Η βασίλισσα της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης είναι αναμφισβήτητα η φασολάδα . Σύμφωνα με τις πηγές, η φασολάδα συναντάται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά καθιερώθηκε ως εθνικό μας φαγητό την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά . Μπορεί να στοιχειώνει τους παιδικούς μας εφιάλτες ( μαζί με τις φακές και τα ρεβίθια) αλλά όταν μεγαλώνεις μαθαίνεις να την εκτιμάς και να την τιμάς δεόντως !
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια ξερά
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 3 καρότα σε ροδέλες
- 1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη ή μπούκοβο
- χυμο από 1 λεμόνι
- αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε μια λεκάνη με κρύο νερό να μουλιάσουν .
- Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε , τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε με σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει . Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις .
- Πετάμε το πρώτο νερό που έβρασαν τα φασόλια , τα ξεπλένουμε και βάζουμε δεύτερο νερό πάλι να τα σκεπάζει.
- Τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν καλά.
- Τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε στην άκρη σε ένα μπολ κρατώντας και λίγο από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι λάδι να ζεσταθεί . Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 1 λεπτό . Προσθέτουμε τα καρότα και τα κάνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα να λαδωθούν κι αυτά . Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να πιουν τα νερά τους για 7-8 λεπτά . Ρίχνουμε το σέλινο και την πιπεριά ή το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνουμε .
- Από πάνω προσθέτουμε τα μισοβρασμένα φασόλια μαζί με το λίγο νερό που κρατήσαμε και συμπληρώνουμε το ανάλογο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
- Βράζουμε για άλλη μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια . Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν θέλουν προσθέτουμε 20 λεπτά πριν το τέλος .
- Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε