Την λένε τορτίγια εσπανιόλα ή τορτίγια ντε πατάτας και είναι νόστιμη, τόσο νόστιμη… Στην Ισπανία δεν έχω αξιωθεί να πάω ακόμα οπότε η πρώτη μου επαφή με την ομελέτα αυτή ήταν μέσω μιας φίλης Ισπανίδας και αργότερα στην Αργεντινή όπου την φτιάχνουν παντού πολύ καλά και με διάφορους συνδυασμούς (και με chorizo). Σε αυτή την συνταγή έχω προσθέσει πιπεριά Φλωρίνης για να δώσω έξτρα γεύση και χρώμα ;)
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 5 πατάτες μέτριες καθαρισμένες κομμένες για τηγάνι
- 6 αυγά μεγάλα
- 1 κρεμμύδι μεσαίο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και κομμένη σε λωρίδες
- 3 κούπες λάδι για το τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκια Ρίγανη (προαιρετικά)
- Φρέσκος Δυόσμος (προαιρετικά)
Προετοιμασία
Σε πολύ καλό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί και προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, θέλουμε στην ουσία να τις “βράσουμε” στο λάδι για αυτό κρατάμε την φωτιά μας χαμηλή, δεν θέλουμε ροδίσουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια μας, θέλουμε να λιώσουν. Τις πιπεριές τις βάζουμε από πάνω όπως θα δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία.
Σε ένα σκεύος χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε όσο αλάτι μας αρέσει και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χτυπάμε ξανά.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από την φωτιά και με μεγάλη προσοχή, για μην καούμε, αφαιρούμε το λάδι από το τηγάνι (το λάδι αν θέλετε το βάζετε σε ένα σκεύος και το χρησιμοποιείτε ξανά για να τηγανίσετε). Προσθέτουμε τα αυγά και κρατάμε την θερμοκρασία χαμηλή. Η τορτίγια μας έχει αρχίσει να ψήνεται. Μπορείτε να την ελέγχετε σταδιακά ανασηκώνοντας την τορτίγια στα άκρα της χρησιμοποιώντας μια πλαστική σπάτουλα.
Όταν η τορτίγια είναι έτοιμη από την κάτω πλευρά θα πρέπει να την γυρίσετε δείτε ένα τρόπο για το πως μπορεί να γίνει αυτό:
Βάζουμε ξανά την τορτίγια στο τηγάνι και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία της πιο πάνω φωτογραφίας για να την βάλουμε στο πιάτο, στο οποίο θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για λίγο για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να την σερβίρουμε.
Την δοκίμασα με 2 τρόπους: με φρέσκια ρίγανη και με φρέσκο δυόσμο, μου άρεσαν και τα δύο αλλά κλίνω πιο πολύ προς τον δυόσμο.
Τα λέμε ;)