Μεγάλωσα με αυγά με ντομάτα και όχι με στραπατσάδα και είμαι καλά, γιατί καλή είναι η στραπατσάδα αλλά το βέρσιον που κάνουν στην περιοχή μου (Βαρθολομιό Ηλείας) είναι κλάσεις ανώτερο. Το περίεργο όμως είναι ότι η περιοχή μου είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) που φτιάχνουν τα αυγά έτσι. Δεν μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την εκπληξή μου λοιπόν, όταν ένας Ισραηλίτης με ρώτησε αν είμαι από το Ισραήλ επειδή τα μαγείρευα για την παρέα μου σε ένα hostel στο Esquel στην Αργεντινή. Έλεγα και με περηφάνια στους φίλους μου ότι αυτό είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο (βλέπε μίστερ Πορτοκάλος στο my big fat greek wedding) :) Πες το και Shakshuka (Σατσούκα) λοιπόν γιατί έτσι το λένε στο Ισραήλ (αλλά και σε άλλες χώρες πλησίον του Ισραήλ), αλλά το κάνουν λίγο διαφορετικά γιατί η βέρσιον της Γιαγιάς Ελένης έχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και σκορδάκι. Εγώ θα σας το φτιάξω σήμερα ελαφρά πειραγμένο, εσείς βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιείστε διαφορετικά μυρωδικά και λαχανικά.
Τα υλικά μας για 2 μερίδες
- 4 αυγά
- 4 ντομάτες μικρές ψιλοκομμένες η τριμμένες
- 1 κρεμμύδια μέτριο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό φρέσκο
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε ελαφρά σε τηγάνι αντικολλητικό τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τις πιπεριές, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την ντομάτα και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αλλά φροντίζουμε να μείνει νερό στην σάλτσα. Σπάμε και ρίχνουμε τα αυγά μας πάνω στην σάλτσα και ή τα σκεπάζουμε με καπάκι για να ασπρίσει ο κρόκος τους ή ρίχνουμε από το νερό της σάλτσας με ένα κουτάλι πάνω τους. Όταν γίνουν τα αυγά μας όπως μας αρέσουν, εγώ τα κάνω μελάτα, τα βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με φρέσκο βασιλικό.
Πάνε πολύ με φετούλα και τραγανιστό ψωμί, τρώγονται και ζεστά και κρύα.
Φίλε Παναγιώτη, και στην Μεσσηνία φτιάνουν αυγά με ντομάτα παλαιόθεν. Και στην Αρκαδία (και τον καγιανά βεβαίως).
Αυτά γνωρίζω εγά από τις δικές μου ρίζες.
Καλώς όρισες Γιώτα! Α τέλεια νόμιζα ότι είμασταν μόνοι μας :)
Τυχαία πριν λίγο καιρό νομίζω ότι ανακάλυψα την προελευσή τους και είναι μάλλον Ιταλική επιρροή. Διάβασα αυτό το άρθρο στον Guardian: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/feb/24/stanley-tucci-interview-egg-poached-in-tomato-sauce-recipe
Εκεί ο Stanley Tucci μιλάει τα Καλαβρέζικα αυγά που είναι η ακριβής συνταγή :)