LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική, Μεζέδες  /  6 Νοεμβρίου 2013

Σαλιγκάρια κοκκινιστά, χοχλιοί & σφαλιγκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια.

by Παναγιώτης
Χοχλιοί κοκκινηστοί
Ναι ο Μιχάλης είχε σαλιγκάρια και το χωριό του, δεν περίμενε να πάει στην Γαλλία για να τα φάει…

 

Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί ή σφαλιγκάρια όπως τα λένε στο χωριό μου το ένδοξο (;!;!) Βαρθολομιό της Ηλείας είναι λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους (καλύτερα περισσότερα για εμάς) αλλά όπως όλοι ξέρουμε στην Κρήτη μας τα λατρεύουν αλλά και επίσης και στην Πελοπόννησο, στα μέρη μου ειδικά αμέσως μετά την βροχή οργανώνονται “εκδρομές” για να τα μαζέψουν, η καταπληκτική έκφραση στην ντοπιολαλιά μας που την αγαπώ πολύ είναι  “έβρεξε θα σκαρίσουν τα σφαλιγκάρια” και δίνει το σήμα για την εξόρμηση. Στα μέρη μου επίσης τρώνε και τα μικρότερα στο μέγεθος τα οποία τα κάνουν βραστά με ρίγανη και αλάτακι μόνο και τα τρώνε ένα-ένα με υπομονή κάτι σαν να τρώνε πασατέμπο :)

Τα Υλικά μας (για 4 άτομα)

  • 40 σαλιγκάρια
  • 2 ντομάτες μέτριες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Προετοιμασία & εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τα σαλιγκάρια σε μία κατσαρόλα (με το καπάκι φυσικά για να μην μας φύγουν και τα ψάχνουμε) και τους πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, οι χοχλιοί μας θα φάνε το αλεύρι και θα “καθαρίσουν”, τους αφήνουμε εκεί για 3 μέρες και συμπληρώνουμε αλεύρι αν το φάνε όλο για να μη μας μείνουν πεινασμένοι.
  2. Όταν περάσουν οι 3 μέρες τους πλένουμε καλά (ρίχνουμε και λίγο ξύδι αν θέλουμε για έξτρα απολύμανση)  και τους ζεμάταμε 2-3 φορές αλλάζοντας το νερό και πλένοντας τους κάθε φορά μετά το ζεμάτισμα.
  3. Σε αυτό το σημείο αν έχουμε πολλούς και δεν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε όλους μπορούμε να τους φυλάξουμε στην κατάψυξη.
  4. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα σαλιγκάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τον άνηθο και 2 κούπες νερό, αλατοπιπερώνουμε.
  6. Όταν το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  7. Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο αν θέλουμε. Το πιάτο είναι επίσης  ιδανικός κρασομεζές ;)

Σαλιγκάρια κοκκινήστα

Στο ίδιο στυλ:

Στάρι με τσι χοχλιούς (πλιγούρι με σαλιγκάρια)   Η επέλαση τση Κρήτης συνεχίζεται … Το παραδοσιακÏŒ αυτÏŒ πιάτο της πατρίδας μου, είναι ο κολοφÏŽνας της γεύσεως και της διατροφικής αξίας βεβαίως βεβαίως . Η καλής ποιÏŒτητας πρωτεΐνη των χοχλιÏŽν ( που είναι και νηστίσιμοι) , συνδυασμένη με...

Μανιτάρια στιφάδο, ο λαγός το ΄σκάσε   Πάμε να δούμε μία vegan/χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή ενÏŒς πιάτου παραδοσιακού  που συνήθως το κάνουμε με κουνέλι ή λαγÏŒ αλλά και με άλλα κρέατα. Είτε δεν έχετε ÏŒρεξη για κρέας ή δεν τρÏŽτε κρέας ή νηστεύετε το πιάτο αυτÏŒ...

Σαρδέλα τρέλα παντρεμένη με λιαστή ντομάτα, έγγαμος βίος Νο2 Είπα να τις ξαναπαντρέψω τις σαρδέλες αλλά και αυτή την φορά δεν θα ακολουθήσω την παραδοσιακή συνταγή και επειδή έχω πάθει πλάκα με τις λιαστές ντομάτες που φτιάξαμε ετοίμασα την γέμιση της παντρειάς με αυτές…   Τα υλικά μας (Ανά...

Χορτοφαγικό γιουβέτσι με κριθαράκι & σπανάκι, νο μιτ. Αν είστε χορτοφάγοι, αν νηστεύετε ή αν μνηστεύετε σας έχω πιάτο καταπληκτικÏŒ, σπανάκι με κριθαράκι και τυριά στον φούρνο…   Τα υλικά μας 1 κούπα κριθαράκι 300 γρ σπανάκι 3 ντομάτες ÏŽριμες μέτριες στο μέγεθος, ψιλοκομμένες ή τριμμένες 1 μεγάλο...

Tags

  • Κρασομεζές
  • Νηστίσιμα
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή

Πλοήγηση άρθρων

Γαλοπούλα στην λαδόκολλα με μέλι και λεμονοθύμαρο
Μακαρονάδα με καπνιστή πέστροφα και μπρόκολο, ο Γιώργος είναι πονηρός.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes