Δώσε μου γιαούρτι με γλυκό νεράντζι και την ψυχή μου πάρε, για μένα δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός. Η μαμά Στεφάνια το τιμάει το Νεράντζι κάθε χρόνο και η συνταγή είναι απλή, απλά θα πρέπει να πάρεις το κολάι γιατί τα γλυκά του κουταλιού θέλουν εμπειρία γνώση και τόλμη ;)
Τα υλικά μας
- 7 νεράντζια τα οποία θα μας βγάλουν 28 κομμάτια
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι (Η μάνα μου δεν βάζει γλυκόζη και χρησιμοποιεί λεμόνι ως συντηρητικό)
Προετοιμασία
- Πλένουμε καλά τα νεράντζια. Τα τρίβουμε με τον τρίφτη στο ψιλό για να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος της φλούδας τους, στο τέλος θα πρέπει να φαίνεται το άσπρο μέρος αλλά να έχουν μείνει λωρίδες πορτοκαλί.
- Τα χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε το φλοιό εύκολα τραβώντας τον από το εσωτερικό , καθαρίζουμε και από την μέσα πλευρά του φλοιού κάποιες ίνες που μπορείς να υπάρχουν.
- Τα κομμάτια Θα τα κόψουμε κυδωνάτα (σε λεπτές λωρίδες δηλαδή) ή τα τυλίγουμε και τα πιάνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
- Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα γεμάτη με νερό και όταν βράσουν σουρώνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές ακόμα, αυτό λέγεται ξεπίκρισμα του νεραντζιού.
- Όταν ολοκληρώσουμε το ξεπίκρισμα τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες αν έχουμε βάλει.
- Σε μία κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε μία στρώση από τα νεράντζια, μία στρώση ζάχαρη, μία στρώση νεράντζια και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να είναι 4 δάχτυλα παραπάνω από τα υλικά μας.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι μας, σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ή ζάχαρη.
- Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε ένα σχετικά αραιό σιρόπι και τα νεράντζια μας θα πρέπει να έχουν πάρει διάφανη όψη και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, καθ’όλη την διάρκεια μπορούμε να βγάζουμε κομμάτια και να δοκιμάζουμε τα νεράντζια και το σιρόπι.
- Όσο το μείγμα είναι ζεστό προσθέτουμε το λεμόνι και αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια (τα αποστειρώνουμε βράζοντας τα). Η αρμπαρόριζα βοηθάει σαν συντηρητικό επίσης και δίνει και ευχάριστη γεύση στα γλυκά του κουταλιού μας.