LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική, Σούπες  /  2 Σεπτεμβρίου 2013

Φασολάδα και ξερό ψωμί. Απ τα κόκαλα βγαλμένη…

by Μαριλού
φασολάδα
Σε ένα παράλληλο σύμπαν:
-Μάνα,τι φαγητό έχουμε σήμερα;
-Πιτόγυρα και πατάτες τηγανιτές.
-Χάλια…θα παραγγείλω φασολάδα

Η βασίλισσα της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης είναι αναμφισβήτητα η φασολάδα . Σύμφωνα με τις πηγές,  η φασολάδα συναντάται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά καθιερώθηκε ως εθνικό μας φαγητό την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά . Μπορεί να στοιχειώνει τους παιδικούς μας εφιάλτες ( μαζί με τις φακές και τα ρεβίθια) αλλά όταν μεγαλώνεις μαθαίνεις να την εκτιμάς και να την τιμάς δεόντως !

 

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια ξερά 
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη ή μπούκοβο
  • χυμο από 1 λεμόνι
  • αλάτι , πιπέρι

Πως το κάνουμε 

  1. Βάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε μια λεκάνη με κρύο νερό να μουλιάσουν .
  2. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε , τα ξεπλένουμε  και τα βάζουμε με σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει . Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις .
  3. Πετάμε το πρώτο νερό που έβρασαν τα φασόλια , τα ξεπλένουμε και βάζουμε δεύτερο νερό πάλι να τα σκεπάζει.
  4. Τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν καλά.
  5. Τα στραγγίζουμε και τα βγάζουμε στην άκρη σε ένα μπολ  κρατώντας και λίγο από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.
  6. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι λάδι  να ζεσταθεί . Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 1 λεπτό . Προσθέτουμε τα καρότα και τα κάνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα να λαδωθούν κι αυτά . Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να πιουν τα νερά τους για 7-8 λεπτά . Ρίχνουμε το σέλινο και την πιπεριά ή το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνουμε .
  7. Από πάνω προσθέτουμε τα μισοβρασμένα φασόλια μαζί με το λίγο νερό που κρατήσαμε και συμπληρώνουμε το ανάλογο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
  8. Βράζουμε για άλλη μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια .  Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν θέλουν προσθέτουμε 20 λεπτά πριν το τέλος .
  9. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε

Στο ίδιο στυλ:

Φασόλια χάντρες λαδερά & φρέσκα με άρωμα καλοκαιριού   Τα φασÏŒλια χάντρες ή μπαρμπούνια είναι χαρακτηριστικÏŒ καλοκαιρινÏŒ φαγητÏŒ, με συνοδεία φρέσκιας ÏŽριμης ντομάτας που μοσχοβολάει καλοκαίρι, κρεμμυδάκι, σκÏŒρδο και μαÏŠντανÏŒ. Συνήθως μαγειρεύω τα φαγητά στην εποχή τους  γιατί τα υλικά είναι φρέσκα και ποιο νÏŒστιμα, αυτÏŒ ÏŒμως δεν...

Σκορδαλιά με ψωμί & καρύδι, αλιάδα από την Θράκη. Η (μάλλον) αυθεντική σκορδαλιά γιατί η πατάτα έχει μπει στην κουζίνα μας σχετικά τελευταία και έχει αντικαταστήσει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθÏŒν, η επονομαζÏŒμενη “ΘρακιÏŽτικη” που φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, αν και πολλοί την κάνουν με καρύδια μÏŒνο. Επίσης...

Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικα.Γεια σου ρε γίγαντα !   ΚλασσικÏŒ, νοστιμÏŒτατο πιάτο της ελληνικής κουζίνας , μας συνοδεύει στις κρασοκατανύξεις των σπιτιÏŽν και των ταβερνίων . Με ή χωρίς λουκάνικα, απαραίτητη προÏ‹πÏŒθεση για να πετύχει , είναι να διαλέξετε καλής ποιÏŒτητας γίγαντες. ΕυτυχÏŽς στην Ελλάδα έχουμε ωραιÏŒτατους . ΠεριττÏŒ να...

Ψωμί με ντομάτα το έλεγε η γιαγιά μου. Το τρÏŽγαμε σαν δεκατιανÏŒ ÏŒλο το καλοκαίρι ÏŒταν είμαστε πιτσιρίκια, τριμμένη ντομάτα με φρέσκο ελαιÏŒλαδο,  ρίγανη ή βασιλικÏŒ και φέτα. ΑκÏŒμα και τÏŽρα μÏŒλις το τρÏŽω μου έρχονται αναμνήσεις απÏŒ την γειτονία, τα ποδήλατα, το χωριÏŒ… Μην μου το πεις...

Tags

  • Vegan
  • Παραδοσιακές
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Τράιφλ με γιαούρτι, πτι μπερ & ψητά νεκταρίνια. Αι αμ ιν λοβ.
Ψητό κοτόπουλο με σως γιαουρτιού & μπέικον, κοκομπέικον.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes