Τις αγαπημένες χυλοπίτες τις φτιάχνουν οι καλονοικοκυρές σε πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου , με αλεύρι, αυγά και γάλα. Μάλιστα είθισται να τις παρασκευάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες που το γάλα είναι πιο παχύ. Ο συνδυασμός με τα πουλερικά είναι από τους πιο γνωστούς. Στην πατρίδα μου την Κρήτη , τις μαγειρεύουν και σαν επιδόρπιο , τύπου ρυζόγαλο . Θα φτιάξουμε και τέτοιες .
Υλικά
- 1 κοτόπουλο 1 κιλό ( ολόκληρο ή μερίδες)
- 2 φλιτζάνια χυλοπίτες
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 2 κουταλιές λάδι
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
- φρέσκια ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Πλένουμε καλά το κοτόπουλο . Ανακατεύουμε το λάδι ,το βούτυρο , τον πελτέ και την πάπρικα και φτιάχνουμε μια πάστα . Αλείφουμε με την πάστα το κοτόπουλο πάνω και κάτω. Αλατοπιπερώνουμε καλά . Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και βάζουμε και ένα κλωνάρι στην κοιλιά του κοτόπουλου.
- Βάζουμε μισό ποτήρι νερό σε ένα ταψί. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα κάτω . Ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο την τριμμένη ντομάτα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Όταν ροδοκοκκινίσει από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη .Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό .
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα . Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού για να φύγουν τυχών υπολείμματα από το κοτόπουλο και ξαναρίχνουμε το ζωμό στο ταψί . Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι( αν χρειάζεται) .
- Προσθέτουμε στο ταψί 5 κούπες βραστό νερό και ρίχνουμε τις χυλοπίτες . Η αναλογία υγρών – ζυμαρικού είναι 3 προς 1 Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν οι χυλοπίτες για 10 λεπτά . Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να χυλώσει το ζυμαρικό και να πιει τα υγρά του.
- Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα