LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα  /  11 Μαΐου 2013

Αυγά με ντομάτα της Γιαγιάς Ελένης (σαν Shakshuka)

by Παναγιώτης
Αυγά με ντομάτα
Τα σπάάάάάάαάάαάάαάει… τα αυγά.

 

Μεγάλωσα με αυγά με ντομάτα και όχι με στραπατσάδα και είμαι καλά, γιατί καλή είναι η στραπατσάδα αλλά το βέρσιον που κάνουν στην περιοχή μου (Βαρθολομιό Ηλείας) είναι κλάσεις ανώτερο. Το περίεργο όμως είναι ότι η περιοχή μου είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) που φτιάχνουν τα αυγά έτσι. Δεν μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την εκπληξή μου λοιπόν, όταν ένας Ισραηλίτης  με ρώτησε αν είμαι από το Ισραήλ επειδή τα μαγείρευα για την παρέα μου σε ένα hostel στο Esquel στην Αργεντινή. Έλεγα και με περηφάνια στους φίλους μου ότι αυτό είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο (βλέπε μίστερ Πορτοκάλος στο my big fat greek wedding) :) Πες το και Shakshuka (Σατσούκα)  λοιπόν γιατί έτσι το λένε στο Ισραήλ (αλλά και σε άλλες χώρες πλησίον του Ισραήλ), αλλά το κάνουν λίγο διαφορετικά γιατί η βέρσιον της Γιαγιάς Ελένης έχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και σκορδάκι. Εγώ θα σας το φτιάξω σήμερα ελαφρά πειραγμένο, εσείς βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και χρησιμοποιείστε διαφορετικά μυρωδικά και λαχανικά.

 

Τα υλικά μας για 2 μερίδες

  • 4 αυγά
  • 4 ντομάτες μικρές ψιλοκομμένες η τριμμένες
  • 1 κρεμμύδια μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη στην μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας  βασιλικό φρέσκο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Προετοιμασία

Τσιγαρίζουμε ελαφρά σε τηγάνι αντικολλητικό τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τις πιπεριές, όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την ντομάτα και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αλλά φροντίζουμε να μείνει νερό στην σάλτσα. Σπάμε και ρίχνουμε τα αυγά μας πάνω στην σάλτσα και ή τα σκεπάζουμε με καπάκι για να ασπρίσει ο κρόκος τους ή ρίχνουμε από το νερό της σάλτσας με ένα κουτάλι πάνω τους. Όταν γίνουν τα αυγά μας όπως μας αρέσουν, εγώ τα κάνω μελάτα, τα βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με φρέσκο βασιλικό.

Πάνε πολύ με φετούλα και τραγανιστό ψωμί, τρώγονται και ζεστά και κρύα.

pip-pip cheerio!

Στο ίδιο στυλ:

Τσιγαριστά χόρτα με αυγά ποσέ, με αγάπη από το Πήλιο. Αυτή είναι μία παραδοσιακή πηλειορίτικη συνταγή την οποία την έμαθα από την Κυρία Νίκη στην ταβέρνα “Το μεϊντάνι” στην Ζαγορά του Πηλίου, είναι μία απλή συνταγή που συνδυάζει τις μυρωδιές της Ελληνικής φύσης, τα καταπληκτικά χόρτα και μυρωδικά με τα...

Αρνάκι κοκκινιστό μακαρονάδα της ξαδέλφης Ελένης. Υπέρ-πληθωρική μακαρονάδα με αρνάκι μαγείρεψε σήμερα η ξαδέρφη Ελένη η σύζυγος του συνονόματου εξαδέλφου. Τα σπίτια μας στο χωριό είναι δίπλα-δίπλα και υπάρχει ένα συνεχές καθημερινό πάρε-δώσε από πιάτα που πηγαινοέρχονται για ανταλλαγή απόψεων της οικογενείας μου με του ξαδέρφου...

Αυγά γεμιστά με μαγιονέζα & μυρωδικά, καθαρίζουμε και γελάμε. ......

Μπακαλιάρος φιλέτο με ντομάτα και μυρωδικά . Για κορμί θανατηφόρο   Υλικά  500 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο κομμένος σε 4 μερίδες ( ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι φιλέτο πχ γλώσσα, πέρκα ) 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1/2 φλιτζάνι ανάμεικτα αρωματικά φρέσκα (πχ ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο,βασιλικό,...

Tags

  • Εύκολες

Πλοήγηση άρθρων

Περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα
Ελληνικό τσίζκεικ με ανθότυρο και γιαούρτι

2 comments

  • Γιώτα
    9 Αυγούστου 2018

    Φίλε Παναγιώτη, και στην Μεσσηνία φτιάνουν αυγά με ντομάτα παλαιόθεν. Και στην Αρκαδία (και τον καγιανά βεβαίως).
    Αυτά γνωρίζω εγά από τις δικές μου ρίζες.

    Reply
  • Παναγιώτης
    9 Αυγούστου 2018

    Καλώς όρισες Γιώτα! Α τέλεια νόμιζα ότι είμασταν μόνοι μας :)

    Τυχαία πριν λίγο καιρό νομίζω ότι ανακάλυψα την προελευσή τους και είναι μάλλον Ιταλική επιρροή. Διάβασα αυτό το άρθρο στον Guardian: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/feb/24/stanley-tucci-interview-egg-poached-in-tomato-sauce-recipe

    Εκεί ο Stanley Tucci μιλάει τα Καλαβρέζικα αυγά που είναι η ακριβής συνταγή :)

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes