LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα  /  11 Μαΐου 2013

Αυγά με ντομάτα της Γιαγιάς Ελένης (σαν Shakshuka)

by Παναγιώτης
Αυγά με ντομάτα
Τα σπάάάάάάαάάαάάαάει… τα αυγά.

 

Μεγάλωσα με αυγά με ντομάτα και όχι με στραπατσάδα και είμαι καλά, γιατί καλή είναι η στραπατσάδα αλλά το βέρσιον που κάνουν στην περιοχή μου (Βαρθολομιό Ηλείας) είναι κλάσεις ανώτερο. Το περίεργο όμως είναι ότι η περιοχή μου είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) που φτιάχνουν τα αυγά έτσι. Δεν μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την εκπληξή μου λοιπόν, όταν ένας Ισραηλίτης  με ρώτησε αν είμαι από το Ισραήλ επειδή τα μαγείρευα για την παρέα μου σε ένα hostel στο Esquel στην Αργεντινή. Έλεγα και με περηφάνια στους φίλους μου ότι αυτό είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο (βλέπε μίστερ Πορτοκάλος στο my big fat greek wedding) :) Πες το και Shakshuka (Σατσούκα)  λοιπόν γιατί έτσι το λένε στο Ισραήλ (αλλά και σε άλλες χώρες πλησίον του Ισραήλ), αλλά το κάνουν λίγο διαφορετικά γιατί η βέρσιον της Γιαγιάς Ελένης έχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και σκορδάκι. Εγώ θα σας το φτιάξω σήμερα ελαφρά πειραγμένο, εσείς βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιείστε διαφορετικά μυρωδικά και λαχανικά.

 

Τα υλικά μας για 2 μερίδες

  • 4 αυγά
  • 4 ντομάτες μικρές ψιλοκομμένες η τριμμένες
  • 1 κρεμμύδια μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας  βασιλικό φρέσκο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Προετοιμασία

Τσιγαρίζουμε ελαφρά σε τηγάνι αντικολλητικό τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τις πιπεριές, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την ντομάτα και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αλλά φροντίζουμε να μείνει νερό στην σάλτσα. Σπάμε και ρίχνουμε τα αυγά μας πάνω στην σάλτσα και ή τα σκεπάζουμε με καπάκι για να ασπρίσει ο κρόκος τους ή ρίχνουμε από το νερό της σάλτσας με ένα κουτάλι πάνω τους. Όταν γίνουν τα αυγά μας όπως μας αρέσουν, εγώ τα κάνω μελάτα, τα βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με φρέσκο βασιλικό.

Πάνε πολύ με φετούλα και τραγανιστό ψωμί, τρώγονται και ζεστά και κρύα.

pip-pip cheerio!

Στο ίδιο στυλ:

Εύκολη Πατατοσαλάτα με μουστάρδα (Της ωραίας Ελένης)   Τούτη εδώ είναι η  πατατοσαλάτα της τεμπέλας  και την φτιάχνει η αδερφή μου η Ελένη (μην της πείτε ότι την λέω τεμπέλα). Πέρα από τον χρόνο που θέλει να βράσει η πατάτα, θέλει να για να ετοιμαστεί 5 λεπτά....

Βάφουμε αυγά με κρεμμύδια Στο παρακάτω tutorial θα δούμε πως μπορούμε εύκολα να βάψουμε τα αυγά μας με φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Τι θα χρειαστούμε: Όσα αυγά θέλουμε (εγώ έκανα 12) 4 κουταλιές ξύδι 1 τούλι Φλούδες από 12 κρεμμύδια Ελαιόλαδο Χαρτί κουζίνας  ...

Σαλάτα με αυγά (πασχαλινά) Επειδή τα πασχαλινά αυγά μας τα βάψαμε με κρεμμύδια τα τρώμε άφοβα! Η σαλάτα είναι απλή και μπορεί να συνοδευτεί με μία απλή βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ή και με μαγιονέζα. Πάμε για ανακύκλωση!     Τα υλικά μας...

Σαλάτα με Παπάγια, Ντομάτα, Κρεμμύδι & Κόλιαντρο Η παπάγια είναι φρούτο εξωτικόν  ιθαγενές της Αμερικής (μην μου στεναχωριέστε στην Πολωνία θεωρούνται εξωτικές οι κλημεντίνες), στην Ελλάδα ονομάζεται και δεντροπέπονο (χα!). Αυτή την συνταγούλα μου την έμαθε η φίλη μου η Έλεν από την Αγγλία και την έφτιαχναν...

Tags

  • Εύκολες

Πλοήγηση άρθρων

Περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα
Ελληνικό τσίζκεικ με ανθότυρο και γιαούρτι

2 comments

  • Γιώτα
    9 Αυγούστου 2018

    Φίλε Παναγιώτη, και στην Μεσσηνία φτιάνουν αυγά με ντομάτα παλαιόθεν. Και στην Αρκαδία (και τον καγιανά βεβαίως).
    Αυτά γνωρίζω εγά από τις δικές μου ρίζες.

    Reply
  • Παναγιώτης
    9 Αυγούστου 2018

    Καλώς όρισες Γιώτα! Α τέλεια νόμιζα ότι είμασταν μόνοι μας :)

    Τυχαία πριν λίγο καιρό νομίζω ότι ανακάλυψα την προελευσή τους και είναι μάλλον Ιταλική επιρροή. Διάβασα αυτό το άρθρο στον Guardian: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/feb/24/stanley-tucci-interview-egg-poached-in-tomato-sauce-recipe

    Εκεί ο Stanley Tucci μιλάει τα Καλαβρέζικα αυγά που είναι η ακριβής συνταγή :)

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes