
Τελικά όλα τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού στην Ελλάδα από την ντομάτα και την μελιτζάνα μέχρι το καρύδι και το κάστανο, όλα σας λέω, έχω φάει μέχρι και γλυκό του κουταλιού φασόλια γίγαντες στα Τρίκαλα…
Τα υλικά μας
- 1 κιλό καρύδια tip: Θα πρέπει να είναι τρυφερά τα τρυπάμε με μία μικρή σούβλα και θα πρέπει να περνάει εύκολα από την μία άκρη στην άλλη.
- 1 κιλό ζάχαρη
- Όσα κομμάτια καρύδια τόσο ξυλάκια γαρίφαλο
- 2 κούπες νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 2 βανιλίνες (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι ασβέστη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα καρύδια μας με το πίλερ για τα λαχανικά ή με μαχαίρι προσεκτικά. Αφαιρούμε μικρή φέτα από το μπροστά και πίσω μέρος & σουβλίζουμε τα καρύδια από το πίσω μέρος στο μπροστά με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μια σούβλα μικρή, και γυρίζουμε το καλαμάκι 2-3 φορές γύρω-γύρω για να ανοίξουμε καλή τρύπα. Κάνουμε και 4-5 τρύπες στο κάθε ένα σε διάφορα σημεία να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι όταν το βράζουμε.
- Βάζουμε τα καρύδια σε ένα σκεύος με νερό που θα τα καλύπτει και ένα φλιτζάνι ασβέστη που έχουμε περάσει από το σουρωτήρι μας. Τα αφήνουμε στο μείγμα για πάνω από 5 ώρες, αυτό το μείγμα τα κρατάει τραγανά και δεν λιώνουν με το βράσιμο.
- Όταν τελειώσουμε με τον ασβέστη, πλένουμε πολύ καλά τα καρύδια μας για φύγει ο ασβέστης και τα αφήνουμε να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι.
- Βάζουμε τα καρύδια σε νερό για 48 ώρες αλλάζοντας το νερό τακτικά.
- Σουρώνουμε και τους προσθέτουμε τα γαρίφαλα τα οποία σφηνώνουμε από την μία ανοικτή πλευρά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και όταν πάρουν βράση τα σουρώνουμε , αυτό το κάνουμε 5 τουλάχιστον φόρες. Όταν τελειώσουμε τα πιέζουμε ελαφρά για να βγάλουν όσα υγρά έχουν κρατήσει μέσα τους.
- Επόμενο βήμα είναι να τα βάλουμε στον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας , προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό χρειάζεται και τις 2 βανίλιες αν τις χρησιμοποιήσουμε.
- Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 15 λεπτά και τα κατεβάζουμε από την φωτιά για κρυώσουν. Τα ξαναβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα και τα αφήνουμε για όλο το βράδυ να ξεκουραστούν.
- Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για να δέσει το σιρόπι, το ζητούμενο είναι να δέσει το σιρόπι μας και τα καρύδια μας να πάρουν διάφανη μορφή.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι και αποθηκεύουμε όσο είναι καυτό σε βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει στον φούρνο μας, το σιρόπι θα πρέπει να είναι αρκετό και να καλύπτει το γλυκό μας.
- Τα φυλάμε στο ψυγείο.