Ο υπέρτατος ουζομεζές, το ceviche της Ελλάδος ο γαύρος ο μαρινάτος μας έχει συντροφέψει άπειρες φορές στις εξορμήσεις μας στα νησιά στα μεζεδοπωλεία καλοκαίρι και χειμώνα. Φρέσκος γαύρος, καλό ξυδάκι και ελαιόλαδο είναι η συνταγή της επιτυχίας..
Τα υλικά μας
- Μισό κιλό γαύρος φρεσκότατος
- Περίπου 250 ml άσπρο καλό ξύδι
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισή κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά καυτερή σε ροδέλες (πλένουμε τα χέρια μας καλά μετά και δεν ακουμπάμε τα μάτια μας ή οτιδήποτε άλλο ευαίσθητο διαθέτουμε)
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε στην άκρη να σουρώσουν τα νερά, Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κόκκαλο του Γαύρου, γίνεται πολύ εύκολα με το χέρι σας.
Πλένουμε άλλη μία φορά το φιλετάκι πλέον του γαύρου και το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα νερά, βάζουμε χαρτί κουζίνας και από πάνω τους.
Όταν στεγνώσουν και φύγουν τα νερά τους βάζουμε σε ένα σκεύος (που μπορούμε να κλείσουμε αεροστεγώς), προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι και όσο ξύδι χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά μας, από πάνω ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ( αρχίζω να τσιμπάω από τα 20 λεπτά), στις 2 ώρες περίπου το τσεκάρουμε και το ανακατεύουμε, τρώγεται άνετα και διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου, αλλά δεν προβλέπεται να μείνει τόσο, θα το φάτε πιο νωρίς.
Φάτε το με ουζάκι ή μπυρίτσα και δοξάστε ότι πιστεύετε για το ότι ζείτε δίπλα στην θάλασσα.
[…] φιλέτα γαύρου μαρινάτου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντζούγιες από μία […]