LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  27 Μαΐου 2013

Μοσχιοί με κριθαράκι (Μοσχοχτάποδα και ιστορίες της λαϊκής)

by Παναγιώτης
Μοσχοχτάποδα κριθαράκι
“Μοσχομυρίζει από την σκάλα” είπε ο Παντελής μπαίνοντας στο σπίτι, “Εμ Μοσχοχτάπόδο Παντελή μου είναι αυτό” είπε η Διαμάντω η καλή νοικοκυρά που είναι δούλα και κυρά…

Το Σάββατο όπως και κάθε Σάββατο όταν είμαι στην Αθήνα πηγαίνω λαϊκή στους Αμπελόκηπους (Λουϊζης Ριανκούρ ή Δουκίσσης Πλακεντίας), εκεί αγοράζω ψάρια και θαλασσινά από τον φίλο μου τον Μηνά τον “καταπληκτικό”, τον βρίσκεις στον δεύτερο πάγκο στην σειρά στην Φθιώτιδος. Αγοράσαμε 2 τσιπούρες πιάσαμε κουβεντούλα, πήραμε τηλέφωνα άλλους γνωστούς μας και μας “φίλεψε” και τα μοσχοχτάποδα. Να είναι καλά ο Μηνάς τις τσιπούρες την χτυπήσαμε στην λαδόκολλα και με τους μοσχιούς θα κάνουμε 2 πιάτα, το πρώτο είναι αυτό, πάμε να δούμε την συνταγή μας…

Υλικά για 2 μερίδες (μεγάλεεεεεςςς)

  • 2 μοσχιοί (μοσχοχτάποδα) μεγάλοι
  • 300 γρ κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • Μισό φλιτζάνι ξύδι βαλσαμικό ή κρασί κόκκινο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζουμε ελαφρά την κανέλα, το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τους μοσχιούς (μοσχοχτάποδα) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για περίπου 5 λεπτά. Σβήνουμε με το ξύδι ή το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ρίγανη και 2 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε.  Δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά, συνεχίζουμε την βράση για 1 ώρα περίπου για να μαλακώσουν οι μοσχιοί (μοσχοχτάποδα).

Σε αυτό το σημείο έχουμε 3 επιλογές:

  1. Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά περίπου προσέχοντας μην μας σωθούν τα υγρά μας. Όταν τελειώσουμε το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο τυράκι (αν θέλουμε).
  2. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε (Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει μείνει στην σάλτσα μας). Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε φούρνο που καίει στους 180 βαθμούς. Αυτή η επιλογή μας δίνει την καταπληκτική κρούστα, σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι (αν θέλουμε).
  3. Επιλογή για τεμπελόσκυλα: Αγνοούμε το κριθαράκι και μασαμπουκιάζουμε με μπόλικο ψωμί και φέτα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Το μαγειρέψαμε ακούγοντας το soundtrack από το  Great Gatsby του Baz Luhrmann

Στο ίδιο στυλ:

Χορτοφαγικό γιουβέτσι με κριθαράκι & σπανάκι, νο μιτ. Αν είστε χορτοφάγοι, αν νηστεύετε ή αν μνηστεύετε σας έχω πιάτο καταπληκτικό, σπανάκι με κριθαράκι και τυριά στον φούρνο…   Τα υλικά μας 1 κούπα κριθαράκι 300 γρ σπανάκι 3 ντομάτες ώριμες μέτριες στο μέγεθος, ψιλοκομμένες ή τριμμένες 1 μεγάλο...

Σαλάτα με κριθαράκι & αρώματα Ασίας. Ελλάδα – Ασία συμμαχία Η ιδέα βασίζεται στις κρύες σαλάτες με noodles που αλλά και στα υλικά που συναντάμε στα stir fry, και ο σκοπός είναι να συνδυάσω ένα καθαρά ελληνικό ζυμαρικό όπως είναι το κριθαράκι με τις γεύσεις του τζίντζερ, του μοσχολέμονου, τις...

Μοσχοχτάποδα στιφάδο, μην το πνίγεις το κουνέλι. Τα μοσχοχτάποδα τα μαγειρέψαμε τις προάλλες με κριθαράκι δείτε την συνταγή εδώ, ήρθε ή ώρα όμως να τα κάνουμε στιφάδο και να τα συνοδέψουμε με κρασάκι άσπρο ή με μπυρίτσα, με τσιπουράκι, με ουζάκι ή ότι άλλο γουστάρουμε.   Τα...

Μοσχάρι γιουβέτσι . Ο μόσχος ο σιτευτός   Το γιουβέτσι είναι κλασικό πιάτο οικογενειακού τραπεζιού που το συναντάμε σε παραλλαγές και στην υπόλοιπη  Μεσόγειο και στα Βαλκάνια . Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη “guvec” ,που περιγράφει το σκεύος μέσα στο οποίο μαγείρευαν το κρέας με...

Tags

  • Εορταστικές
  • Κρασομεζές
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή

Πλοήγηση άρθρων

Χούμους με κύμινο σε Μαροκινό στυλ
Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης

2 comments

  • marilena
    27 Μαΐου 2013

    Που ‘σουνα καλέ εχτές που σε πήρα 8 φορές και δεν ήσουνα εκεί ; Είχες πάει λαική ;

    Reply
    • Πόμωνας
      27 Μαΐου 2013

      Αναπάντητες κλήσεις παντού;

      Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά(4 μονάδες) - στο Φάγαμε πακέτο …φιλέτα ψαριού στη λαδόκολλα
  • Μαιρη Αθανασοπουλου στο Στάσου…μύγδαλα! Τούρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα (και σοκολατένιο παντεσπάνι)
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes