LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  31 Μαΐου 2013

Μοσχάρι γιουβέτσι . Ο μόσχος ο σιτευτός

by Μαριλού
μοσχάρι γκιουβέτσι
“Ο Αλέξης είναι παλικάρι της φακής” είπε ο Θόδωρος , και το μάτι του Ανέστη θόλωσε… Έτσι είναι τα οικογενειακά τραπέζια .Το παν είναι να προλάβεις να φας πριν αρχίσει ο καυγάς !

 

Το γιουβέτσι είναι κλασικό πιάτο οικογενειακού τραπεζιού που το συναντάμε σε παραλλαγές και στην υπόλοιπη  Μεσόγειο και στα Βαλκάνια . Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη “guvec” ,που περιγράφει το σκεύος μέσα στο οποίο μαγείρευαν το κρέας με λαχανικά . Στη χώρα μας η συνηθέστερη εκδοχή για το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι ,είναι κρέας από μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο μαζί με κριθαράκι ή χυλοπίτες .

Υλικά 

  • 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες ( σπάλα ή ποντίκι) 
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1/3 φλιτζανιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1/2  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • μία πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι , πιπέρι
  • δύο φλιτζάνια κριθαράκι
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα ξερή

Πως το κάνουμε 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές . Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα . Ρίχνουμε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά , την κανέλα , αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το κρέας σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις μαλακώσει το κρέας σουρώνουμε τα μπαχαρικά και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί ή γάστρα . Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλη μισή με μία ώρα ( αναλόγως πόσο τρυφερό είναι το κρέας) . Μόλις ει ναι έτοιμο το μοσχάρι το αφαιρούμε . Προσθέτουμε στο ταψί  3 ποτήρια βραστό νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι να βράσει για περίπου 30 λεπτά . Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι (να κρατάει λίγο ζουμάκι) προσθέτουμε από πάνω το μοσχάρι και βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να χυλώσει το κριθαράκι και σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί.

 

 

 

Στο ίδιο στυλ:

Μοσχάρι κοκκινιστό με γιαούρτι . Μοσχαράκι μου λαμπρό Η δροσιά και η ελαφριά οξύτητα του γιαουρτιού σε συνδυασμÏŒ με την ντομάτα, μεταμορφÏŽνουν το μοσχάρι σε μια ροζ γευστική πανδαισία. Δοκιμάστε το μαζί με πατατούλες τηγανιτές ή ρύζι ή πουρέ . Υλικά 1 κιλÏŒ μοσχάρι (σπάλα, ή νουά ή...

Μοσχαράκι με λαχανικά και μπύρα στη γάστρα μουουουου Η μπύρα έχει γίνει αγαπημένη μου τελευταία στις μοσχαρο-χοιρινο-κοτοπουλÏŒ-σαλτσες . Πρέπει ÏŒμως να διαλέξουμε μια ÏŒχι πολύ δυνατή μπυρίτσα και να την σβήσουμε  πρÏŽτα, να εξατμιστεί το αλκοÏŒλ,  πριν την βάλουμε στο φούρνο, γιατί αλλιÏŽς θα πικρίσει το φαγητÏŒ ....

Μοσχιοί με κριθαράκι (Μοσχοχτάποδα και ιστορίες της λαϊκής) Το Σάββατο ÏŒπως και κάθε Σάββατο ÏŒταν είμαι στην Αθήνα πηγαίνω λαÏŠκή στους ΑμπελÏŒκηπους (ΛουÏŠζης Ριανκούρ ή Δουκίσσης Πλακεντίας), εκεί αγοράζω ψάρια και θαλασσινά απÏŒ τον φίλο μου τον Μηνά τον “καταπληκτικÏŒ”, τον βρίσκεις στον δεύτερο πάγκο στην σειρά στην...

Μπλέξαμε τα μπούτια γαλοπούλας με μακαρονάδα Γαλοπούλα μακαρονάδα λοιπÏŒν, η γιαγιά μου έλεγε ÏŒτι η γαλοπούλα είναι πρÏŒστυχο κρέας  (γιατί έχει έντονη μυρωδιά προφανÏŽς), για αυτÏŒ και εγÏŽ του συμπεριφέρθηκα πρÏŒστυχα με την σειρά μου. Το μυστικÏŒ είναι στα μπαχαρικά λοιπÏŒν και στο αργÏŒ βράσιμο που...

Tags

  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Φασολάκια τσαούλια σαλάτα με σάλτσα ανθότυρου
Προφιτερόλ time. Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes