Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό στην Ελλάδα, μερικοί τα προτιμούν στην παραδοσιακή τους εκδοχή (μέσα σε αυτούς και εγώ), σε μερικούς αρέσουν με κιμά (όπως η μάνα μου). Πάμε να δούμε την συνταγή της μάνας μου για τα γεμιστά με κιμά, σημειώστε ότι γεμίζει και πατάτες…
Τα υλικά μας (για πολύ κόσμο)
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι της επιλογής σας βέβαια, σε άλλους αρέσουν οι μελιτζάνες, σε άλλους οι ντομάτες κ.τ.λ.
- 4 πιπεριές πράσινες
- 4 κολοκυθάκια στρογγυλά
- 4 πατάτες μέτριες καθαρισμένες
- 6 ντομάτες μέτριες
- 2 μελιτζάνες μέτριες
- 1 κουταλιά ρύζι ανά λαχανικό που θα γεμίσετε
- 250 γρ. κιμά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και αδειάζουμε όλα τα λαχανικά μας, τις πατάτες μπορείτε να τις αδειάσετε προσεκτικά αφαιρώντας ένα κομμάτι το οποίο θα είναι το καπάκι σας και σκάβοντας τις προσεκτικά με το εργαλείο που κάνουμε τις μπαλίτσες από το πεπόνι (δεν ξέρω πως αλλιώς να σας το περιγράψω σόρυ).
- Τα υπολείμματα της πατάτας τα βάζουμε στην άκρη και θα τα βάλουμε στο ταψί μαζί με την γέμιση που μάλλον θα μας περισσέψει.
- Αλατίζουμε εσωτερικά τα λαχανικά και τα βάζουμε ανάποδα για να στραγγίξουν.
- Ετοιμάζουμε την γέμιση, σε ένα τηγάνι με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το λάδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 5-6 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το εσωτερικό του κολοκυθιού, της ντομάτας και της μελιτζάνας αφού τα έχουμε περάσει από το μούλτι ή τα έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και βράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, στο τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο και το κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τους βάζουμε τα καπάκια τους, ρίχνουμε στο ταψί την γέμιση που μπορεί να περίσσεψε με τα κομμάτια από τις πατάτες και με έξτρα πατάτες αν θέλουμε, ρίχνουμε λάδι στα γεμιστά και τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ξερή ρίγανη, ρίχνουμε στο ταψί μία κούπα νερό.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε έξω από τον φούρνο για 30 λεπτά για να κρυώσουν και να ξεκουραστούν, τα τρώμε ζεστά ή κρύα με συνοδεία φέτας φυσικά.
Ωραίο