LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά  /  20 Απριλίου 2013

Κολοκυθοανθοί τούμπανο (γεμιστοί με ρύζι)

by Μαριλού
Κολοκυθανθοι
Η συνταγή αυτή, μας έρχεται κατευθείαν από Κρητική κορασίδα (respect)

Κολοκυθοανθοί, ανθοί ή κολοκυθολούλουδα που τα έλεγε και η γιαγιά μου και τα έριχνε στο ταψί με τα γεμιστά (μνήμες και σάλια).  Ένα πιάτο παραδοσιακό τσι Κρήτης και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά φαγητά.  Καταβροχθίζονται σε μία μπουκιά (άμα μεγάλο αγόρι σαν και μένα) και λιώνουν στο στόμα (μιαμ, μιαμ).

 

 

Τα υλικά μας
για 35-40 κομμάτια (αναλόγως το μέγεθος του κολοκυθοανθού):

  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή καρολίνα .
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες ( χωρίς τα σπόρια)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο .
  • Αλάτι , πιπέρι

 

Προετοιμασία

Πλένουμε καλά μέσα και έξω τους κολοκυθοανθούς . Κόβουμε το κοτσάνι τους, αφαιρούμε τα μικρά πράσινα φυλλαράκια εξωτερικά και τον κίτρινο στήμονα εσωτερικά.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης: το ρύζι , την ντομάτα, τα κρεμμύδια, τα αρωματικά, το χυμό από το μισό λεμόνι και το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε .
Στρώνουμε στον πάτο μιας μέτριας κατσαρόλας, τα χοντρά κοτσάνια από τα αρωματικά που χρησιμοποιήσατε (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια στον πάτο της κατσαρόλας).
Γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) μέχρι εκεί που χωρίζουν τα πέταλα του άνθους. Στρίβουμε τα πέταλα ώστε να κλείσουμε την γέμιση και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα δίπλα δίπλα . Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλατοπίπερο , το υπόλοιπο λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με μερικούς σκέτους ανθούς (χωρίς γέμιση) για να μην ξεραθούν οι πάνω πάνω, καπακώνετε με ένα πιάτο και ρίχνετε αρχικά ένα φλιτζάνι νερό. Μετά από 5-10 λεπτά χαμηλώνετε την φωτιά προσθέτετε επιπλέον νερό μέχρι τα τοιχώματα του πιάτου και αφήνετε να σιγοβράσουν για 50 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με γιαουρτάκι.

Έχει το στόμα δυνατότητα παραγωγής οργασμού; Με τις κατάλληλες τροφές (σαν αυτή εδώ) ναι . Καλή σας όρεξη και περιμένω νέα σας αν τους φτιάξετε. ^^

Στο ίδιο στυλ:

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια).   Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα (Γιαπράκια ή Σαρμαδάκια). Ο ντολμάς , που στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστός»,  συναντιέται σε πολλά μέρη του κόσμου,Τουρκία, Ρωσία, Μέση Ανατολή, κεντρική και νότια Ασία . Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα...

Ανθοί γεμιστοί με φέτα & δυόσμο (δώσ’μου και εμένα μπάρμπα) Αυτοί οι ανθοί γεμιστοί με φέτα & δυόσμο είναι βομβίτσες γεύσης που εκρήγνυνται στο στόμα σου και ιδανικοί σύντροφοι του κρασιού και της μπύρας δοκιμάστε τα ;)   Τα υλικά μας (για 10 ανθούς) 10 κολοκυθανθοί 250 γρ. Φέτα 3...

Τούμπανο-τζατζίκι με κολοκυθάκι. Έχουμε κάνει στο παρελθόν τζατζίκι με καρότο που στην ουσία είναι η χειμερινή εκδοχή του κλασικού τζατζικιού και όπως σχολίασε και η Μαριλού η σωτηρία αυτών που τρώνε το αγγούρι και ζορίζονται γιατί δεν μπορούν να το χωνέψουν. Υπάρχει όμως...

Κολοκυθάκια στρογγυλά (τούμπανα) γεμιστά με γαρίδες Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι το στρογγυλό κολοκυθάκι έχει κάνει θριαμβευτική είσοδο στην Ελλάδα και στις λαϊκές αγορές μας, το πρώτο-συνάντησα στην Αργεντινή το 2010 αλλά εκεί το έφαγα μόνο βραστό. Η γεύση του ελαφρώς πιο γλυκιά από το...

Tags

  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή

Πλοήγηση άρθρων

Μάφινς μιλά μου για μήλα
Πασχαλινά Καλιτσούνια της μαμάς μου.

1 comment

  • Παραδοσιακοί κρητικοί Κολοκυθοανθοί τούμπανο (γεμιστοί με ρύζι) που λιώνουν στο στόμα - Xalara.eu
    23 Ιουνίου 2018

    […] lovefood […]

    Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes