Το αυγολέμονο είναι μία σάλτσα πολύ δημοφιλή στην μεσόγειο και στις αραβικές χώρες και φυσικά είναι απαραίτητο σε μερικά από τα πιο πετυχημένα ελληνικά πιάτα, πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε για να συνοδέψουμε την μαγειρίτσα μας, την κοτόσουπα μας αλλά και στα ντολμαδάκια μας και σε μανιτάρια κτλ κτλ.
Υλικά (για μία μεγάλη κατσαρόλα)
- 3 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια (χρησιμοποιείστε λιγότερο αν δεν σας αρέσουν τα όξινα)
- 2 κουτάλες ζωμό από το φαγητό που ετοιμάζουμε (το έχουμε βγάλει στην άκρη να κρυώσει, όχι να παγώσει να γίνει χλιαρός)
Προετοιμασία
Αν θέλουμε το αυγολέμονο μας να γίνει πολύ αφράτο θα πρέπει να χωρίσουμε κροκάδια και από τα ασπράδια και να χτυπήσουμε μαρέγκα (αν βαριόμαστε αφαιρούμε το αφράτο και χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα). Στο μίξερ λοιπόν ή εγώ προτιμώ στο χέρι για είμαι διαστροφικός χτυπάμε την μαρέγκα μας. Όταν αφρατέψει και ετοιμαστεί προσθέτουμε τους κρόκους που έχουμε χτυπήσει σε ένα άλλο σκεύος και τα χτυπάμε καλά.
Έπειτα αρχίζουμε να προσθέτουμε το λεμόνι μας αναδεύοντας (χτυπώντας) το μείγμα ελαφρά, στο τέλος προσθέτουμε τον ζωμό από φαγητό μας χλιαρό, και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα μας και την πιάνουμε από τα 2 χερούλια και αναδεύουμε κουνώντας την κυκλικά για να πάει παντού το αυγολέμονο.
Είστε έτοιμοι και τα συγχαρητήρια μου αν δε σας κόψει :P