“Εκμέκ” στα τούρκικα θα πει “ψωμί” . Το γλυκό αυτό που μας έρχεται από τη γείτονα χώρα μέσω της αγαπημένης Κωνσταντινούπολης , στην βασική του εκδοχή περιλαμβάνει μια συροπιασμένη ψωμένια βάση σαν παντεσπάνι και από πάνω έχει αρωματική κρέμα και ξηρούς καρπούς . Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η εκδοχή με το καταΐφι στη βάση ( θα επανέλθουμε σε αυτή !) . Η συνταγή που δίνω σήμερα με τις φρυγανιές είναι η πιο εύκολη και το ίδιο νόστιμη.
Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35
- 12 φρυγανιές
- 4 κουταλιές της σούπα λικέρ
- κανέλα
- 100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα
Για την κρέμα :
- 1 λίτρο γάλα
- 8 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
- 2 κρόκους αυγών
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα νερό
Για την σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
Πως το κάνουμε
- Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Καλό θα είναι να περάσουμε από μια σήτα ή σουρωτήρι το μείγμα πριν το βάλουμε πάνω στην τάρτα για να φύγουν τυχών υπολείμματα . Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12 λεπτά.
- Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα* και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
- Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
- Ετοιμάζουμε την σαντιγί . Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.
- Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
- Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!
* Εγώ έκανα ένα κολπάκι. Αντί για κανέλα έτριψα πάνω από τις φρυγανιές μερικά μπισκότα κανέλας!
Καλημερα!! Λειπει η ζαχαρη απο την κρεμα!! Ποση βαζεις;;!
[…] Αυτή η κρέμα… είναι υπέροχη και είναi από τον Βαγγέλη Δρίσκα , απλά την αρωμάτισα λίγο παραπάνω. Η original version για την παρακάτω συνταγή είναι από το Lovefood […]