Η μαρμελάδα η φραουλένια είναι ένας τέλειος τρόπος να διατηρήσεις την φραουλογεύση όλο τον χρόνο, μπορείς να την βάλεις στα τζιζκέικ σου, να την φας με ψωμάκι για πρωινό, να γεμίσεις ντόνατς, μάφινς, κέικ, να την φας με γιαούρτι… Θέλετε να συνεχίσω;
Τα υλικά μας
- 1 κιλό φράουλες καθαρισμένες από το κοτσάνι τους ολόκληρες η κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική άσπρη
- 2 κούπες νερό
- 2 βανιλίνες (προαιρετικά)
- Μισή κουταλιά της σούπας λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα κάνουμε μία στρώση από τις φράουλες, συνεχίζουμε με μία στρώση ζάχαρη και συνεχίζουμε με στρώσεις φράουλας και ζάχαρης μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά μας.
- Όταν τελειώσουμε με τις στρώσεις ρίχνουμε το νερό τις βανιλίνες αν θέλουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Όταν πάρει βράση θα βγάλει αφρούς, τους αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ξαφρίζουμε δηλαδή.
- Βράζουμε μέχρι να πήξει η μαρμελάδα μας, αν οι φράουλες βγάλουν πολύ νερό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ζάχαρη.
- Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την φυλάσσουμε όσο είναι ζεστή σε δοχεία που έχουμε αποστειρώσει βράζοντας τα σε νερό. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε με τα δάχτυλά μας στο εσωτερικό του δοχείου και όταν την χρησιμοποιούμε δεν βάζουμε μέσα κουτάλι που έχει μπει στο στόμα μας.