Η ιδέα βασίζεται στις κρύες σαλάτες με noodles που αλλά και στα υλικά που συναντάμε στα stir fry, και ο σκοπός είναι να συνδυάσω ένα καθαρά ελληνικό ζυμαρικό όπως είναι το κριθαράκι με τις γεύσεις του τζίντζερ, του μοσχολέμονου, τις φύτρες φασολιού, σόγια σώς κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο και μυρωδάτο και το δοκιμάσαμε με άσπρο ελληνικό κρασάκι σε μία μικρή κυριακάτικη μάζωξη. Τα υλικά όπως οι φύτρες των φασολιών και τα χλωρά γλυκά μπιζέλια τα προμηθεύτηκα από τα μαγαζάκια που πωλούν ασιατικά προϊόντα στην Σεβαστουπόλεως στους Αμπελόκηπους.
Τα υλικά μας για 4 άτομα
- 250 γρ. κριθαράκι λεπτό
- 200 γρ. γαρίδες
- 1 κούπα φύτρες φασολιών
- 10 γλυκά φρέσκα φασολάκια μπιζελιού (Στην Αγγλία τα λένε sugar snaps, στην Ελλάδα δεν ξέρω, ότι μπορώ κάνω να σας τα περιγράψω, δείτε την φωτό)
- 1/2 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μπαστουνάκια
- 1/2 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε μπαστουνάκια
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ ψιλοκομμένο
- Χυμός από 2 μικρά λάιμ (μοσχολέμονα)
- Ξύσμα από ένα λάιμ
- 4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (ρίχνουμε μία-μία, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε)
- 4-5 κουταλιές τις σούπας φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
- Φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 2-3 κουταλιές λάδι για τσιγάρισμα (μην βάλετε ελαιόλαδο γιατί έχει έντονη γεύση, το ιδανικό θα ήταν σησαμέλαιο)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες μας ,τις κρατάμε στην άκρη και βάζουμε τα κελύφη & και τα κεφάλια τους σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό για να τα βράσουμε και να πάρουμε τα αρώματα τους. Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και μετά περνάμε το νερό από μία σήτα ή ένα σουρωτήρι για να κρατήσουμε τον ζωμό μας μόνο.
- Βάζουμε τον καθαρό ζωμό πίσω στην φωτιά και όταν πάρει βράση, αλατίζουμε και ρίχνουμε το κριθαράκι μας. Το θέλουμε αλ τέντε για αυτό το βράζουμε για περίπου 11 λεπτά. Όταν βράσει το σουρώνουμε και το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφρά στο λάδι μας τις γαρίδες μας για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα φρέσκα μπιζελάκια και τις πιπεριές. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε το κριθαράκι με τα λαχανικά και τις γαρίδες και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά.
- Βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο για 30 με 45 λεπτά για να κρυώσει και να τραβήξει το κριθαράκι όλα τα αρώματα.
Το αποτέλεσμα είναι μία ελαφριά και δροσιστική σαλάτα με αρώματα Ασίας, αν την φτιάξετε περιμένω τα σχόλια σας ;)