Μοσχιοί με κριθαράκι (Μοσχοχτάποδα και ιστορίες της λαϊκής) 2

Συνταγή από την/τον:

Μοσχοχτάποδα κριθαράκι

“Μοσχομυρίζει από την σκάλα” είπε ο Παντελής μπαίνοντας στο σπίτι, “Εμ Μοσχοχτάπόδο Παντελή μου είναι αυτό” είπε η Διαμάντω η καλή νοικοκυρά που είναι δούλα και κυρά…

Το Σάββατο όπως και κάθε Σάββατο όταν είμαι στην Αθήνα πηγαίνω λαϊκή στους Αμπελόκηπους (Λουϊζης Ριανκούρ ή Δουκίσσης Πλακεντίας), εκεί αγοράζω ψάρια και θαλασσινά από τον φίλο μου τον Μηνά τον “καταπληκτικό”, τον βρίσκεις στον δεύτερο πάγκο στην σειρά στην Φθιώτιδος. Αγοράσαμε 2 τσιπούρες πιάσαμε κουβεντούλα, πήραμε τηλέφωνα άλλους γνωστούς μας και μας “φίλεψε” και τα μοσχοχτάποδα. Να είναι καλά ο Μηνάς τις τσιπούρες την χτυπήσαμε στην λαδόκολλα και με τους μοσχιούς θα κάνουμε 2 πιάτα, το πρώτο είναι αυτό, πάμε να δούμε την συνταγή μας…

 

Υλικά για 2 μερίδες (μεγάλεεεεεςςς)

  • 2 μοσχιοί (μοσχοχτάποδα) μεγάλοι
  • 300 γρ κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • Μισό φλιτζάνι ξύδι βαλσαμικό ή κρασί κόκκινο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζουμε ελαφρά την κανέλα, το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τους μοσχιούς (μοσχοχτάποδα) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για περίπου 5 λεπτά. Σβήνουμε με το ξύδι ή το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ρίγανη και 2 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε.  Δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά, συνεχίζουμε την βράση για 1 ώρα περίπου για να μαλακώσουν οι μοσχιοί (μοσχοχτάποδα).

Σε αυτό το σημείο έχουμε 3 επιλογές:

  1. Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά περίπου προσέχοντας μην μας σωθούν τα υγρά μας. Όταν τελειώσουμε το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο τυράκι (αν θέλουμε).
  2. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε (Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει μείνει στην σάλτσα μας). Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς. Αυτή η επιλογή μας δίνει την καταπληκτική κρούστα, σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι (αν θέλουμε).
  3. Επιλογή για τεμπελόσκυλα: Αγνοούμε το κριθαράκι και μασαμπουκιάζουμε με μπόλικο ψωμί και φέτα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

 

Το μαγειρέψαμε ακούγοντας το soundtrack από το  Great Gatsby του Baz Luhrmann

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 5.0/5 (3 ψήφοι )
Μοσχιοί με κριθαράκι (Μοσχοχτάποδα και ιστορίες της λαϊκής), 5.0 από 5 βασιζόμενο σε 3 ψήφους

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για τις μαγειρικές μας

  1. Reply marilena May 27, 2013 1:49 pm

    Που ‘σουνα καλέ εχτές που σε πήρα 8 φορές και δεν ήσουνα εκεί ; Είχες πάει λαική ;

    VA:F [1.9.22_1171]
    Ψήφοι: 0 (από 0 ψήφοι)
    • Reply Πόμωνας May 27, 2013 1:57 pm

      Αναπάντητες κλήσεις παντού;

      VN:F [1.9.22_1171]
      Ψήφοι: +1 (από 1 ψήφος)

Leave a Reply

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο