Γεμιστά τα παραδοσιακά, συνοδεύονται και δεν ντρέπονται πάντα με φέτα, εδώ σε έκδοση με κολοκυθανθούς (η κολοκυθολούλουδα όπως τα έλεγε η γιαγιά μου η Ζακυνθινιά). Δεν χρησιμοποίησα μελιτζάνες(ούτε πατάτες γεμιστές που κάνει η μάνα μου και είναι γιαμ) αλλά αυτό να μην σας σταματήσει να γεμίσετε ότι γουστάρετε εσείς.
Τα υλικά μας
- 2 κούπες ρύζι
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 6 μέτριες ντομάτες
- 4 μέτριες πιπεριές
- 2 κολοκύθια
- 6 κολοκυθανθούς (αφαιρέστε τους στήμονες)
- 2 φλιτζάνια Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας Δυόσμος
- 2 κουταλιές της σούπας Μαϊντανός
Εκτέλεση
Κουφώνουμε (χιχι) τις ντομάτες και τα κολοκύθια με ένα κουτάλι, φροντίζοντας να κόψουμε σωστά τα “καπελάκια” τους. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι όπου έχουμε θερμάνει λίγο από το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα,το εσωτερικό του κολοκυθιού αφού το έχουμε ψιλοκόψει, το δυόσμο και το μαϊντανό και μία κούπα νερό . Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε τακτικά για ένα 10λεπτο.
Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά μας και τα γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού, δίνουμε προσοχή στους ανθούς γιατί είναι ευαίσθητοι. Τα βάζουμε σε ταψί (αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες να ψηθούν μαζί τους ή μπορούμε να τα συνοδέψουμε με τηγανιτές πατάτες ) και προσθέτουμε περίπου 2 κούπες νερό. Ψήνουμε τα γεμιστά μας σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μισή ώρα, μην ξεχνάτε το ψήσιμο συνεχίζεται μέχρι να κρυώσουν. Τέλεια είναι και την επόμενη μέρα παγωμένα κατευθείαν από το ψυγείο.
Καλή σας όρεξη ^_^