LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Πουλερικά
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Γλυκά ταψιού, Γλυκά ψυγείου, Ζαχαροπλαστική, Παραδοσιακά Γλυκά  /  7 Σεπτεμβρίου 2013

Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι …

by Μαριλού
εκμέκ με φρυγανιά
Φάε το εκμέκ σου Ιάκωβε τζιέρι μου να μεγαλώσεις, γιατί θα σε περάσει στο μπόι ο Μηνάς ο ζεβζέκης

“Εκμέκ” στα τούρκικα θα πει “ψωμί” . Το γλυκό αυτό που μας έρχεται από τη γείτονα χώρα μέσω της αγαπημένης Κωνσταντινούπολης , στην βασική του εκδοχή περιλαμβάνει μια συροπιασμένη ψωμένια βάση σαν παντεσπάνι και από πάνω έχει αρωματική κρέμα και ξηρούς καρπούς . Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η εκδοχή με το καταΐφι στη βάση ( θα επανέλθουμε σε αυτή !) . Η συνταγή που δίνω σήμερα με τις φρυγανιές είναι η πιο εύκολη και το ίδιο νόστιμη.

Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35 

  • 12 φρυγανιές
  • 4 κουταλιές της σούπα λικέρ
  • κανέλα
  • 100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα

 

Για την κρέμα :

  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό

Για την σαντιγί 

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Πως το κάνουμε 

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Καλό θα είναι να περάσουμε από μια σήτα ή σουρωτήρι το μείγμα πριν το βάλουμε πάνω στην τάρτα για να φύγουν τυχών υπολείμματα . Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12  λεπτά.
  3. Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα* και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
  4. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
  5. Ετοιμάζουμε την σαντιγί . Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.
  6. Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
  7. Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!

* Εγώ έκανα ένα κολπάκι. Αντί για κανέλα έτριψα πάνω από τις φρυγανιές μερικά μπισκότα κανέλας!

Στο ίδιο στυλ:

Τούρτα μπλακ φόρεστ (black forest). Μαύρη ειν η νύχτα στα βουνά Μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε τους φίλους (;) μας τους Γερμανούς για αυτή την πασίγνωστη τούρτα που στα γερμανικά λέγεται “SchwarzwälderKirschtorte”. Το όνομά  της το πήρε από τα φρούτα που φυτρώνουν στο ομώνυμο βουνό της χώρας , το Black Forest  και από...

Φρυγανιές γλύκισμα , τρώει η μάνα και του παιδιού δεν δίνει. Η συνταγή αυτή είναι της μαμάς του φίλου μου του Αντρέα .Τις έφτιαχνε όταν είμαστε φοιτητές . Μόλις είδα πόσο εύκολες και νόστιμες είναι τις ερωτεύτηκα και δοκίμασα να τις φτιάξω και γω. Είναι από τα πρώτα εύκολα γλυκά σνακ...

Παγωμένο γιαούρτι με γλυκό κρασί και βερίκοκα. Summer time madness Το γιαουρτογλυκό αυτό είναι στην ίδια λογική με παρόμοια που έχουμε φτιάξει . Εδώ όμως το κρασί και τα μυρωδικά  δίνουν πολύ ξεχωριστή γεύση. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βερίκοκα με άλλα φρούτα , όπως δαμάσκηνα, κράνα , ροδάκινα , ακόμα...

Σουδάκια με κρέμα και βύσσινα. Σου-σου-ραδες σε αράδες Για τα σου τα χουμε ξαναπεί , όταν φτιάξαμε τη ζύμη . Αν θέλετε να κάνετε μια γλυκιά γέμιση στο πιτς φιτίλι φτιάξτε αυτή . Για τα σου βλέπε την συνταγή ζύμη για σουδάκια  Υλικά για την γέμιση  250 γρ....

Tags

  • Γενέθλια
  • Γιορτή
  • Εορταστικές
  • Παραδοσιακές
  • Πάρτι
  • Τραπέζι

Πλοήγηση άρθρων

Τσιπούρα με επικάλυψη από σπόρους κόλιαδρου & μυρωδικά.
Μπισκοτογλυκό με γιαούρτι, κακάο και άρωμα κόλιανδρου.

2 comments

  • Αγγελική
    6 Ιουλίου 2019

    Καλημερα!! Λειπει η ζαχαρη απο την κρεμα!! Ποση βαζεις;;!

    Reply
  • Εκμέκ ή μιλφέιγ ή… όπως το θές! – Angela's Kitchen Diary
    8 Ιουλίου 2019

    […] Αυτή η κρέμα… είναι υπέροχη και είναi από τον Βαγγέλη Δρίσκα  , απλά την αρωμάτισα λίγο παραπάνω. Η original version για την παρακάτω συνταγή είναι από το Lovefood […]

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Υλικά

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Χώρες & Περιοχές

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Τελευταία Σχόλια

  • Παναγιώτης στο Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice!
  • Νόστιμη πίτα σε σχήμα ήλιος με λαχανικά και τυρί στο Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας.
  • Μηλόπιτα αμερικάνικου τύπου, τέλεια! στο Μηλόπιτα (Απλ πάει την φάγαμε)
  • Ωραιότατο φαγητό, νοστιμότατα και καλοφτιαγμένα μανιτάρια φρικασέ στο Πλευριτώσαμε… Πλευρώτους ψητά με κόλιανδρο
  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes
Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}