Γαλακτομπούρεκο, η αφρό-κρεμα των γλυκών του ταψιού

Συνταγή από την/τον:

Γαλακτομπούρεκο

“Χανούμ μπουρέκ” είπε ο Σουλεϊμάν με στόμφο με το χαρακτηριστικό βλέμμα της αγελάδας που τον διέκρινε…

 

Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, θυμάμαι σαν να είναι τώρα, αν και έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, όταν με έβλεπε ο παππούς μου στην αγορά του χωριού και με φώναζε στο καφενείο για να με κεράσει, και η πρώτη σκέψη που έρχονταν στο μυαλό ήταν “γαλακτομπούρεκο!”. Η κυρία που τα έφτιαχνε ήταν χρυσοχέρα και η μυρωδιά του καφέ, του ούζου, των γλυκών,  η μυρωδιά του καφενείου έχει χαραχτεί στο μυαλό μου, το γαλακτομπούρεκο ξυπνάει μέσα μου την νοσταλγία για μία εποχή που όλα ήταν πιο αθώα, πιο όμορφα (τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου). Η συνταγή είναι της ξαδέρφης Ελένης που το φτιάχνει ωραία και μαμαδίστικα…

 

Τα υλικά μας

  • 1 κιλό γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • Μια-δυο βανίλιες
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα
  • Τον φλοιό 1/2  λεμονιού
  • Ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για το σιρόπι

 

  • 3 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Τον φλοιό 1/2  λεμονιού

 

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το  γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την 1/2 φλοιό λεμόνι, την  κανέλα και τις βανίλιες.
  2. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχεία σε σχετικά χαμηλή φωτιά,   το μείγμα θα πάρει βράση και όταν αρχίσει  να κοχλάζει και να κάνει ηχητικά εφέ τύπου κλουπ κλουπ, την βγάζουμε να στην άκρη να  κρυώσει.
  3. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια και τα χτυπάμε για να  κάνουμε μαρέγκα, όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε καλά και το προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα ένα. Ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε όλα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας και αυτά ένα ένα.
  5. Μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κομμάτια φύλλου από τα κάτω αν έχουμε στρογγυλό ταψί. Τέλος σπρώχνουμε τα πάνω φύλλα με ένα μαχαίρι  στα άκρα του ταψιού για να μπει μέσα.
  6. Βουτυρώνουμε το πάνω φύλλο και το χαράζουμε σε κάθετες γραμμές και σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς  ψήνουμε για  35 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  7. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας προσθέτοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα  βράζοντας το μέχρι να δέσει.
  8. Σιροπιάζουμε  με το γλυκό και το σιρόπι καυτό.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει και τότε κόβουμε τα κομμάτια.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.9/5 (9 ψήφοι )
Γαλακτομπούρεκο, η αφρό-κρεμα των γλυκών του ταψιού, 4.9 από 5 βασιζόμενο σε 9 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο