
Σαν την παράδοση δεν έχει ! Και σαν την μελιτζάνα επίσης . Ψητή, τηγανιτή, βραστή, τουρσί , σαλάτα , η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Όπου την βλέπω της επιτίθεμαι …
Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 400 γρ κιμά
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1/2 λίτρο γάλα
- 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο ή ρεγγάτο
Πως το κάνουμε
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος . Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν . Τις ξεπλένουμε , τις στραγγίζουμε και τις χαράζουμε ελαφρώς πάνω στη σάρκα με ένα μαχαίρι. Τις αλείφουμε με λάδι . Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Πιέζουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με ένα κουτάλι ώστε να γίνει λακουβίτσα.
Ετοιμάζουμε τον κιμά . Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά . Γεμίζουμε τα παπουτσάκια με τον κιμά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μαγειρευτεί το αλεύρι για 5 -6 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το μισό κεφαλοτύρι. Δοκιμάζουμε και αν θέλει αλάτι ,αλατίζουμε .
Βάζουμε μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες να καλύψει τον κιμά . Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .