LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Μαγειρική, Μεζέδες, Ορεκτικά  /  4 Αυγούστου 2013

Μπαμπά γκανούς, αραβική μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

by Παναγιώτης
Μπαμπά Γκανούς
Η κυρά Αμαλία η χήρα δεν βάζει σκόρδο στην μελιτζανοσαλάτα της κάθε Πέμπτη που έχει χορό στα ΚΑΠΗ…

 

Την μελιτζανοσαλάτα μας την αγαπάμε στην Ελλάδα και την φτιάχνουμε με διαφορετικούς τρόπους και ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή της μελιτζάνας.
Πάμε όμως να δούμε όμως μία εκδοχή που φτιάχνεται σε χώρες της μέσης ανατολής και σε άλλες αραβικές χώρες (Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ) και λέγεται Μπαμπα γκανούς ή Μπαμπά γκανούι. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με υλικά
που χρησιμοποιούμε και στην Ελληνική κουζίνα…

Τα υλικά μας

  • 1 μελιτζάνα μεγάλη με το κοτσάνι της
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι ή ξύδι
  • 4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο με το τσόφλι τους
  • Μία πρέζα κύμινο τριμμένο
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (και παραπάνω)
  • Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • Φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος ή ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει για το σερβίρισμα
  • Πάπρικα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Τρυπάμε την μελιτζάνα με ένα πιρούνι και την βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς μαζί τις σκελίδες του σκόρδου.
  2. Ψήνουμε την μελιτζάνα για 45 λεπτά αλλά βγάζουμε το σκόρδο στην μισή ώρα, το καθαρίζουμε το κρατάμε στην άκρη.
  3. Όταν η μελιτζάνα είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά, όταν κρυώσει την ξεφλουδίζουμε πολύ εύκολα κρατώντας την από το κοτσάνι της.
  4. Βάζουμε την μελιτζάνα με το σκόρδο με το ταχίνι σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και την χτυπάμε πολύ καλά.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και το κύμινο, ανακατεύουμε καλά.
  6. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και πάπρικα και το τρώμε με πίτες ή ψωμί ή με φρέσκα λαχανικά (π.χ καρότα)

 

Στο ίδιο στυλ:

Μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι Μία εύκολη και γρήγορη μελιτζανοσαλάτα είναι τούτη εδÏŽ και την έφτιαξα με 2 μελιτζάνες τσακÏŽνικες και άλλα υλικά που μου είχαν περισσέψει και είχα στο ψυγείο μου. Στην μελιτζανοσαλάτα πολλοί βάζουν μαγιονέζα αλλά το γιαούρτι είναι μία εύκολη, γρήγορη και...

Λαχανικά με σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι   Αυτή είναι μία πολύ εύκολη και γευστική σάλτσα με υγιεινά υλικά, γιαούρτι, μέλι, ταχίνι, λεμÏŒνι και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε λαχανικά που έχετε κάνει στον ατμÏŒ, στην κατσαρÏŒλα, στον φούρνο. Έχει χρÏŒνο προετοιμασίας 2 λεπτά και μπορεί να ...

Σπιτική αραβική πίτα χωρίς μαγιά, κάντο σαν άραβας. Η πίτα είναι ο σύντροφος της βουτιάς και της κάθε λογής σαλτσούλας ή ντιπ ÏŒπως είναι το τζατζίκι, χούμους, το γουακαμÏŒλε κτλ κτλ. Σε αυτή την συνταγή θα μάθουμε να την κάνουμε μÏŒνοι μας υγιεινά και χωρίς μαγιά. Το σχήμα...

Χούμους με κύμινο σε Μαροκινό στυλ   Τα υλικά μας 2 κούπες ρεβύθια βρασμένα 5-7  κουταλιές της σούπας  ταχίνι* 5-7 κουταλιές χυμÏŒς λεμÏŒνι* 1/2 με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι* 1/4 της κούπας ελαιÏŒλαδο περίπου 1/4 της κούπας ζωμÏŒ απÏŒ τα ρεβύθια 1 σκελίδα σκÏŒρδο  κουταλάκι...

Tags

  • Vegan
  • Νηστίσιμα
  • Σαρακοστή
  • Χορτοφαγικές

Πλοήγηση άρθρων

Μανιτάρια στιφάδο, ο λαγός το ΄σκάσε
Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας & καπνιστό τυρί

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes