
Η επέλαση τση Κρήτης συνεχίζεται …
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο της πατρίδας μου, είναι ο κολοφώνας της γεύσεως και της διατροφικής αξίας βεβαίως βεβαίως . Η καλής ποιότητας πρωτεΐνη των χοχλιών ( που είναι και νηστίσιμοι) , συνδυασμένη με τις φυτικές ίνες και τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που περιέχει το σιτάρι είναι πρώτης τάξεως μεζές στο παρτάκι μακροζωίας και υγείας.
Η λέξη «χοχλιός» (το σαλιγκάρι ντε), προέρχεται από το αρχαίο «κοχλίας».
Στην Κρήτη τους μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους, αναλόγως την περιοχή , αλλά θα τους βρούμε και στα γκουρμέ εστιατόρια κάθε Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που σέβεται τον εαυτό της! Το δε αλεσμένο στάρι , που στην Κρήτη το λέμε χόντρο, δεν είναι άλλο από το γνωστό πλιγούρι, ή πουργκούρι, ή μπλουγούρι, όπως το λένε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας .
Υλικά
- 30 χοχλιούς (σαλιγκάρια)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 κούπες χόντρο* (στάρι , πληγούρι)
- 6 κούπες νερό
- 2 ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κυβάκια 1,5 εκατοστού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- * η μανούλα μου βάζει και λίγο ξινόχοντρο (τραχανά) που είναι σιτάρι βρασμένο σε ξινόγαλα.
Πως το κάνουμε :
- Προετοιμασία
Βάζουµε τους χοχλιούς σε µία λεκάνη µε νερό και τα αφήνουμε µέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (για τουλάχιστον µισή ώρα) και τα καθαρίζουν καλά. Πετάτε όσα σαλιγκάρια δεν έχουν βγάλει τα κεφάλια τους έξω, γιατί είναι πεθαμένα και δεν πρέπει να φαγωθούν. Βάζουµε σε µια κατσαρόλα μπόλικο νερό και µόλις βράσει ρίχνουμε τα σαλιγκάρια µαζί µε 2 κουταλιές αλάτι. Τα βράζουμε για 5 λεπτά , τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν .
- Μαγείρεμα .
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ζεματάμε τους χοχλιούς για 3-4 λεπτά ρίχνοντας λίγο αλάτι. Τους βγάζουμε στην άκρη και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια για 1 λεπτό να γυαλίσουν. Ρίχνουμε και τις πατάτες και τις φέρνουμε κι αυτές μια βόλτα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το στάρι και προθέτουμε το νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε κανένα μισάωρο μέχρι να γίνει το στάρι .10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους χοχλιούς.
Κατεβάζουμε το φαγητό όταν έχει μείνει με λίγο νεράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο να «τραβήξει».
(«Ανάθεμα το για φαί έφαγα τρία πιάτα ,ήπια και ένα κιλό ρακί και δεν χωρώ στη βράκα» © Marilou)