
Ο all time classic συνδυασμός ζυμαρικού με κιμά αρέσει σε μικρά και μεγάλα παιδιά από 3 μέχρι 103 ετών. Το σχήμα του ζυμαρικού μόνο αλλάζει. Τα κανελόνια ,όπως λένε και οι οδηγίες του πακέτου ,συνήθως δεν τα βράζουμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Τα γεμίζουμε ωμά και βάζουμε τα κατάλληλα υγρά μέσα στο πυρέξ για να βράσουν στον φούρνο . Εγώ που είμαι αντιδραστικό στοιχείο, τα βράζω 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Έτσι γεμίζονται ευκολότερα και κρατάνε πιο πολύ το σχήμα τους .
Υλικά
- 500 γρ. κανελόνια
- 200 γρ κεφαλοτύρι
- 100 γρ ρεγγάτο
- 200 μλ κρέμα γάλακτος
Για τον κιμά
- 400 γρ κιμά
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες ώρες
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
- 1 ντομάτα σε καρεδάκια
- 1/2 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές λάδι
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζουμε τον κιμά . Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά . Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα μισά τυριά μέσα στον κιμά.
Για την σάλτσα ντομάτας . Σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι . Βάζουμε την φρέσκια ντομάτα και την μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα ρίγανη. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας μαζί με μισό φλιτζάνι νερό . Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει για 10 λεπτά.
Παίρνουμε ένα ταψί ή πυρέξ. Απλώνουμε στον πάτο 4 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα ντομάτας . Από πάνω προσθέτουμε και τέσσερις κουταλιές κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά και τα αραδιάζουμε στο ταψί αφήνοντας 1/2 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους . Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και την υπόλοιπη κρέμα . Προσθέτουμε νερό στο ταψί μέχρι λίγο κάτω από την επιφάνεια των ζυμαρικών ( να μην τα σκεπάζει) . Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί . Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά . Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα .