Σαλιγκάρια κοκκινιστά, χοχλιοί & σφαλιγκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια.

Συνταγή από την/τον:

Χοχλιοί κοκκινηστοί

Ναι ο Μιχάλης είχε σαλιγκάρια και το χωριό του, δεν περίμενε να πάει στην Γαλλία για να τα φάει…

 

Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί ή σφαλιγκάρια όπως τα λένε στο χωριό μου το ένδοξο (;!;!) Βαρθολομιό της Ηλείας είναι λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους (καλύτερα περισσότερα για εμάς) αλλά όπως όλοι ξέρουμε στην Κρήτη μας τα λατρεύουν αλλά και επίσης και στην Πελοπόννησο, στα μέρη μου ειδικά αμέσως μετά την βροχή οργανώνονται «εκδρομές» για να τα μαζέψουν, η καταπληκτική έκφραση στην ντοπιολαλιά μας που την αγαπώ πολύ είναι  «έβρεξε θα σκαρίσουν τα σφαλιγκάρια» και δίνει το σήμα για την εξόρμηση. Στα μέρη μου επίσης τρώνε και τα μικρότερα στο μέγεθος τα οποία τα κάνουν βραστά με ρίγανη και αλάτακι μόνο και τα τρώνε ένα-ένα με υπομονή κάτι σαν να τρώνε πασατέμπο :)

Τα Υλικά μας (για 4 άτομα)

  • 40 σαλιγκάρια
  • 2 ντομάτες μέτριες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Προετοιμασία & εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τα σαλιγκάρια σε μία κατσαρόλα (με το καπάκι φυσικά για να μην μας φύγουν και τα ψάχνουμε) και τους πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, οι χοχλιοί μας θα φάνε το αλεύρι και θα «καθαρίσουν», τους αφήνουμε εκεί για 3 μέρες και συμπληρώνουμε αλεύρι αν το φάνε όλο για να μη μας μείνουν πεινασμένοι.
  2. Όταν περάσουν οι 3 μέρες τους πλένουμε καλά (ρίχνουμε και λίγο ξύδι αν θέλουμε για έξτρα απολύμανση)  και τους ζεμάταμε 2-3 φορές αλλάζοντας το νερό και πλένοντας τους κάθε φορά μετά το ζεμάτισμα.
  3. Σε αυτό το σημείο αν έχουμε πολλούς και δεν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε όλους μπορούμε να τους φυλάξουμε στην κατάψυξη.
  4. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα σαλιγκάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τον άνηθο και 2 κούπες νερό, αλατοπιπερώνουμε.
  6. Όταν το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  7. Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο αν θέλουμε. Το πιάτο είναι επίσης  ιδανικός κρασομεζές ;)

Σαλιγκάρια κοκκινήστα

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.5/5 (2 ψήφοι )
Σαλιγκάρια κοκκινιστά, χοχλιοί & σφαλιγκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια., 4.5 από 5 βασιζόμενο σε 2 ψήφους

Πείτε μας κάτι

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο