Τα μοσχοχτάποδα τα μαγειρέψαμε τις προάλλες με κριθαράκι δείτε την συνταγή εδώ, ήρθε ή ώρα όμως να τα κάνουμε στιφάδο και να τα συνοδέψουμε με κρασάκι άσπρο ή με μπυρίτσα, με τσιπουράκι, με ουζάκι ή ότι άλλο γουστάρουμε.
Τα υλικά μας για 4 μερίδες
- 4 μοσχοχτάποδα (μοσχιοί) μικρά
- 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 15-20κρεμμυδάκια κοκάρια καθαρισμένα
- 2 σφηνάκια βαλσαμικό ξύδι άσπρο
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 3-4 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι (ρίχνουμε τουλάχιστον 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού και δοκιμάζουμε αν θέλουμε και άλλο)
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
Προετοιμασία
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια για να τα καραμελώσουμε, τα τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και τα σβήνουμε με το ένα σφηνάκι βαλσαμικό ξύδι, τα βγάζουμε με προσοχή από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στο λάδι που καίει τα μπαχάρια, δαφνόφυλλα, ξυλάκι κανέλας και τα σκόρδα τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μοσχοχτάποδα, τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά. Τα σβήνουμε με το δεύτερο σφηνάκι βαλσαμικό ξύδι, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι πιπέρι . Περιμένουμε να πάρει βράση.
- Όταν το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά μας προσθέτουμε τα κοκκάρια και το σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να μαλακώσουν τα μοσχοχτάποδα αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί γιατί θα βγάλουν οι μοσχιοί το νερό τους. Τα κοκάρια μπορείτε να τα προσθέσετε και αργότερα αν νομίζετε ότι έχουν μαλακώσει πολύ από το τσιγάρισμα.
Τα τρώμε σκέτα, με μακαρόνια, με πατάτες τηγανητές, με πουρέ ;)
Σας χαιρετώ μπιπ μπιπ.