LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά ταψιού, Γλυκά ψυγείου, Ζαχαροπλαστική, Παραδοσιακά Γλυκά  /  7 Σεπτεμβρίου 2013

Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι …

by Μαριλού
εκμέκ με φρυγανιά
Φάε το εκμέκ σου Ιάκωβε τζιέρι μου να μεγαλώσεις, γιατί θα σε περάσει στο μπόι ο Μηνάς ο ζεβζέκης

“Εκμέκ” στα τούρκικα θα πει “ψωμί” . Το γλυκό αυτό που μας έρχεται από τη γείτονα χώρα μέσω της αγαπημένης Κωνσταντινούπολης , στην βασική του εκδοχή περιλαμβάνει μια συροπιασμένη ψωμένια βάση σαν παντεσπάνι και από πάνω έχει αρωματική κρέμα και ξηρούς καρπούς . Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η εκδοχή με το καταΐφι στη βάση ( θα επανέλθουμε σε αυτή !) . Η συνταγή που δίνω σήμερα με τις φρυγανιές είναι η πιο εύκολη και το ίδιο νόστιμη.

Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35 

  • 12 φρυγανιές
  • 4 κουταλιές της σούπα λικέρ
  • κανέλα
  • 100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα

 

Για την κρέμα :

  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό

Για την σαντιγί 

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Πως το κάνουμε 

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Καλό θα είναι να περάσουμε από μια σήτα ή σουρωτήρι το μείγμα πριν το βάλουμε πάνω στην τάρτα για να φύγουν τυχών υπολείμματα . Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12  λεπτά.
  3. Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα* και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
  4. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
  5. Ετοιμάζουμε την σαντιγί . Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.
  6. Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
  7. Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!

* Εγώ έκανα ένα κολπάκι. Αντί για κανέλα έτριψα πάνω από τις φρυγανιές μερικά μπισκότα κανέλας!

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 3.5/5 (15 ψήφοι )
Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι ..., 3.5 από 5 βασιζόμενο σε 15 ψήφους

Στο ίδιο στυλ:

Μους λεμόνι με γιαούρτι . Βελούδινη αμαρτία Αυτή είναι μια πολύ απλή ,νόστιμη και ελαφριά μους που θα κλείσει με επιτυχία κάθε γεύμα σας . Υλικά 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό  300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη 1 βανίλια 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και...

Εύκολος κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι. Πες το όπως θες   Αυτό το γλυκό με τα πολλά ονόματα , παίζει σε πολλές παραλλαγές , με ξηρούς καρπούς , αυγά, κρέμα , κουβερτούρα …η εκδοχή η δική μου είναι του πανευκόλου , δηλαδή για αρχάριους , αλλά στη γεύση είναι δύναμη...

Γιαουρτογλυκό με ζελέ φράουλα. Γεύση εξ απαλών ονύχων Μια γεύση που μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια . Θυμάμαι τα γλυκά με γιαούρτι και ζελέ σε διάφορες γεύσεις και με κομμένα φρούτα ήταν κάποτε πολύ της μόδας , όταν μεγάλωνα την δεκαετία του 1980 ( αααααχ I am...

Παγωμένο γιαούρτι με γλυκό κρασί και βερίκοκα. Summer time madness Το γιαουρτογλυκό αυτό είναι στην ίδια λογική με παρόμοια που έχουμε φτιάξει . Εδώ όμως το κρασί και τα μυρωδικά  δίνουν πολύ ξεχωριστή γεύση. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βερίκοκα με άλλα φρούτα , όπως δαμάσκηνα, κράνα , ροδάκινα , ακόμα...

Tags

  • Γενέθλια
  • Γιορτή
  • Εορταστικές
  • Παραδοσιακές
  • Πάρτι
  • Τραπέζι

Πλοήγηση άρθρων

Τσιπούρα με επικάλυψη από σπόρους κόλιαδρου & μυρωδικά.
Μπισκοτογλυκό με γιαούρτι, κακάο και άρωμα κόλιανδρου.

2 comments

  • Αγγελική
    6 Ιουλίου 2019

    Καλημερα!! Λειπει η ζαχαρη απο την κρεμα!! Ποση βαζεις;;!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    Reply
  • Εκμέκ ή μιλφέιγ ή… όπως το θές! – Angela's Kitchen Diary
    8 Ιουλίου 2019

    […] Αυτή η κρέμα… είναι υπέροχη και είναi από τον Βαγγέλη Δρίσκα  , απλά την αρωμάτισα λίγο παραπάνω. Η original version για την παρακάτω συνταγή είναι από το Lovefood […]

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Καρότα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πασχαλινά Καλιτσούνια της μαμάς μου.
    5.0 : Πασχαλινά Καλιτσούνια της μαμάς μου. (7 ψήφοι)
  • Κολοκυθοανθοί τούμπανο (γεμιστοί με ρύζι)
    5.0 : Κολοκυθοανθοί τούμπανο (γεμιστοί με ρύζι) (5 ψήφοι)
  • Ceviche Σολομού & αναμνήσεις από την Λατινική Αμερική
    5.0 : Ceviche Σολομού & αναμνήσεις από την Λατινική Αμερική (4 ψήφοι)
  • Τούρτα Φράουλα -
    5.0 : Τούρτα Φράουλα - "Φράου Λία" η Μεγαλοπρεπής (4 ψήφοι)
  • Ανθοί γεμιστοί με φέτα & δυόσμο (δώσ'μου και εμένα μπάρμπα)
    5.0 : Ανθοί γεμιστοί με φέτα & δυόσμο (δώσ'μου και εμένα μπάρμπα) (4 ψήφοι)
  • Μάτι γαρίδα … γαριδομακαρονάδα με τα όλα της.
    5.0 : Μάτι γαρίδα … γαριδομακαρονάδα με τα όλα της. (3 ψήφοι)
  • Βάφουμε αυγά με κρεμμύδια
    5.0 : Βάφουμε αυγά με κρεμμύδια (3 ψήφοι)
  • Αυγολέμονο Αφράτο
    5.0 : Αυγολέμονο Αφράτο (3 ψήφοι)
  • Τζατζίκι με καρότο
    5.0 : Τζατζίκι με καρότο (3 ψήφοι)
  • Τορτίγια εσπανίολα (ομελέτα για πρωταθλητές)
    5.0 : Τορτίγια εσπανίολα (ομελέτα για πρωταθλητές) (3 ψήφοι)

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άνδρος
  • Ήπειρος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αφρική
  • Βέροια
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ελλάδα
  • Ευρώπη
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Θράκη
  • Ινδία
  • Ιορδανία
  • Ισπανία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κίνα
  • Κορέα
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λάρισα
  • Λίβανος
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Ναύπλιο
  • Πήλιο
  • Παλαιστίνη
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Πουρί
  • Ρωσία
  • Σπάρτη
  • Συρία
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Φρυγανιές γλύκισμα , τρώει η μάνα και του παιδιού δεν δίνει. - Χρυσές Συνταγές στο Φρυγανιές γλύκισμα , τρώει η μάνα και του παιδιού δεν δίνει.
  • Σπαράγγια με μπέικον και κατσικίσιο τυρί - foodfeed στο Σπαράγγια με μπέικον και κατσικίσιο τυρί
  • Σπιτικά μπέργκερ . Μας τα κανες μπιφτέκια - foodfeed στο Σπιτικά μπέργκερ . Μας τα κανες μπιφτέκια
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes