Αγκινάρες με πατάτες λοιπόν, η αγκινάρα είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά σε οποιόδηποτε συνδυασμό αγκινάρες με κουκιά, αγκινάρες με αρακά, αγκινάρες αλά πολίτα κτλ. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινική δράση, μείωση της χοληστερόλης (και ο κατάλογος συνεχίζεται). Η αγκινάρα (ή αγγινάρα) με τα αγκάθια και τα λουλούδια τα άσπρα θα πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι μας και να την τιμούμε γιατί δεν είναι μόνο νοστιμότατη αλλά και πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 8 αγκινάρες καθαρισμένες (το καθάρισμα της αγκινάρας είναι πακέτο και τα χέρια μαυρίζουν αλλά προτιμήστε τις φρέσκες)
- 12 πατάτες μικρές
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμασία του πιάτου
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι μας και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά μας (άνηθο και δυόσμο) και ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τις αγκινάρες μας, τις πατάτες μας πατάτες και όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Χρησιμοποιούμε δυνατή φωτιά αλλά όταν η κατσαρόλα πάρει βράζει χαμηλώνουμε στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά, τσεκάρωντας τακτικά μήπως μας πιει το νερό και κολλήσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.
Το πιάτο τρώγεται ζεστό αλλά ακολουθώντας και την ελληνική παράδοση των λαδερών μπορείτε να το χτυπήσετε και κρύο από το ψυγείο.
Φιλιά Π.