LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Ορεκτικά, Σνακ  /  7 Ιουλίου 2013

Ουμίτας: πιτάκια από καλαμπόκι στον ατμό, Viva Sudamerica!

by Παναγιώτης
humitas
“Φάγαμε πακέτο” η νέα εκπομπή που όλοι θα αγαπήσετε…

 

Είδα τα καλαμπόκια στην Λαϊκή και πήρα την απόφαση να φτιάξω (χ)ουμίτας (το h είναι σιωπηρό), το ορεκτικό ή σνακ που δοκίμασα για πρώτη φορά στο Puerto Varas στην Χιλή. Στην τρομερή αυτή πόλη που η τοπική κουζίνα σμίγει με αυτή που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες από την Γερμανία και είναι εμφανές παντού αφού μπορείς να δοκιμάσεις κούχεν και να απολαύσεις απίστευτες σπιτικές μπύρες & λουκάνικα.
Οι ουμίτες (humitas) είναι ένα πιάτο της προκολομβιανής εποχής είναι πιάτο δηλαδή των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής που σήμερα βέβαια έχει αλλάξει λίγο όπως και όλοι εκεί κάτω από την ευρωπαϊκή επιρροή.
Στην Χιλή το φτιάχνουν με καλαμπόκι, κρεμμύδι, βασιλικό και βούτυρο ή λαρδί (καμιά φορά προσθέτουν και aji verde, πράσινο τσίλι). Στην Αργεντινή με καλαμπόκι, κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, επίσης προσθέτουν και κρέμα και την χρησιμοποιούν για γέμιση σε εμπανάδες. Στο Εκουαδόρ προσθέτουν και αυγά στο μείγμα τους, στην Βολιβία βάζουν queso fresco(κάτι σαν ανθότυρο), επίσης στην γλυκιά τους εκδοχή ζάχαρη,σταφίδες, κανέλα και καμιά φορά γλυκάνισο.

Τις ουμίτας τις βρίσκεις λοιπόν στο δρόμο όπου κυρίες τις πουλάνε σαν σνακ ή και σαν ορεκτικό στα εστιατόρια ή στις παρίγιες, τις κάνουν βραστές, στον ατμό ή και ψητές, η γλυκιά γεύση που δίνει το καλαμπόκι είναι ανεπανάληπτη και για μένα η καλύτερη τους εκδοχή είναι η κλασική προκολομβιανή με καλαμπόκι, τυρί και κρεμμύδια, όπως ακριβώς τις έφτιαξα ;)

 

Τα υλικά μας (Βγαίνει μία ουμίτα ανά μικρό καλαμπόκι)

  • 6 καλαμπόκια με τα φύλλα τους
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί όπως στην αυθεντική συνταγή ή παρμεζάνα   ή κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα ή όποιο άλλο τυρί έχετε ή θέλετε
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ βούτυρο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε από τα υλικά που προαναφέραμε αυγό, πράσινο τσίλι, κριμ τζιζ, βασιλικό,τριμμένη ντομάτα, ελιές μπορείτε επίσης να τις κάνετε και γλυκές, όπως τις κάνουν στην Βολιβία και στο Περού προσθέτοντας σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα.

 

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κάτω μέρος του καλαμποκιού για να φεύγουν πιο εύκολα τα φύλλα.
  2. Αρχίζουμε να ξεφλουδίζουμε τα φύλλα του καλαμποκιού προσεκτικά για να μην σχιστούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε τους σπόρους του καλαμποκιού κάθετα με το μαχαίρι και τους χτυπάμε 2-3 φορές στον επεξεργαστή τροφίμων για τους ψιλοκόψουμε (δεν τους κάνουνε νιανιά) ή τρίβουμε τα καλαμπόκια στον τρίφτη είναι εύκολο.
  4. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο και όταν μαλακώσουν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  5. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το καλαμπόκι, με το τυρί, τα κρεμμυδάκι με το λιωμένο βούτυρο και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (δοκιμάζουμε το μείγμα αν νομίζουμε ότι δεν είναι αρκετό και προσθέτουμε και άλλο) και πιπέρι.
  6. Διαλέγουμε 2-3 από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα για να κάνουμε τα κορδονάκια με τα οποία θα δέσουμε τις ουμίτες.
  7. Για κάθε χουμίτα θα χρησιμοποιήσουμε 2 φύλλα τα οποία θα τα τοποθετήσουμε σταυρωτά και θα γεμίσουμε στο κέντρο με μία γενναιόδωρη κουταλιάς της σούπας από το μείγμα μας, δείτε τις παρακάτω εικόνες για δείτε πως τις γεμίζουμε και τις τυλίγουμε.
    Τύλιγμα χουμίτας
    Τυλίγουμε τώραααα….
    Χουμίτας
    Σκάσε και τύλιγε…

     

  8. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση από τα φύλλα που μας περίσσεψαν και 2 δάχτυλα νερό, από πάνω στρώνουμε τις ουμίτες και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
  9. Όταν πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν΄για 20 λεπτά και να γίνουν στον ατμό, όταν περάσουν τα 20 λεπτά βγάζουμε την κατσαρόλα απ την αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και να ξεκουραστεί.

 

humitas-katsarola

Τις σερβίρουμε ζεστές, αν μας μείνουν κρατάμε τα φύλλα στην κατσαρόλα και τις ζεσταίνουμε στον ατμό.

Στο ίδιο στυλ:

Σύκα τυλιγμένα με μπέικον στον φούρνο, μαγικός συνδυασμός Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορεί το γνωστό αστείο στο ίντερνετ ότι το μπέικον είναι το καλύτερο πράγμα σε ολόκληρο το σύμπαν, ότι είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου κ.τ.λ. Πίσω από αυτό κρύβεται μία αλήθεια το μπέικον είναι νόστιμο βρε...

Μπριάμ στον φούρνο με αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά. Ένα από τα θεϊκά καλοκαιρινά φαγητά είναι το μπριάμ ή μπριάμι το οποίο ακολουθεί τον κανόνα της ελληνικής κουζίνας ρουστίκ απλό & εύκολο, οι αναλογίες στα υλικά είναι ενδεικτικές άλλοι δεν χρησιμοποιούν μελιτζάνες άλλοι βάζουν περισσότερες πατάτες …   Τα...

Δροσερή μελιτανοσαλάτα με καπνιστό τυρί, μέλι. Η μελιτζανόσαλατα είναι το τέλειο καλοκαιρινό ορεκτικό και εδώ την έφτιαξα με καπνιστό τυρί και λίγο δροσερό γιαουρτάκι, η τέλεια καπνιστή γεύση της πηγαίνει πολύ με μπυρίτσα :})   Τα υλικά μας 1 μελιτζάνα με το κοτσάνι της 1 μικρό...

Χοιρινές μπριζόλες στον φούρνο με καλοκαιρινά λαχανικά. Λείπει λίγη φαντασία τελικά από τούτο το σπίτι, απολαμβάνω τις διακοπές μου στο χωριό και προσπαθώ να μαγειρεύω  και κάτι νέο κάθε μέρα, αλλά όταν σου έρχεται η μάνα σου με χοιρινές πάλι, ενώ τις φάγατε πριν 3 μέρες, τα...

Tags

  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Μοσχάρι κοκκινιστό με γιαούρτι . Μοσχαράκι μου λαμπρό
Μπράουνι με φουντούκια και βύσσινα. Καφέ και βυσσινή θύελλα

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Θανασης στο Αυγά με ντομάτα της Γιαγιάς Ελένης (σαν Shakshuka)
  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}