Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι …

Συνταγή από την/τον:

εκμέκ με φρυγανιά

Φάε το εκμέκ σου Ιάκωβε τζιέρι μου να μεγαλώσεις, γιατί θα σε περάσει στο μπόι ο Μηνάς ο ζεβζέκης

“Εκμέκ” στα τούρκικα θα πει “ψωμί” . Το γλυκό αυτό που μας έρχεται από τη γείτονα χώρα μέσω της αγαπημένης Κωνσταντινούπολης , στην βασική του εκδοχή περιλαμβάνει μια συροπιασμένη ψωμένια βάση σαν παντεσπάνι και από πάνω έχει αρωματική κρέμα και ξηρούς καρπούς . Πολύ δημοφιλής είναι επίσης η εκδοχή με το καταΐφι στη βάση ( θα επανέλθουμε σε αυτή !) . Η συνταγή που δίνω σήμερα με τις φρυγανιές είναι η πιο εύκολη και το ίδιο νόστιμη.

Υλικά για ένα ταψί 28 επί 35 

  • 12 φρυγανιές
  • 4 κουταλιές της σούπα λικέρ
  • κανέλα
  • 100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα χοντροκομμένα

 

Για την κρέμα :

  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα νερό

Για την σαντιγί 

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια

Πως το κάνουμε 

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα . Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το γάλα στην άκρη και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , την βανίλια και το ξύσμα . Μόλις αρχίσει να κοχλάζει , διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο κρύο γάλα που έχουμε κρατήσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών . Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Καλό θα είναι να περάσουμε από μια σήτα ή σουρωτήρι το μείγμα πριν το βάλουμε πάνω στην τάρτα για να φύγουν τυχών υπολείμματα . Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για 10- 12  λεπτά.
  3. Στρώνουμε τις φρυγανιές στον πάτο του ταψιού . Τις σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Μόλις ρουφήξουν το σιρόπι τις πασπαλίζουμε με κανέλα* και τις ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχα. ( εναλλακτικά, αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε λίγη κοπανισμένη μαστίχα μέσα στο σιρόπι) .
  4. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές .
  5. Ετοιμάζουμε την σαντιγί . Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαντιγί. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα.
  6. Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά. Τα χοντροκόβουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
  7. Παγώνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε!

* Εγώ έκανα ένα κολπάκι. Αντί για κανέλα έτριψα πάνω από τις φρυγανιές μερικά μπισκότα κανέλας!

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 3.5/5 (15 ψήφοι )
Εύκολο εκμέκ με φρυγανιές . Από την Πόλη έρχομαι ..., 3.5 από 5 βασιζόμενο σε 15 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο