LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  10 Ιουνίου 2013

Μελιτζάνες παπουτσάκια . Παπούτσι από τον τόπο σου

by Μαριλού
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Θα ξεκολλήσεις απ΄ αυτό το “pro” ή θα σου δώσω τα παπουτσάκια στο χέρι; Φώναξε η Αιμιλία στον Μιλτιάδη , τον προπονητή του καναπέ…

Σαν την παράδοση δεν έχει ! Και σαν την μελιτζάνα επίσης . Ψητή, τηγανιτή, βραστή, τουρσί , σαλάτα , η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Όπου την βλέπω της επιτίθεμαι …

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 400 γρ κιμά
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο ή ρεγγάτο

Πως το κάνουμε 

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος . Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν . Τις ξεπλένουμε , τις στραγγίζουμε και τις χαράζουμε ελαφρώς πάνω στη σάρκα με ένα μαχαίρι. Τις αλείφουμε με λάδι . Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Πιέζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με ένα κουτάλι ώστε να γίνει λακουβίτσα.

Ετοιμάζουμε τον κιμά .  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά . Γεμίζουμε τα παπουτσάκια με τον κιμά.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μαγειρευτεί το αλεύρι για 5 -6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι. Δοκιμάζουμε και αν θέλει αλάτι ,αλατίζουμε .

Βάζουμε μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες να καλύψει τον κιμά . Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .

Στο ίδιο στυλ:

Παπουτσάκια άσπρα & light, ανάλαφρο πατούμενο. Η Θεία η Κατερίνα απÏŒ το ΒαλτινÏŒ Τρικάλων έφτιαξε παπουτσάκια με άσπρες μελιτζάνες (τυπικές στα νησιά του Αιγαίου, τελευταία τις βρίσκουμε επιτέλους παντού) και είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας με πιο light εκδοχή του δημοφιλούς ανά την επικράτεια...

Μουσακάς. The famous greek mousaka Την προέλευση του Μουσακά διεκδικούν πολλές χÏŽρες της Μέσης Ανατολής , χωρίς να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση στη βιβλιογραφία . Άλλοι υποστηρίζουν ÏŒτι προέρχεται απÏŒ το απÏŒ το αραβικÏŒ “musaqqa‘a” , άλλοι απÏŒ το παλαιστινιακÏŒ musakhkhan, άλλοι πάλι απÏŒ το περσικÏŒ maguma. Για την...

Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας & καπνιστό τυρί ......

Τραχανότο με μελιτζάνες και πιπεριές, τραχανάς καλοκαιρινός. Ο ξινÏŒχοντρος, ο χÏŒντρος ,ο τραχανάς, ο ξινÏŒς ή ÏŒπως τον λένε είναι μεγάλη εφεύρεση, άλλοι τον κάνουν σούπα, άλλοι τον βάζουν μέχρι και στα γεμιστά γιατί είναι παν-νÏŒστιμος και απλÏŒς. Σε αυτή την συνταγή τον μαγείρεψα ÏŒπως θα μαγειρεύαμε...

Πλοήγηση άρθρων

Πράσινος πουρές με πατάτες και βλήτα, εύκολα και οικοεναλλακτικά.
Σκορδαλιά με ψωμί & καρύδι, αλιάδα από την Θράκη.

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes