Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι το στρογγυλό κολοκυθάκι έχει κάνει θριαμβευτική είσοδο στην Ελλάδα και στις λαϊκές αγορές μας, το πρώτο-συνάντησα στην Αργεντινή το 2010 αλλά εκεί το έφαγα μόνο βραστό. Η γεύση του ελαφρώς πιο γλυκιά από το γνωστό μας μακρόστενο κολοκυθάκι και το σχήμα του είναι ακριβώς ότι χρειάζεται για να σταθεί δίπλα στις ντομάτες & στις πιπεριές στην ταψάρα με τα γεμιστά που θα φτιάξεις. Εγώ προτίμησα να πάρω ένα λίγο διαφορετικό δρόμο βέβαια χρησιμοποιώντας νόστιμες φρέσκες γαρίδες και μυρωδάτο άνηθο.
Τα υλικά μας για 4 μερίδες
- 4 μεσαία στρογγυλά κολοκυθάκια
- 200-300 γρ. γαρίδες με το κέλυφος τους
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο (του πάει και ο μάραθος)
- 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια μας και τα αδειάζουμε , κόβουμε μία ροδέλα από το πάνω μέρος (ένα δάχτυλο περίπου από την κορυφή τους) και με ένα κουτάλι τα αδειάζουμε προσεχτικά αφήνοντας μισό δάχτυλο σάρκα ολόγυρα τους. Την σάρκα τους δεν την πετάμε την κρατάμε, βάζουμε τα κολοκυθάκια στην άκρη για να κάνουμε την γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τις γαρίδες μας για να τις τσιγαρίσουμε για 2 λεπτά, αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε επίσης το ζουμάκι που έχουν βγάλει σε ένα σκεύος. Όταν οι γαρίδες κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
- Στο τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να τα τσιγαρίσουμε, όταν μαλακώσουν τα σβήνουμε με το ζουμάκι από τις γαρίδες και προσθέτουμε τον άνηθο. Συνεχίζουμε για 2 λεπτά και όταν τα βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα κολοκύθια μας βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση σε κάθε κολοκυθάκι, έπειτα μοιράζουμε τις γαρίδες στα τέσσερα και κάνουμε ένα στρώμα με γαρίδες, έπειτα συμπληρώνουμε με την γέμιση φροντίζοντας να τα παραγεμίσουμε γιατί το ρύζι θα τραβήξει από τα υγρά και θα μεγαλώσει. Αν έχουμε αρκετές γαρίδες κάνουμε ακόμα ένα στρώμα στην κορυφή. Την γέμιση που μπορεί να μας περισσέψει την ρίχνουμε χύμα στο σκεύος που θα ψήσουμε τα κολοκυθάκια με 1/2 ποτήρι νερό και λίγο έξτρα λαδάκι, αν θέλουμε βάζουμε και πατάτες.
- Ψήνουμε σε φούρνο που έχει κάψει στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
Τέλεια! Τα έφαγα με λευκό κρασί Νέα γη (ποικιλίες sauvignon blanc & Βηλάνα) και με την παρεούλα της Μαριλούς και του Γιώργου ;)
Φτιάξτε το τώρα ! Είναι του τελείου