LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  26 Ιουνίου 2013

Μουσακάς. The famous greek mousaka

by Μαριλού
Μουσακάς
Ο Πήτερ έπεσε ξερός κάτω από το αλμυρίκι. Κάτι πρέπει να του πεσε βαρύ. Τα τέσσερα πιάτα μουσακά, οι δυο χωριάτικες , τα τρία τζατζίκια , οι εφτά ρετσίνες , η ζέστη, τα λόγια του παπά…

Την προέλευση του Μουσακά διεκδικούν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής , χωρίς να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση στη βιβλιογραφία . Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το από το αραβικό “musaqqa‘a” , άλλοι από το παλαιστινιακό musakhkhan, άλλοι πάλι από το περσικό maguma. Για την ελληνική εκδοχή πάντως του μουσακά ,όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα , υπεύθυνος είναι ο Νικόλαος Τσελεμεντές  που πρόσθεσε την  μπεσαμέλ στο φαγητό το 1910! Από τότε ο Famous, o Greek ,o Mousaka είναι ο βασιλιάς του ελληνικού τραπεζιού και της ελληνικής Tavernas. Η μαμά μου βάζει και κολοκυθάκια μαζί με τις μελιτζάνες . Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις πατάτες αν θέλουμε.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 κιλό κολοκύθια
  • 3 μεγάλες  πατάτες(προαιρετικά)
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 ώριμες ντομάτες ή 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • αλάτι , πιπέρι

Πως το κάνουμε 

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στη μέση κατά μήκος σε πάχος 1 εκατοστό . Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες στο ίδιο πάχος .
  2. Τηγανίζουμε τα λαχανικά σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και τα αραδιάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.  Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, μπορούμε ν αλείψουμε τα λαχανικά μα λάδι και να τα ψήσουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ,στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα .
  3. Ετοιμάζουμε τον κιμά .  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .
  4. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο  και ρίχνουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μαγειρευτεί το αλεύρι για 3 λεπτά, χωρίς να μαυρίσει.  Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ (σε 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε λίγο κεφαλοτύρι , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις .
  5. Λαδώνουμε  ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ . Στρώνουμε τις πατάτες . Από πάνω τις μισές μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά . Προσθέτουμε  δυο- τρεις κουταλιές μπεσαμέλ πάνω στον κιμά. Από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα κολοκύθια . Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Τέλος απλώνουμε την  μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά.  Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .

 

Στο ίδιο στυλ:

Μελιτζάνες παπουτσάκια . Παπούτσι από τον τόπο σου Σαν την παράδοση δεν έχει ! Και σαν την μελιτζάνα επίσης . Ψητή, τηγανιτή, βραστή, τουρσί , σαλάτα , η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Όπου την βλέπω της επιτίθεμαι … Υλικά 3 μελιτζάνες φλάσκες 400 γρ...

Γεμιστά με κιμά, meat lovers rejoice! Τα γεμιστά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό στην Ελλάδα, μερικοί τα προτιμούν στην παραδοσιακή τους εκδοχή (μέσα σε αυτούς και εγώ), σε μερικούς αρέσουν με κιμά (όπως η μάνα μου). Πάμε να δούμε την συνταγή της μάνας μου για τα...

Μακαρόνια με κιμά. Τύφλα να χει η Μπολονέζ Δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα άνθρωπο στη ζωή μου που να μην τρώει τα μακαρόνια με κιμά. Οι συνταγές ποικίλουν ως προς τα μπαχαρικά κυρίως , και η παράδοση πάει από μάνα σε κόρη και από πατέρα σε γιο. Το...

Παστίτσιο με πένες, έγραψε.. Ναι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν τους αρέσει το χοντρό το μακαρόνι και υπάρχουν και μανάδες που πρέπει να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες αυτών των συνανθρώπων μας. Ο Ανιψιός δεν το τρώει το παστίτσιο λοιπόν με χοντρό μακαρόνι  και η μαμά...

Tags

  • Παραδοσιακές
  • Τραπέζι

Πλοήγηση άρθρων

Τονάκι μαρινάτο, άριστα με τόνο.
Ψήτες πατάτες με σάλτσα ανθότυρου & λουκάνικο, τζάκετ ποτέιτοο ντάρλινγκ

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes