LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά ταψιού, Ζαχαροπλαστική  /  21 Ιουλίου 2013

Γαλακτομπούρεκο, η αφρό-κρεμα των γλυκών του ταψιού

by Παναγιώτης
Γαλακτομπούρεκο
“Χανούμ μπουρέκ” είπε ο Σουλεϊμάν με στόμφο με το χαρακτηριστικό βλέμμα της αγελάδας που τον διέκρινε…

 

Το γαλακτομπούρεκο είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, θυμάμαι σαν να είναι τώρα, αν και έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, όταν με έβλεπε ο παππούς μου στην αγορά του χωριού και με φώναζε στο καφενείο για να με κεράσει, και η πρώτη σκέψη που έρχονταν στο μυαλό ήταν “γαλακτομπούρεκο!”. Η κυρία που τα έφτιαχνε ήταν χρυσοχέρα και η μυρωδιά του καφέ, του ούζου, των γλυκών,  η μυρωδιά του καφενείου έχει χαραχτεί στο μυαλό μου, το γαλακτομπούρεκο ξυπνάει μέσα μου την νοσταλγία για μία εποχή που όλα ήταν πιο αθώα, πιο όμορφα (τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου). Η συνταγή είναι της ξαδέρφης Ελένης που το φτιάχνει ωραία και μαμαδίστικα…

 

Τα υλικά μας

  • 1 κιλό γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • Μια-δυο βανίλιες
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα
  • Τον φλοιό 1/2  λεμονιού
  • Ένα πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για το σιρόπι

 

  • 3 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Τον φλοιό 1/2  λεμονιού

 

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το  γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, την 1/2 φλοιό λεμόνι, την  κανέλα και τις βανίλιες.
  2. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχεία σε σχετικά χαμηλή φωτιά,   το μείγμα θα πάρει βράση και όταν αρχίσει  να κοχλάζει και να κάνει ηχητικά εφέ τύπου κλουπ κλουπ, την βγάζουμε να στην άκρη να  κρυώσει.
  3. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια και τα χτυπάμε για να  κάνουμε μαρέγκα, όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τους κρόκους χτυπάμε καλά και το προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας τα ένα ένα ένα. Ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε όλα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας και αυτά ένα ένα.
  5. Μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κομμάτια φύλλου από τα κάτω αν έχουμε στρογγυλό ταψί. Τέλος σπρώχνουμε τα πάνω φύλλα με ένα μαχαίρι  στα άκρα του ταψιού για να μπει μέσα.
  6. Βουτυρώνουμε το πάνω φύλλο και το χαράζουμε σε κάθετες γραμμές και σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς  ψήνουμε για  35 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  7. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας προσθέτοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα  βράζοντας το μέχρι να δέσει.
  8. Σιροπιάζουμε  με το γλυκό και το σιρόπι καυτό.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει και τότε κόβουμε τα κομμάτια.

 

 

Στο ίδιο στυλ:

Τυρόπιτα με κρέμα μπεσαμέλ. Μπέσαμε-λ μούτσο Υλικά          500 γρ φύλλο κουρού ή σφολιάτα* 300 γρ φέτα  200 γρ μανούρι 100 γρ γραβιέρα 3 αυγά 2 κουταλιές της σούπας λάδι 2 κουταλίες βούτυρο 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι 3 κούπες γάλα φρεσκοτριμμένο πιπέρι...

Μους λεμόνι με λιμοντσέλο. Κάναμε τα ξινά γλυκά Αυτή είναι μια πανεύκολη και διαφορετική μους λεμονιού , χάρη στην σπιρτάδα από το λικέρ.  Για τα παιδάκια σας κρατήστε ένα μπολ χωρίς αλκοόλ ( για δεύτερο δε σας βλέπω…) Υλικά  400 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 1 κούπα...

Tags

  • Γιορτή
  • Εορταστικές
  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Γουρουνόπουλο στο φούρνο με πατάτες . Απόλαυση έξτρα λάρτζ
Φιλέτο κοτόπουλο ρολό. Roll baby roll

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes