Η πρώτη μου επαφή με το Ceviche έγινε το 2010 όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Αργεντινή. Στο Buenos Aires λοιπόν κρυμμένο κάπου κοντά στο Congresso (το κοινοβούλιο της Αργεντινής, αδελφής χώρας στα πάθη αλλά και στα λάθη ) στην οδό Hipólito Yrigoyen ένα μικρό Περουβιανό Εστιατόριο. Με ενθουσιασμό όταν επισκέφθηκα την Λατινική Αμερική για δεύτερη φορά το 2011-2012 και ειδικά το Περού, που για εμένα έχει μία εκπληκτική fusion κουζίνα, ανυπομονούσα να δοκιμάσω το φρέσκο λαχταριστό Ceviche ξανά. Σε αυτές τις περιοχές το φτιάχνουν λοιπόν με θαλασσινά (ceviche de mariscos) Πέρκα (troucha στα Ισπανικά) ή Λαβράκι (cebo) αλλά μπορεί να φτιαχτεί με πολλά άλλα ψάρια όπως ο σολομός στην περίπτωση μας. Ο σολομός Ιχθυοτροφείου έχει ένα πλεονέκτημα , δεν κινδυνεύετε από διάφορα παράσιτα που μπορούμε να συναντήσουμε σε άλλα ψάρια και αυτό το αναφέρω για το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται στην ουσία ωμό. Το πιάτο αυτό θα το σερβίρετε σαν ορεκτικό ή μεζεδάκι.
Πάμε να δούμε την συνταγή:
Τα Υλικά μας
- 2 Φιλέτα Σολομού 400-500 gr κομμένο σε κυβάκια, χωρίς την πέτσα φυσικά (Προσπαθούμε να βρούμε φρέσκο σολομό για αυτονόητους λόγους)
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (κατά προτίμηση κόκκινο)
- 1 τσίλι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ φρέσκο ψιλοκομμένο (Στην αυθεντική συνταγή δεν βάζουν τζίντζερ αλλά του ταιριάζει πολύ)
- Λίγο Αλάτι ( Το φαγητό έχει αρκετά όξινη γεύση για αυτό μην το παρακάνετε)
- Μαύρο Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 Ματσάκι Κόλιαντρο Φρέσκο ψιλοκομμένο
- 3-4 καρδιές μαρουλιού για το σερβίρισμα
Προετοιμασία
Σε αντιοξειδωτικό σκεύος (ένα πυρέξ είναι μια χαρά), ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας (εύκολο;). Φροντίζουμε όλα να καλύπτονται με το χυμό του Λάιμ και του λεμονιού. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο, κάθε μία ώρα ανακατεύουμε και φροντίζουμε να πάει ο χυμός παντού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Θα παρατηρήσετε ότι ο σολομός θα πάρει ένα άσπρο χρώμα σαν να έχει μαγειρευτεί. Πριν το σερβίρουμε διακοσμώντας το με τις καρδιές μαρουλιού και το μαύρο πιπέρι, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά γιατί δεν είναι ωραίο να το φάμε πολύ παγωμένο.
Καλή όρεξη και περιμένω νέα σας αν το φτιάξετε ;)
Φωτογραφία Kondor83/Shutterstock.com