LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  17 Ιουνίου 2013

Κολοκυθάκια στρογγυλά (τούμπανα) γεμιστά με γαρίδες

by Παναγιώτης
Στρογγυλά κολοκυθάκια με γαρίδες
“μη μου τους κύκλους τάραττε!” φώναξε ο Αρχιμήδης και έπεσε με τα μούτρα στα γεμιστά κολοκυθάκια..

Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι το στρογγυλό κολοκυθάκι έχει κάνει θριαμβευτική είσοδο στην Ελλάδα και στις λαϊκές αγορές μας, το πρώτο-συνάντησα στην Αργεντινή το 2010 αλλά εκεί το έφαγα μόνο βραστό. Η γεύση του ελαφρώς πιο γλυκιά από το γνωστό μας μακρόστενο κολοκυθάκι και το σχήμα του είναι ακριβώς ότι χρειάζεται για να σταθεί δίπλα στις ντομάτες & στις πιπεριές στην ταψάρα με τα γεμιστά που θα φτιάξεις. Εγώ προτίμησα να πάρω ένα λίγο διαφορετικό δρόμο βέβαια χρησιμοποιώντας  νόστιμες φρέσκες γαρίδες  και μυρωδάτο άνηθο.

 

Τα υλικά μας για 4 μερίδες

  • 4 μεσαία στρογγυλά κολοκυθάκια
  • 200-300 γρ. γαρίδες με το κέλυφος τους
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο (του πάει και ο μάραθος)
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια μας και τα αδειάζουμε , κόβουμε μία ροδέλα από το πάνω μέρος (ένα δάχτυλο περίπου από την κορυφή τους) και με ένα κουτάλι τα αδειάζουμε προσεχτικά αφήνοντας μισό δάχτυλο σάρκα ολόγυρα τους. Την σάρκα τους δεν την πετάμε την κρατάμε, βάζουμε τα κολοκυθάκια στην άκρη για να κάνουμε την γέμιση.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές  ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τις γαρίδες μας για να τις τσιγαρίσουμε για 2 λεπτά, αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε επίσης το ζουμάκι που έχουν βγάλει σε ένα σκεύος. Όταν οι γαρίδες κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
  3. Στο τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να τα τσιγαρίσουμε, όταν μαλακώσουν τα σβήνουμε με το ζουμάκι από τις γαρίδες και προσθέτουμε τον άνηθο. Συνεχίζουμε για 2 λεπτά και όταν τα βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  4. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα κολοκύθια μας βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση σε κάθε κολοκυθάκι, έπειτα μοιράζουμε τις γαρίδες στα τέσσερα και κάνουμε ένα στρώμα με γαρίδες, έπειτα συμπληρώνουμε με την γέμιση φροντίζοντας να τα παραγεμίσουμε γιατί το ρύζι θα τραβήξει από τα υγρά και θα μεγαλώσει. Αν έχουμε αρκετές γαρίδες κάνουμε ακόμα ένα στρώμα στην κορυφή. Την γέμιση που μπορεί να μας περισσέψει την ρίχνουμε χύμα στο σκεύος που θα ψήσουμε τα κολοκυθάκια με 1/2 ποτήρι νερό και λίγο έξτρα λαδάκι, αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες.
  5. Ψήνουμε σε φούρνο που έχει κάψει στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Τέλεια! Τα έφαγα  με λευκό κρασί Νέα γη (ποικιλίες sauvignon blanc & Βηλάνα) και  με την παρεούλα της Μαριλούς και του Γιώργου ;)

Στο ίδιο στυλ:

Γαρίδες σκορδάτες και πιπεράτες, εύκολο σαγανάκι μανάκι. Ένα εύκολο & γρήγορο ορεκτικό ή μεζεδάκι περιωπής είναι τούτο, είναι λίγο μανίκι να καθαρίσεις τις γαρίδες αλλά μπορείτε να το κάνετε άνετα και με μεγάλες για να μην ταλαιπωρήστε, φάτε το με ουζάκι, με τσιπουράκι ή άντε με μπυρίτσα...

Γαρίδες ceviche, η μαριναρισμένη γαρίδα. Για το ceviche έχουμε ξαναμιλήσει όταν έκανα τον σολωμό ceviche, είναι ένα καταπληκτικό ορεκτικό στο στυλ του δικού μας μαρινατού, που γίνετε ή με ψάρια ή με θαλασσινά. Το ceviche de mariscos (ceviche με θαλασσινά σερβίρεται σε όλη την Λατινική...

Γαριδές σαγανάκι με αρώματα Ελλάδας, I ❤ Greece. Με αρχηγική θέση στην όμαδα των υπέρτατων ουζομεζέδων και με αρώματα Ελλάδας, ο ύμνος στην γεύση που ονομάζεται γαρίδες σαγανάκι μας έχει συντροφέψει αμέτρητες φορές στις ουζοκατανύξεις μας, το καταπληκτικό αυτό πιάτο θέλει μόνο  20 λεπτά για να ετοιμαστεί και...

Σπαγγέτι με αρωματικές γαρίδες. Θαλασσογραφία Καλοκαίρι χωρίς γαριδομακαρονάδα δεν γίνεται . Αυτή είναι μια απλή εκδοχή που μπορεί να προκύψει και ως ανακύκλωση της μαγειρεμένης γαρίδας που σας περίσσεψε. Φτιάξτε ένα μακαρόνι ή ένα ρύζι και το φαγητό θα γίνει σαν καινούριο . 1 κιλό...

Tags

  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • ψαροφαγία

Πλοήγηση άρθρων

Ρολάκια μελιτζάνας με μπέικον και φέτα. Roll baby roll.
Σπιτική μαγιονέζα με ελαιόλαδο, κάνε την έξτρα παρθένα.

1 comment

  • marilena
    17 Ιουνίου 2013

    Φτιάξτε το τώρα ! Είναι του τελείου

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes