Το φαγητάκι αυτό είναι κάτι σαν χορτοφαγικός μουσακάς με την έννοια του μουσακά όπως τον κάνουν στην Τουρκία ή την Περσία χωρίς μπεσαμέλ αλλά με τυρί. Μπορείτε να τηγανίσετε η να ψήσετε τις μελιτζάνες στο φούρνο κομμένες σε φέτες σε μία λαδόκολλα και λιγότερο λάδι για να είναι πιο ελαφριές, έτσι γλυτώνετε και από τον μπελά του τηγανίσματος…
Τα υλικά μας
- 2 μελιτζάνες μεγάλες κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
- 1 ώριμη ντομάτα μέτρια τριμμένη
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 γραμμάρια καπνιστό τυρί τριμμένο
- 250 γραμμάρια φέτα τριμμένη στο χέρι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για την σάλτσα
- 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το υπερβολικό λάδι, τοποθετούμε και χαρτί κουζίνας και από πάνω τους.
- Αδειάζουμε το λάδι και καθαρίζουμε το τηγάνι, το βάζουμε πάλι στην φωτιά με τις 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κύμινο . Μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα μας, όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τον μαϊντανό και την αφαιρούμε από την φωτιά.
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε μία στρώση μελιτζάνας και ραντίζουμε με μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, μετά προσθέτουμε την σάλτσα μας, την τριμμένη φέτα και το 1/3 του καπνιστού τυριού βάζουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνα ραντίζουμε με άλλη μία κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, και τελειώνουμε με μία γενναία στρώση του υπόλοιπου καπνιστού τυριού.
- Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και το τρώμε ζεστό.