LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Συνοδευτικά  /  27 Ιουλίου 2013

Φτιάχνουμε τσιμιτσούρι (chimichurri) & νοσταλγούμε το Αργεντίνικο κρέας.

by Παναγιώτης
Τσιμιτσούρι
Ο Ραμίρο και ο πληθωρισμός είχαν γίνει θανάσιμοι εχθροί τελευταία….

Από την Αργεντινή μου λείπουν οι φίλοι που έκανα, τα τοπία αξεπέραστης ομορφιάς αλλά και οι παρίγιες (ψησταριές). Το τυπικότερο κομμάτι κρέας είναι το bife de chorizo, και μην βιάζεστε ισπανομαθείς δεν έχει να κάνει με λουκάνικο (chorizo) είναι η μεγαλύτερη και  νοστιμότερη μπριζόλα που έχω φάει στην ζωή μου. Το Αργεντίνικο βοδινό είναι αξεπέραστης νοστιμιάς επειδή μασουλάει σε λιβάδια με πράσινο χορταράκι και με άπλετο ήλιο, ως γνωστόν ο ύπνος τρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια, αυτές οι επίπεδες εκτάσεις είναι τόσο μεγάλες που αν σταθείς εκεί μπορείς να παρατηρήσεις την καμπυλότητα της γης (μου το έχει πει η φίλη μου η Marianna από το Buenos Aires, δεν ξέρω αν ισχύει αλλά ξέρω ότι έχω ταξιδέψει μέσα από αυτά τα λιβάδια με λεωφορείο για 24 ώρες και μου φάνηκαν ατελείωτα).
Anyway που λένε και στο χωριό μου, τα καλύτερα μπίφε ντε τσορίζο με την συνοδεία άφθονου κόκκινου κρασιού (malbec) τα έφαγα στο desnivel στο San Telmo και σε μία άλλη παρίγια που δεν θυμάμαι το όνομα της τώρα αλλά ήταν νομίζω στην γωνία της οδού Chile με την οδό San Jose, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε και αλλού αν βρεθείτε στην πιο γοητευτική πόλη της Νότιας Αμερικής (για μένα).
To chimichurri λοιπόν στο σερβίρουν για να συνοδέψεις τα κρέατα σου (όπως κάνουμε εμείς με το λαδολέμονο), είναι μία σαλτσούλα από διάφορα μυρωδικά με διαφορετικές εκδοχές, με τον φίλο μου τον Πέτρο πότε δεν βάζαμε chimichurri στο μπίφε ντε τσορίζο το θεωρούσαμε ιεροσυλία να μολύνουμε το καταπληκτικό κομμάτι κρέας με σαλτσούλες, σε άλλα κοψίματα όπως το vacio (βασίο) το προσθέταμε, μην φανταστείτε ότι δεν το τιμούσαμε βέβαια πάντα βάζοντας το στο ψωμί μας, συνοδεύοντας το κρασί μας μέχρι να καταφθάσουν τα μπίφε. Σας ζάλισα…

 

Τα υλικά μας

  • 4-5 κουταλιές μαϊντανό ή κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
  • 1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού τσίλι ξερό ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Βέβαια όπως προείπα παίζουν διάφορες παραλλαγές, χωρίς την πιπεριά, χωρίς βασιλικό, με μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο, με θυμάρι κ.τ.λ. Μην σας σταματήσει τίποτα από το να πειραματιστείτε και επίσης μην σας σταματήσει τίποτα από το να το φάτε με το ψωμί μας, με κρέας φούρνου, να περιλούσετε  πατάτες τηγανιτές ;)

 

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας και το ψιλοκόβουμε.
  2. Τα ανακατεύουμε με το ξύδι και το λάδι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
  3. Διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου.

Στο ίδιο στυλ:

Φτιάχνουμε τσάι δυόσμου και μιλάμε για το αγαπημένο μας μυρωδικό. Ο δυόσμος ή Mentha spicata στην επιστημονική του ονομασία στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως στο φαγητό αλλά τον συναντάμε να  χρησιμοποιείται σαν [glossary id=’2266′ slug=’%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%88%ce%b7%ce%bc%ce%b1′ /] ή σαν [glossary id=’2267′ slug=’%ce%ad%ce%b3%cf%87%cf%85%ce%bc%ce%b1′ /] (τσάι). Το αφέψημα αυτό είναι ιδανικό γιατρικό για τους πόνους...

Φτιάχνουμε τσάι φασκόμηλου και μιλάμε για τις ιδιότητες του. Το φασκόμηλο ή όπως ονομάζεται επιστημονικά Salvia Officinalis, έχει χαρακτηριστεί ως το «βότανο της μακροζωίας” για αυτό και η λατινική του ονομασία salvia  προέρχεται από το salvare σημαίνει “αυτό που ανακουφίζει ή θεραπεύει”. Η καταγωγή του είναι από τη περιοχή...

Κοκκινιστό με το κρέας σούβλας που περίσσεψε, δεν πετάμε τίποτα! Το αιώνιο πρόβλημα με το κρέας της σούβλας που αντιμετωπίζουμε συνήθως το Πάσχα με το άρνι ή και στα πανηγύρια με την γουρουνοπούλα. Μας έμεινε λοιπόν μισό κιλό γουρουνοπούλα από το πανηγύρι του  δεκαπενταύγουστου στο ψυγείο και την λυπήθηκε η...

Τσιπς από αμπελοφάσουλα, υγιεινά & υπέροχα τραγανά Τα αμπελοφάσουλα ή γυφτοφάσουλα ή όπως τα λένε στις Κυκλάδες λουβιά είναι τα νόστιμα μακρυά φασολάκια με την καταπληκτική γεύση. Με αυτό τον απλό τρόπο θα κάνετε τα πιτσιρίκια να φάνε φασολάκια και αν δεν έχετε πιτσιρίκια θα συνοδέψετε την...

Tags

  • Vegan
  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Spicy τραχανάς με λιαστές ντομάτες, τραχανότο κεφάλαιον δεύτερον.
Σπιτικό Παγωτό πανεύκολο με επίστρωση πτι μπερ & όχι μόνο!

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}