
Blame it on the beans !
Κλασσικό, νοστιμότατο πιάτο της ελληνικής κουζίνας , μας συνοδεύει στις κρασοκατανύξεις των σπιτιών και των ταβερνίων . Με ή χωρίς λουκάνικα, απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει , είναι να διαλέξετε καλής ποιότητας γίγαντες. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε ωραιότατους . Περιττό να πω ότι γίγαντας χωρίς φέτα =δάσος δίχος πέτρα (άσχετο!) Προσοχή : Δεν συνιστάται για πρώτο ραντεβού !
Υλικά :
- 1 κιλό γίγαντες
- 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές φλωρίνης σε φέτες
- 3-4 καρότα σε φέτες
- 2 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες
- 2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε από το βράδυ στο νερό μαζί με μια κουταλιά χοντρό αλάτι να μουσκέψουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν περίπου 3/4 της ώρας . Τα σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν . Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο , προσθέτουμε τα λουκάνικα τα καρότα ,τις πιπεριές , το σέλινο και το μαϊντανό και το σκόρδο. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν και ρίχνουμε μέσα και τα φασόλια . Αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί . Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας περίπου , μέχρι να γίνουν τα φασόλια και να μελώσει η σάλτσα .
Γιαμ γιαμ