LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα  /  2 Μαΐου 2013

Στάρι με τσι χοχλιούς (πλιγούρι με σαλιγκάρια)

by Μαριλού
saligaria-stari
«Ήθελα να ‘μουνα χοχλιός να ‘ρθω στη γειτονιά σου να γράφω με το σάλιο μου στσι πέτρες τ’ όνομά σου».

 

Η επέλαση τση Κρήτης συνεχίζεται …

Το παραδοσιακό αυτό πιάτο της πατρίδας μου, είναι ο κολοφώνας της γεύσεως και της διατροφικής αξίας βεβαίως βεβαίως . Η καλής ποιότητας πρωτεΐνη των χοχλιών ( που είναι και νηστίσιμοι) , συνδυασμένη με τις φυτικές ίνες και τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχει το σιτάρι είναι πρώτης τάξεως μεζές στο παρτάκι μακροζωίας και υγείας.

Η λέξη «χοχλιός» (το σαλιγκάρι ντε), προέρχεται από το αρχαίο «κοχλίας».
Στην Κρήτη τους μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους, αναλόγως την περιοχή , αλλά θα τους βρούμε και στα γκουρμέ εστιατόρια κάθε Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που σέβεται τον εαυτό της! Το δε αλεσμένο στάρι , που στην Κρήτη το λέμε χόντρο, δεν είναι άλλο από το γνωστό πλιγούρι, ή πουργκούρι, ή μπλουγούρι, όπως το λένε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας .

Υλικά

  • 30 χοχλιούς (σαλιγκάρια)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες χόντρο* (στάρι , πληγούρι)
  • 6 κούπες νερό
  • 2 ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κυβάκια 1,5 εκατοστού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • * η μανούλα μου βάζει και λίγο ξινόχοντρο (τραχανά) που είναι σιτάρι βρασμένο σε ξινόγαλα.

 

Πως το κάνουμε :

  • Προετοιμασία

Βάζουµε τους χοχλιούς σε µία λεκάνη µε νερό και τα αφήνουμε µέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (για τουλάχιστον µισή ώρα) και τα καθαρίζουν καλά. Πετάτε όσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγάλει τα κεφάλια τους έξω, γιατί είναι πεθαμένα και δεν πρέπει να φαγωθούν. Βάζουµε σε µια κατσαρόλα μπόλικο νερό και µόλις βράσει ρίχνουμε τα σαλιγκάρια µαζί µε 2 κουταλιές αλάτι. Τα βράζουμε για 5 λεπτά , τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν .

  • Μαγείρεμα .

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ζεματάμε τους χοχλιούς για 3-4 λεπτά ρίχνοντας λίγο αλάτι. Τους βγάζουμε στην άκρη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια για 1 λεπτό να γυαλίσουν. Ρίχνουμε και τις πατάτες και τις φέρνουμε κι αυτές μια βόλτα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το στάρι και προθέτουμε το νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε κανένα μισάωρο μέχρι να γίνει το στάρι .10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους χοχλιούς.

Κατεβάζουμε το φαγητό όταν έχει μείνει με λίγο νεράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο να «τραβήξει».

(«Ανάθεμα το για φαί έφαγα τρία πιάτα ,ήπια και ένα κιλό ρακί και δεν χωρώ στη βράκα» © Marilou)

Στο ίδιο στυλ:

Σαλιγκάρια κοκκινιστά, χοχλιοί & σφαλιγκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια.   Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί ή σφαλιγκάρια όπως τα λένε στο χωριό μου το ένδοξο (;!;!) Βαρθολομιό της Ηλείας είναι λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους (καλύτερα περισσότερα για εμάς) αλλά όπως όλοι...

Μανιτάρια στιφάδο, ο λαγός το ΄σκάσε   Πάμε να δούμε μία vegan/χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή ενός πιάτου παραδοσιακού  που συνήθως το κάνουμε με κουνέλι ή λαγό αλλά και με άλλα κρέατα. Είτε δεν έχετε όρεξη για κρέας ή δεν τρώτε κρέας ή νηστεύετε το πιάτο αυτό...

Κάρυ με ρεβίθια, χορτοφαγικό αλλά καυτό. Φτιάξαμε τις προάλλες την σπιτική πάστα για κάρυ και την είχαμε αποθηκευμένη στο ψυγείο (όπως σας εξήγησα στην συνταγή), σήμερα λοιπόν θα κάνουμε ένα κάρυ χορτοφαγικό ή vegan, έχουμε την βάση λοιπόν έτοιμη και εύκολα και με λίγα επιπλέον υλικά...

Μοσχιοί με κριθαράκι (Μοσχοχτάποδα και ιστορίες της λαϊκής) Το Σάββατο όπως και κάθε Σάββατο όταν είμαι στην Αθήνα πηγαίνω λαϊκή στους Αμπελόκηπους (Λουϊζης Ριανκούρ ή Δουκίσσης Πλακεντίας), εκεί αγοράζω ψάρια και θαλασσινά από τον φίλο μου τον Μηνά τον “καταπληκτικό”, τον βρίσκεις στον δεύτερο πάγκο στην σειρά στην...

Tags

  • Κοχλιοί
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή

Πλοήγηση άρθρων

Βάφουμε αυγά με κρεμμύδια
Εύκολη Πατατοσαλάτα με μουστάρδα (Της ωραίας Ελένης)

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes