Το συνταίριασμα ζυμαρικών και θαλασσινών είναι πολύ συνηθισμένο στη Μεσόγειο και ότι πρέπει τις μέρες της νηστείας . Ο κουμπάρος μου ο Γιάννη και ο φίλος μου ο Θωμάς , ερασιτέχνες μάγειρες και καλοφαγάδες και οι δυο , μου είπαν ότι κάνουν καλές γαριδομακαρονάδες. Συνδύασα δημιουργικά τις συμβουλές τους στο εν λόγω γευστικό όργιο. Μια γυναίκα , δυο άντρες …και η συνέχεια στο πιάτο .
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι (ή ότι άλλο ζυμαρικό θέλουμε)
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες.
- 2 ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 4-5 στήμονες σαφράν
- ½ κρασοπότηρο ούζο ή κονιάκ
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε :
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη .Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τραβάμε και αφαιρούμε το μαύρο «εντεράκι» κατά μήκος της πλάτης κάθε γαρίδας. Κρατάμε 2 γαρίδες ολόκληρες με το κεφάλι .
Βάζουμε να βράσει μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις ολόκληρες γαρίδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά για να πάρει γεύση το νερό. Αφαιρούμε τις γαρίδες και στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε ώστε για να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό τους. Βάζουμε τους στήμονες του σαφράν μέσα στο ποτήρι με το ούζο .
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο , τις πιπεριές ,το κρεμμύδι και τις γαρίδες για 3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνουμε με το ούζο ( ή κονιάκ) μαζί με το σαφράν . Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες και περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν με τη σάλτσα και τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε άλλη μια φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά.