Μουσακάς. The famous greek mousaka

Συνταγή από την/τον:

Μουσακάς

Ο Πήτερ έπεσε ξερός κάτω από το αλμυρίκι. Κάτι πρέπει να του πεσε βαρύ. Τα τέσσερα πιάτα μουσακά, οι δυο χωριάτικες , τα τρία τζατζίκια , οι εφτά ρετσίνες , η ζέστη, τα λόγια του παπά…

Την προέλευση του Μουσακά διεκδικούν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής , χωρίς να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση στη βιβλιογραφία . Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το από το αραβικό “musaqqa‘a” , άλλοι από το παλαιστινιακό musakhkhan, άλλοι πάλι από το περσικό maguma. Για την ελληνική εκδοχή πάντως του μουσακά ,όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα , υπεύθυνος είναι ο Νικόλαος Τσελεμεντές  που πρόσθεσε την  μπεσαμέλ στο φαγητό το 1910! Από τότε ο Famous, o Greek ,o Mousaka είναι ο βασιλιάς του ελληνικού τραπεζιού και της ελληνικής Tavernas. Η μαμά μου βάζει και κολοκυθάκια μαζί με τις μελιτζάνες . Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις πατάτες αν θέλουμε.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 κιλό κολοκύθια
  • 3 μεγάλες  πατάτες(προαιρετικά)
  • 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 ώριμες ντομάτες ή 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών
  • αλάτι , πιπέρι

Πως το κάνουμε 

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στη μέση κατά μήκος σε πάχος 1 εκατοστό . Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες στο ίδιο πάχος .
  2. Τηγανίζουμε τα λαχανικά σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και τα αραδιάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.  Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ το φαγητό, μπορούμε ν αλείψουμε τα λαχανικά μα λάδι και να τα ψήσουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ,στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα .
  3. Ετοιμάζουμε τον κιμά .  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα . Τον μαγειρεύουμε 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά , το σκόρδο και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την ντομάτα και 1 κούπα νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά .
  4. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο  και ρίχνουμε το αλεύρι . Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα να μαγειρευτεί το αλεύρι για 3 λεπτά, χωρίς να μαυρίσει.  Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ (σε 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε λίγο κεφαλοτύρι , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις .
  5. Λαδώνουμε  ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ . Στρώνουμε τις πατάτες . Από πάνω τις μισές μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά . Προσθέτουμε  δυο- τρεις κουταλιές μπεσαμέλ πάνω στον κιμά. Από πάνω απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα κολοκύθια . Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι. Τέλος απλώνουμε την  μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά.  Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.3/5 (7 ψήφοι )
Μουσακάς. The famous greek mousaka , 4.3 από 5 βασιζόμενο σε 7 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο