Ο δυόσμος ή Mentha spicata στην επιστημονική του ονομασία στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως στο φαγητό αλλά τον συναντάμε να χρησιμοποιείται σαν [glossary id=’2266′ slug=’%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%88%ce%b7%ce%bc%ce%b1′ /] ή σαν [glossary id=’2267′ slug=’%ce%ad%ce%b3%cf%87%cf%85%ce%bc%ce%b1′ /] (τσάι). Το αφέψημα αυτό είναι ιδανικό γιατρικό για τους πόνους του στομαχιού μιας και μειώνει την έκκριση γαστρικών υγρών και για τα αέρια για των ίδιο ακριβώς λόγο, αυτοί που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα βρουν λοιπόν ένα μεγάλο σύμμαχο στην καταπολέμηση του προβλήματος. Οι ιδιότητες του όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς θα μας βοηθήσει σε ημικρανίες, πονόδοντο, κρυολογήματα, στην ουλίτιδα και φλεγμονές του φάρυγγα, αμυγδαλίτιδα σε θεραπεία με γαργάρες. Έχει χαλαρωτικές για τον οργανισμό δράσεις και καταπολεμά το άγχος και την καθημερινή ένταση, έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι καταπολεμά την υπερτρίχωση και τον δασυτριχισμό. Τέλος σταματά τον πολύ ενοχλητικό λόξυγγα.
Χρησιμοποιείται βέβαια και στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα σε κάθε είδους κεφτέ, σε σαλάτες, σε σούπες & σε άλλα πολλά, χρησιμοποιείται επίσης και σε συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Πως θα κάνουμε τσάι με φρέσκο δυόσμο (ανά μία κούπα)
- 2 κλωνάρια φρέσκου δυόσμου
- 1 κούπα νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε τον δυόσμο και καθαρίζουμε τυχόν μαυρισμένα φύλλα, τοποθετούμε τα κλωνάρια δυόσμου ολόκληρα στην κούπας και τα γυρίζουμε για να κάτσουν στον πάτο.
- Βράζουμε το νερό μας το κατεβάζουμε από την φωτιά περιμένουμε 2 λεπτά για πέσει λίγο η θερμοκρασία και το ρίχνουμε στην κούπας. Το αφήνουμε να δράσει για 8 λεπτά και το απολαμβάνουμε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσαγιέρα αν θέλετε να κάνετε περισσότερο τσάι ή μία καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μία καφετιέρα γαλλικού καφέ με έμβολο.