μειώσουμε τον όγκο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι η ντομάτα το κάνουμε για να μπορέσουμε να ξεφλουδίσουμε το λαχανικό πιο εύκολα.

  • Μαρινάρα

    Η μαρινάρα ή μαρινάδα ή μαρινάρισμα είναι μία τεχνική στην οποία προετοιμάζουμε το κρέας, ψάρι ή και λαχανικά αφήνοντας τα από μερικά λεπτά μέχρι και ώρες ή μέρες σε μία ωμή σάλτσα ή οποία μπορεί να αποτελείται από διάφορα υλικά και συνδυασμούς υλικών (λάδι, μπαχαρικά, σόγια, γιαούρτι κτλ). Η διαδικασία αυτή δίνει ιδιαίτερη γεύση στα υλικά μας και τα κρατά πιο ζουμερά κατά το μαγείρεμα.

  • Μπούκοβο

    Το μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από ποικιλίες τριμμένης καυτερής κόκκινης πιπεριάς.

  • Τσιγάρισμα

    Τσιγάρισμα είναι η μαγειρική τεχνική κατά την οποία μαγειρεύουμε ένα υλικό όπως κρέας, λαχανικό ή ψάρι σε ένα σκεύος που περιέχει  μία μικρή ποσότητα από λιπαρή ουσία (π.χ. λάδι) για να το μαλακώσουμε ή να το θωρακίσουμε εξωτερικά.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο