Πάμε να δούμε μία vegan/χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή ενός πιάτου παραδοσιακού που συνήθως το κάνουμε με κουνέλι ή λαγό αλλά και με άλλα κρέατα. Είτε δεν έχετε όρεξη για κρέας ή δεν τρώτε κρέας ή νηστεύετε το πιάτο αυτό δεν θα σας απογοητεύσει…
Τα υλικά μας (4-6 μερίδες)
- 500 γρ μανιτάρια (εγώ έβαλα Αγκάρικους και τα έκοψα στην μέση)
- 2 ντομάτες μέτριες τριμμένες
- 20 κρεμμυδάκια κοκκάρια καθαρισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες
- 1 κούπα κρασί κόκκινο
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 ξυλάκι κανέλα
- 2 δαφνόφυλλα
- 2-3 μπαχάρια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας είτε μία βρεγμένη πετσέτα ή χαρτί κουζίνας ή τα ξεφλουδίζουμε, είναι πολύ εύκολο, τραβάμε την φλούδα τους από τους κέντρο προς τα έξω. Μην τα πλύνετε με νερό θα το ρουφήξουν και θα το βγάλουν στο φαγητό σας.
- Σε μία κατσαρόλα που καίει ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχαρικά,φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.
- Τσιγαρίζουμε για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με μία κούπα κρασί. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη και μισή κούπα νερό (τα μανιτάρια θα βγάλουν και αυτά νερό).
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσει.
- Όταν η σάλτσα μας μελώσει το φαγητό είναι έτοιμο, το σερβίρουμε σαν το κανονικό στιφάδο, με συνοδεία ρυζιού, μακαρονιών ή με πατάτες τηγανητές.