Την μακαρονόπιτα αυτή την τρώγαμε παιδιόθεν , όχι στο σπίτι μου αλλά στης κολλητής μου της Κατερίνας . Την έφτιαχνε η μαμά της ( ή ο μπαμπάς της …) . Την μυριζόμουν από το διάδρομο και έσπευδα να πάρω το κομμάτι μου . Δόξα και τιμή στο Σιδηροπουλέικο !
Υλικά για ένα ταψί 30 Χ 38
- 8 φύλλα χωριάτικα
- 500 γρ. μακαρόνια νο 3
- 500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 αυγά
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κούπα γάλα
- 100 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- 2 κουταλιές λάδι
- αλάτι, πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό ,αλ ντέντε , να κρατάνε λίγο. Τα στραγγίζουμε κρατώντας 3-4 κουταλιές από το νερό που έβρασαν .
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ , τα αυγά , το λάδι , το γιαούρτι , το γάλα και τα τυριά. Βάζουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι .
- Λαδώνουμε το ταψί . Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε το δεύτερο σταυρωτά . Ξαναβουτυρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε και για τα άλλα δυο φύλλα. ( Βάζουμε τέσσερα κάτω και τέσσερα πάνω στην πίτα)
- Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω στα φύλλα . Προσθέτουμε πάνω στα μακαρόνια το μείγμα των αυγών μαζί με το νερό που φυλάξαμε , να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα , βουτυρώνοντας τα . Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα πάνω . Χαράσουμε σε κομμάτια με ένα μαχαίρι την επιφάνεια. Απλώνουμε λίγο λάδι και νερό στο επάνω φύλλο .
- Ψήνουμε στους 180 . Μίση ώρα με σκεπασμένο το ταψί και για άλλη μισή ξεσκέπαστο , μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο .
[…] Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο https://lovefood.gr […]
[…] Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : lovefood […]