Αυτή η συνταγή είναι μια μείξη Μαροκινο- Ελληνικής κουζίνας . Τα αρώματα της κανέλας, του τζίντζερ, του κουρκουμά , του κόλιανδρου δένουν με τη γλύκα από τα φρούτα σε ένα γευστικό όργιο . Θα μπορούσαμε τα αμύγδαλα να τα προσθέτουμε μέσα στο κοτόπουλο αλλά εγώ τα έβαλα στο συνοδευτικό ρύζι για να μην είναι παραπονεμένο. Εξάλλου στο ίδιο στομάχι θα πάνε όλα …
Υλικά
- 700 γρ κοτόπουλο φιλέτο σε μεγάλες μπουκιές
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 15 ξερά δαμάσκηνα
- 100 μλ χυμό πορτοκάλι
- 100 μλ κονιάκ
- 1 ξύλο κανέλας
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1/2 κουταλάκι ξερό κόλιαντρο
- 1/2 κουταλάκι τζίντζερ
- 1/2 κουταλάκι κουρκουμά
- αλάτι ,πιπέρι
Για το ρύζι
- 1 κούπα ρύζι μακρύκοκκο
- 1/3 κούπας άγριο ρύζι
- 1 κουταλιά λάδι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- μισή κούπα αμύγδαλο φιλέ
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κούπες νερό βραστό
Πως το κάνουμε
- Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα στο χυμό από το πορτοκάλι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο , 2 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα .
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να γυαλίσουν για 1 λεπτό. Καθώς ανακατεύουμε , τρίβουμε με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουμε τους ζωμούς από το σοτάρισμα του κοτόπουλου.
- Σβήνουμε με το κονιάκ . Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού μαζί με τα δαμάσκηνα.
- Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο βραστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα .
Ετοιμάζουμε το ρύζι
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αμύγδαλο και το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό να σοταριστούν .
- Ρίχνουμε το βραστό νερό , αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά .
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του.