LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Συνοδευτικά  /  27 Ιουλίου 2013

Φτιάχνουμε τσιμιτσούρι (chimichurri) & νοσταλγούμε το Αργεντίνικο κρέας.

by Παναγιώτης
Τσιμιτσούρι
Ο Ραμίρο και ο πληθωρισμός είχαν γίνει θανάσιμοι εχθροί τελευταία….

Από την Αργεντινή μου λείπουν οι φίλοι που έκανα, τα τοπία αξεπέραστης ομορφιάς αλλά και οι παρίγιες (ψησταριές). Το τυπικότερο κομμάτι κρέας είναι το bife de chorizo, και μην βιάζεστε ισπανομαθείς δεν έχει να κάνει με λουκάνικο (chorizo) είναι η μεγαλύτερη και  νοστιμότερη μπριζόλα που έχω φάει στην ζωή μου. Το Αργεντίνικο βοδινό είναι αξεπέραστης νοστιμιάς επειδή μασουλάει σε λιβάδια με πράσινο χορταράκι και με άπλετο ήλιο, ως γνωστόν ο ύπνος τρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια, αυτές οι επίπεδες εκτάσεις είναι τόσο μεγάλες που αν σταθείς εκεί μπορείς να παρατηρήσεις την καμπυλότητα της γης (μου το έχει πει η φίλη μου η Marianna από το Buenos Aires, δεν ξέρω αν ισχύει αλλά ξέρω ότι έχω ταξιδέψει μέσα από αυτά τα λιβάδια με λεωφορείο για 24 ώρες και μου φάνηκαν ατελείωτα).
Anyway που λένε και στο χωριό μου, τα καλύτερα μπίφε ντε τσορίζο με την συνοδεία άφθονου κόκκινου κρασιού (malbec) τα έφαγα στο desnivel στο San Telmo και σε μία άλλη παρίγια που δεν θυμάμαι το όνομα της τώρα αλλά ήταν νομίζω στην γωνία της οδού Chile με την οδό San Jose, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρείτε και αλλού αν βρεθείτε στην πιο γοητευτική πόλη της Νότιας Αμερικής (για μένα).
To chimichurri λοιπόν στο σερβίρουν για να συνοδέψεις τα κρέατα σου (όπως κάνουμε εμείς με το λαδολέμονο), είναι μία σαλτσούλα από διάφορα μυρωδικά με διαφορετικές εκδοχές, με τον φίλο μου τον Πέτρο πότε δεν βάζαμε chimichurri στο μπίφε ντε τσορίζο το θεωρούσαμε ιεροσυλία να μολύνουμε το καταπληκτικό κομμάτι κρέας με σαλτσούλες, σε άλλα κοψίματα όπως το vacio (βασίο) το προσθέταμε, μην φανταστείτε ότι δεν το τιμούσαμε βέβαια πάντα βάζοντας το στο ψωμί μας, συνοδεύοντας το κρασί μας μέχρι να καταφθάσουν τα μπίφε. Σας ζάλισα…

 

Τα υλικά μας

  • 4-5 κουταλιές μαϊντανό ή κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
  • 1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού τσίλι ξερό ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Βέβαια όπως προείπα παίζουν διάφορες παραλλαγές, χωρίς την πιπεριά, χωρίς βασιλικό, με μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο, με θυμάρι κ.τ.λ. Μην σας σταματήσει τίποτα από το να πειραματιστείτε και επίσης μην σας σταματήσει τίποτα από το να το φάτε με το ψωμί μας, με κρέας φούρνου, να περιλούσετε  πατάτες τηγανιτές ;)

 

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας και το ψιλοκόβουμε.
  2. Τα ανακατεύουμε με το ξύδι και το λάδι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
  3. Διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου.

Στο ίδιο στυλ:

Φτιάχνουμε τσάι δυόσμου και μιλάμε για το αγαπημένο μας μυρωδικό. Ο δυόσμος ή Mentha spicata στην επιστημονική του ονομασία στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως στο φαγητό αλλά τον συναντάμε να  χρησιμοποιείται σαν ή σαν  (τσάι). Το αφέψημα αυτό είναι ιδανικό γιατρικό για τους πόνους του στομαχιού μιας και μειώνει την έκκριση...

Σκορδαλιά με ψωμί & καρύδι, αλιάδα από την Θράκη. Η (μάλλον) αυθεντική σκορδαλιά γιατί η πατάτα έχει μπει στην κουζίνα μας σχετικά τελευταία και έχει αντικαταστήσει υλικά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, η επονομαζόμενη “Θρακιώτικη” που φτιάχνεται με καρύδια και ψωμί, αν και πολλοί την κάνουν με καρύδια μόνο. Επίσης...

Πράσινος πουρές με πατάτες και βλήτα, εύκολα και οικοεναλλακτικά. Πάμε να δούμε ένα πουρέ εύκολο με γεύση από αγαπημένα βλήτα τα έξυπνα και πράσινα χόρτα. Γίνεται σε μηδέν χρόνο και αφρατεύει με γιαούρτι και ελαιόλαδο, καθαρά ελληνική γεύση που μπορεί να σταθεί ως πιάτο μόνο του ή να συνοδέψει...

Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας. Η πίτα είναι ο σύντροφος της βουτιάς και της κάθε λογής σαλτσούλας ή ντιπ όπως είναι το τζατζίκι, χούμους, το γουακαμόλε κτλ κτλ. Σε αυτή την συνταγή θα μάθουμε να την κάνουμε μόνοι μας υγιεινά και χωρίς μαγιά. Το σχήμα...

Tags

  • Vegan
  • Γρήγορες
  • Εύκολες
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Spicy τραχανάς με λιαστές ντομάτες, τραχανότο κεφάλαιον δεύτερον.
Σπιτικό Παγωτό πανεύκολο με επίστρωση πτι μπερ & όχι μόνο!

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes