To Spaghetti alla puttanesca είναι ο ορισμός της γρήγορης μακαρονάδας, ο μύθος λέει ότι ήταν ένα φαγητό που επινοήθηκε από τις Ιταλίδες πόρνες γιατί δεν είχαν πολύ χρόνο για να μαγειρέψουν λόγω του φορτωμένου ωραρίου τους, αλλά η αλήθεια μάλλον είναι το sugo alla puttanesca (σάλτσα πουτανέσκα) ότι επινοήθηκε την δεκαέτια του 50 από τον Sandro Petti συνιδιοκτήτη του εστιατορίου “Rancio Fellone” στο νησί της Ισκίας στην Ιταλία, ο ίδιος είπε ότι ένα βράδυ το μόνο που είχε ήταν κάπαρη, σκόρδο, ελιές και 4 ντομάτες και οι φίλοι του ήταν πεινασμένοι, έτσι γεννήθηκε η συνταγή της πουτανέσκας. Τα βασικά υλικά της είναι αυτά που θα ανέφερα πιο πάνω και αυτά θα χρησιμοποιήσω, αλλά υπάρχουν και άλλες εκδοχές με αντζούγιες που φτιάχνουν στο Λάτσιο και με στην Νάπολι με την ονομασία Spaghetti alla partenopea.
Τα υλικά μας για 4 μερίδες
- 350 γρ ζυμαρικά (εγώ χρησιμοποίησα fusilli ή τριβελάκι όπως το λέμε στην Ελλάδα)
- 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή σε επεξεργαστή τροφίμων
- 4-5 αντζούγιες (προαιρετικά)
- 10 – 15 ελιές
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Αλάτι (με προσοχή γιατί έχουν αλάτι πολύ η κάπαρη, οι αντζούγιες και οι ελιές)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Βασιλικό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο στο λάδι μας για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τις ελιές , την κάπαρη και τις αντζούγιες αν τις χρησιμοποιήσουμε. Δεν αλατίζουμε περιμένουμε να βράσει η σάλτσα λίγο για να δούμε πόσο αλμυρή θα γίνει από τα υλικά μας και αναλόγως προσθέτουμε αλάτι, πιπεράκι ρίχνουμε. Την σάλτσα την βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
- Βράζουμε τα μακαρόνια μας και όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την σάλτσα μας και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη και τυράκι τριμμένο.
Buon Appetito !