Τα κολοκύθια τούμπανα , μαγείρεψε, επιμελήθηκε στιλιστικά και μας έστειλε η φίλη Ιωάννα που ζει στην ευωδιαστή Χίο . Το πιάτο συνοδεύεται ΜΟΝΟ με φρέσκια μπύρα Χίου ! Δείτε λεπτομέρειες στο www.facebook.com/chiosbeer . Καλή όρεξη και στην υγειά μας!
Υλικά (για δυο μερίδες )
- 4 κολοκύθια χοντρά
- 4 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 μέτριες πατάτες
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 2 κουταλιές σούπας άνηθο
- 2 κουταλιές σούπας δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 αβγό
- 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλουμε)
Πως το κάνουμε
Πλένουμε τα κολοκύθια αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Αδειάζουμε τα κολοκύθια με κουταλάκι, αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τα κολοκύθια, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, τον τοματοπελτέ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα ¾του ύψους τους (γιατί η γέμιση θα φουσκώσει). Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα σε μπαστουνάκια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄. Σβήνουμε τη φωτιά. Φτιάχνουμε το αβγολέμονο (χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας, και λίγο λίγο το λεμόνι). Το αραιώνουμε με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.