
Την προέλευση του Μουσακά διεκδικούν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής , χωρίς να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση στη βιβλιογραφία . Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το από το αραβικό “musaqqa‘a” , άλλοι από το παλαιστινιακό musakhkhan, άλλοι πάλι από το περσικό maguma. Για την ελληνική εκδοχή πάντως του μουσακά ,όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα , υπεύθυνος είναι ο Νικόλαος Τσελεμεντές που πρόσθεσε την μπεσαμέλ στο φαγητό το 1910! Από τότε ο Famous, o Greek ,o Mousaka είναι ο βασιλιάς του ελληνικού τραπεζιού και της ελληνικής Tavernas. Η μαμά μου βάζει και κολοκυθάκια μαζί με τις μελιτζάνες . Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις πατάτες αν θέλουμε.
Υλικά
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 κιλό κολοκύθια
- 3 μεγάλες πατάτες(προαιρετικά)
- 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- 5 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 3 ώριμες ντομάτες ή 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Για την μπεσαμέλ
- 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 6 κουταλιές αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους αυγών
- αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε
- Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στη μέση κατά μήκος σε πάχος 1 εκατοστό . Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες στο ίδιο πάχος .
- Τηγανίζουμε τα λαχανικά σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και τα αραδιάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, μπορούμε ν αλείψουμε τα λαχανικά μα λάδι και να τα ψήσουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ,στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα .
- Ετοιμάζουμε τον κιμά . Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μαγειρευτεί το αλεύρι για 3 λεπτά, χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ (σε 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε λίγο κεφαλοτύρι , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις .
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ . Στρώνουμε τις πατάτες . Από πάνω τις μισές μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά . Προσθέτουμε δυο- τρεις κουταλιές μπεσαμέλ πάνω στον κιμά. Από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα κολοκύθια . Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .