Αν ζούσε ο Λούκουλος αυτό χαλαρά θα το ‘τρωγε για πρωινό. Εμείς πάλι, να ‘μαστε καλά , του δίνουμε και καταλαβαίνει στα παραδοσιακά ελληνικά τσιμπούσια, τα Κυριακάτικα τραπεζώματα αλλά και τα απλά οικογενειακά dinner . Γεια σου Ελλάδα με τα ωραία σου!
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα με την πέτσα
- 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 λεμόνια χυμός
- 1 πορτοκάλι χυμός
- 2 ποτηράκια του κρασιού λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλάκια ρίγανη και θυμάρι
- αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Από το προηγούμενο βράδυ αλατοπιπερώνουμε και μαρινάρουμε το κρέας σε μαρινάδα που περιέχει : το χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι , 1 ποτηράκι λάδι , τη μουστάρδα και ένα κουταλάκι ρίγανη και θυμάρι.
- Το πρωί βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το τοποθετούμε στο ταψί . Με ένα κοφτερό μαχαίρι του κάνουμε μικρές τρύπες σε 4-5 σημεία και εκεί μέσα σπρώχνουμε τις σκελίδες από το σκόρδο.
- Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με ένα μείγμα από : 1 ποτηράκι λάδι , χυμό από ένα λεμόνι και ένα κουταλάκι ρίγανη και θυμάρι. Τις ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε στο ταψί γύρω από το κρέας .
- Προσθέτουμε ένα ποτήρι του νερό στο ταψί . Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς . Σε δύο με δυόμιση ώρες βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε άλλα δέκα λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Πολλυ ωραία συνταγή τώρα θα τιν κάνο για τιν πρώτοχρονια ευχαριστώ.