Η ανοιχτή αυτή πίτα έχει την λογική της τάρτας ή της Κις Λορέν . Η εκδοχή με το κολοκύθι είναι mainstream , έχει ισορροπία και αρέσει σε όλους . Και άμα μία στο εκατομμύριο δεν αρέσει , δεν τρέχει τίποτα “περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα”
Τα υλικά μας
- 1 φύλλο σφολιάτα
- 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας ( ρεγκάτο, κεφαλοτύρι, γραβιέρα)
- 3 αυγά χτυπημένα
- 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
Στραγγίζουμε καλά το τριμμένο κολοκύθι με τα χέρια μας σε ένα σουρωτήρι .
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τη σφολιάτα έτσι ώστε να καλύπτονται τα τοιχώματα . Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας . Χτυπάμε το ένα ασπράδι από τα αυγά και αλείφουμε το φύλλο ( έτσι το θωρακίζουμε για να μην πανιάσει ).
Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα κολοκύθια . Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους .Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτουμε τον άνηθο , την κρέμα γάλακτος, τα τυριά ,τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε . Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη σφολιάτα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα .
Καλή χώνεψη !
Κολοκύθια τούμπανο που λένε και στο χωριό μου.