Το γιουβέτσι είναι κλασικό πιάτο οικογενειακού τραπεζιού που το συναντάμε σε παραλλαγές και στην υπόλοιπη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια . Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη “guvec” ,που περιγράφει το σκεύος μέσα στο οποίο μαγείρευαν το κρέας με λαχανικά . Στη χώρα μας η συνηθέστερη εκδοχή για το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι ,είναι κρέας από μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο μαζί με κριθαράκι ή χυλοπίτες .
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες ( σπάλα ή ποντίκι)
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1/3 φλιτζανιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 5-6 κόκκους πιπέρι
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- μία πρέζα ζάχαρη
- αλάτι , πιπέρι
- δύο φλιτζάνια κριθαράκι
- τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα ξερή
Πως το κάνουμε
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές . Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα . Ρίχνουμε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά , την κανέλα , αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις μαλακώσει το κρέας σουρώνουμε τα μπαχαρικά και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί ή γάστρα . Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλη μισή με μία ώρα ( αναλόγως πόσο τρυφερό είναι το κρέας) . Μόλις ει ναι έτοιμο το μοσχάρι το αφαιρούμε . Προσθέτουμε στο ταψί 3 ποτήρια βραστό νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι να βράσει για περίπου 30 λεπτά . Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι (να κρατάει λίγο ζουμάκι) προσθέτουμε από πάνω το μοσχάρι και βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να χυλώσει το κριθαράκι και σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί.