
Τα κολοκυθάκια σε πολλούς δεν αρέσουν γιατί τείνουν να είναι άνοστα (κυρίως αν τα σκίζεις στο βράσιμο) εξού και οι εκφράσεις: κολοκύθια με την ρίγανη, κολοκύθια, κολοκύθια τούμπανο. Σε αυτή την συνταγή θα σμίξουμε το ταπεινό αλλά κατά τα άλλα δημοφιλές κολοκύθι με διάφορα μυρωδικά για να κάνουμε μία νόστιμη σούπα βελουτέ, ελαφριά ιδανική για light γεύμα ή για πρώτο πιάτο.
Τα υλικά μας (για 4 μερίδες)
- 6 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε ροδέλες
- 2 πατάτες μέτριες κομμένες σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ή φρέσκο δυόσμο
- Ζωμός κοτόπουλο ή ζωμός λαχανικών αν είστε χορτοφάγοι ή vegan. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύβους ή καλύτερα ζωμό που φτιάξατε μόνοι σας.
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι βαθύ, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σβήνουμε με τον ζωμό και προσθέτουμε τα λαχανικά μας, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Τα λαχανικά μας θα πρέπει να καλύπτονται από τον ζωμό +1 δάχτυλο επιπλέον, προσθέτουμε και νερό αν δεν έχουμε αρκετό ζωμό.
Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα (δεν θέλουν πολύ ώρα) θα πρέπει να μας έχει μείνει και γύρω στο 1 ποτήρι νερό για να κάνουμε την σούπα μας, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν η σούπα μας κρυώσει την περνάμε από ένα επεξεργαστή τροφίμων αφού έχουμε προσθέσει τον φρέσκο βασιλικό ή τον δυόσμο.
Μεταφέρουμε την σούπα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε ελαφρά, σερβίρουμε με γιαούρτι ή με sour cream (ξυνή κρέμα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βελούδο λέμεεεε.