
Άκου τώρα τι σκέφτηκε ο Έλλην (μάλλον Ηπειρώτης) ο υπερμάγειρας (όποιος & όποια και να ήταν), να κάνει τις σαρδέλες φιλέτα και μετά να τις κάνει σάντουιτς. Όταν ρώτησα τον πατέρα μου εκείνο το δροσερό σαββατιάτικο πρωινό αν έχουμε μαϊντανό μου απάντησε “μαϊντανό; όλη η γειτονιά από τον κήπο μας έρχεται και παίρνει.” Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με μαϊντανό και σκόρδο βλέπετε και όταν φιλετάρισα τις σαρδέλες του είπα να μου φέρει 3-4 κλωνάρια μαϊντανό και επέστρεψε κρατώντας 4 κλωνάρια δυόσμο στην αρχή τα πήρα στο κρανίο για ευνόητους λόγους, αλλά μετά αποφάσισα να κάνω την συνταγή διαφορετικά my way ;)
Τα υλικά μας (βγαίνουν περίπου 40 κομμάτια στο κιλό σαρδέλες)
Για τις παντρεμένες
- 1 κιλό σαρδέλες φρεσκότατες
- 1 μικρή ντομάτα
- 6 κουταλιές της σούπας φύλλα βασιλικού
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την σάλτσα Μουστάρδας
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon ή άλλη
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις σαρδέλες και τις φιλετάρουμε, αφαιρούμε το κεφάλι και τα έντερα και τραβάμε το κόκκαλο τους με προσοχή για να μην χωρίσει το φιλέτο σε δύο κομμάτια.
- Απλώνουμε τα μισά φιλέτα σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω τους, φροντίζουμε να έχουμε άλλα τόσα για το πάνω μέρος του σάντουιτς μας ;)
- Φτιάχνουμε την “γέμιση”, κόβουμε την ντομάτα στην μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά της, την βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτουμε τον βασιλικό, και το σκόρδο. Χτυπάμε καλά και αλατοπιπερώνουμε, χτυπάμε πάλι και δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε παραπάνω αλάτι.
- Απλώνουμε την σάλτσα που μόλις φτιάξαμε με ένα κουτάλι πάνω από κάθε σαρδέλα όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί.
- Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φιλέτα της σαρδέλας από πάνω τους όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο από πάνω τους και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς στο πάνω-κάτω γκριλ για 20 – 30 λεπτά, όταν πάρουν χρώμα οι σαρδέλες είναι έτοιμες μην τις παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν.
- Όσο γίνεται το φαγητό μας φτιάχνουμε την σως μουστάρδας, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.
- Σερβίρουμε τις παντρεμένες σαρδέλες μας ζεστές με την σως μουστάρδας.
Στο πυρέξ μου έβαλα και μερικά ντοματίνια που τους είχα κάνει τρύπα με το μαχαίρι, βγήκαν μία χαρά και πήγαιναν πολύ με τις σαρδέλες μου.
φοβερός μεζές θα τον συνοδεύσω με ουζάκι που βρήκα σε προσφορά! ανυπομονω να το ετοιμάσω!