
Από την Αργεντινή μου λείπουν οι φίλοι που έκανα, τα τοπία αξεπέραστης ομορφιάς αλλά και οι παρίγιες (ψησταριές). Το τυπικότερο κομμάτι κρέας είναι το bife de chorizo, και μην βιάζεστε ισπανομαθείς δεν έχει να κάνει με λουκάνικο (chorizo) είναι η μεγαλύτερη και νοστιμότερη μπριζόλα που έχω φάει στην ζωή μου. Το Αργεντίνικο βοδινό είναι αξεπέραστης νοστιμιάς επειδή μασουλάει σε λιβάδια με πράσινο χορταράκι και με άπλετο ήλιο, ως γνωστόν ο ύπνος τρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια, αυτές οι επίπεδες εκτάσεις είναι τόσο μεγάλες που αν σταθείς εκεί μπορείς να παρατηρήσεις την καμπυλότητα της γης (μου το έχει πει η φίλη μου η Marianna από το Buenos Aires, δεν ξέρω αν ισχύει αλλά ξέρω ότι έχω ταξιδέψει μέσα από αυτά τα λιβάδια με λεωφορείο για 24 ώρες και μου φάνηκαν ατελείωτα).
Anyway που λένε και στο χωριό μου, τα καλύτερα μπίφε ντε τσορίζο με την συνοδεία άφθονου κόκκινου κρασιού (malbec) τα έφαγα στο desnivel στο San Telmo και σε μία άλλη παρίγια που δεν θυμάμαι το όνομα της τώρα αλλά ήταν νομίζω στην γωνία της οδού Chile με την οδό San Jose, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε και αλλού αν βρεθείτε στην πιο γοητευτική πόλη της Νότιας Αμερικής (για μένα).
To chimichurri λοιπόν στο σερβίρουν για να συνοδέψεις τα κρέατα σου (όπως κάνουμε εμείς με το λαδολέμονο), είναι μία σαλτσούλα από διάφορα μυρωδικά με διαφορετικές εκδοχές, με τον φίλο μου τον Πέτρο πότε δεν βάζαμε chimichurri στο μπίφε ντε τσορίζο το θεωρούσαμε ιεροσυλία να μολύνουμε το καταπληκτικό κομμάτι κρέας με σαλτσούλες, σε άλλα κοψίματα όπως το vacio (βασίο) το προσθέταμε, μην φανταστείτε ότι δεν το τιμούσαμε βέβαια πάντα βάζοντας το στο ψωμί μας, συνοδεύοντας το κρασί μας μέχρι να καταφθάσουν τα μπίφε. Σας ζάλισα…
Τα υλικά μας
- 4-5 κουταλιές μαϊντανό ή κόλιανδρο
- 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
- 1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά του γλυκού τσίλι ξερό ή μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές ξύδι
- Αλάτι χοντρό
- Πιπέρι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Βέβαια όπως προείπα παίζουν διάφορες παραλλαγές, χωρίς την πιπεριά, χωρίς βασιλικό, με μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο, με θυμάρι κ.τ.λ. Μην σας σταματήσει τίποτα από το να πειραματιστείτε και επίσης μην σας σταματήσει τίποτα από το να το φάτε με το ψωμί μας, με κρέας φούρνου, να περιλούσετε πατάτες τηγανιτές ;)
Προετοιμασία
- Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας και το ψιλοκόβουμε.
- Τα ανακατεύουμε με το ξύδι και το λάδι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
- Διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου.