Χθες η μάνα μου (η Στεφανία) έφτιαξε τα κουλουράκια τα πασχαλινά και σήμερα πιάσαμε τον Μάη, το set up λοιπόν μόνο σε σχήμα λουλουδιού θα μπορούσε να ήταν. Πεινάς; Φάε κουλούρι.
Τα υλικά μας
- 12 αυγά, 6 ολόκληρα, 6 μόνο ο κρόκος
- 4 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια γάλα
- 2 φλυτζάνια βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αμμωνία
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 4 βανίλιες
- 2 φακελάκια μπέικιν
- 1 κιλό και κάτι αλεύρι (η μάνα μου πάντα μετράει με την μέθοδο του”κάτι”
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σε ξεχωριστό σκεύος έχουμε χτυπήσει το βούτυρο. Όταν έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού, αναδεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε πρώτα το γάλα με την αμμωνία και μετά σιγά – σιγά πλάθοντας το άλλο μείγμα. Ενώ συνεχίζουμε να πλάθουμε ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μας μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια μας, προσέχουμε να μην την κάνουμε πολύ σκληρή. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά, παίζει ρόλο πόσα μεγάλα τα έχουμε κάνει, 15 λεπτά είναι για μέτριο μέγεθος.
Για να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα τα περνάμε με αυγό πριν τα βάλουμε στο φούρνο, άλλοι τα πασπαλίζουν και με ζάχαρη.
and that’s the way the cookie crumbles φιλιά