- This is Sparta !!! Φώναξε ο Λεωνιδάκος στη μάνα του , κρατώντας το σπαθί του Σαμουράι που του είχε πάρει στις απόκριες . Και η κυρία Λούλα φούσκωσε από καμάρι.
Μπαρδουνιώτικα ή Βαρδουνιώτικα λέγονται κάποια χωριά στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μάνη και στη Σπάρτη. Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Βαρβάρα (Μπάρμπι) , που την κληρονόμησε από τον μπαμπά της που ζούσε στη Σπάρτη. Έτσι , θα μπορούσα να το πω και “Μπαρμπουνιώτικο” το κοτόπουλο, αλλά δεν μπορώ να μην τιμήσω τους Λάκωνες . Οι οποίοι με λίγα υλικά φτιάχνουν αριστουργήματα . Διότι ως γνωστόν “Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν” .
Υλικά
- 1 κοτόπουλο , ένα κιλό περίπου , κομμένο σε μερίδες
- 6 -7 μεγάλα κρεμμύδια σε φετούλες
- 3 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια ή 2 κουταλιές ξερή
- 200 γρ φέτα
- 5 κουταλιές της σούπας ξύδι δυνατό.
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο .
- λίγο αλεύρι
- αλάτι , πιπέρι
Πως το κάνουμε
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο . Σε φαρδιά κατσαρόλα , ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα . Το βγάζουμε σε μια πιατέλα . Στο ίδιο λάδι ,τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν, ανακτεύοντας συνεχώς .Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου , και σβήνουμε με το ξύδι . Προσθέτουμε λίγο αλάτι , ρίχνουμε τη ρίγανη , προσθέτουμε 1/2 ποτήρι βραστό νερό , κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί το κοτόπουλο για μια ώρα περίπου. Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο , θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα και κλείνουμε τη φωτιά . Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα ,να λιώσει ελαφρώς η φέτα και σερβίρουμε .
Αν έχετε και καμιά τηγανιτή πατάτα από δίπλα για βούτες στη σάλτσα …δε σας λέω τίποτα!
Εγώ και η μάνα του Λεωνίδα ταίσαμε τους γιούς μας μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο και τα αποτελέσματα (στον Λεωνίδα) τα είδατε!τώρα για τον δικό μου γιό σα να αχνοφαίνεται ο πλάγιος κοιλιακός και η τρίχα στο σαγόνι…Βέβαια για σένα μάνα,συζυγε,γκόμενα και τα λοιπά μάλλον θα νιώσεις σαν είλωτας γιατι θα στο ζητάνε συνέχεια το μπαρδουνιώτικο!οβερ!
Μπαρδουνιώτισα Barbie στο twitter μου έγραψαν (κάνοντας μου ένσταση) ότι στην συνταγή στα μέρη σας παίζει και ντομάτα άφθονη ισχύει;
Ισχύει , βάζουνε σε κάποια μέρη. Αλλά εγώ που το κανα χωρίς ,όπως μου πε η Barbie ήταν τέλειο
Yes master.
αγαπητέ Πομωνα,εγώ το είχα φάει πρώτη φορά στη Μαγούλα Λακωνίας και η μαγείρισσα ήταν καραμπαμπαμ σπαρτιατισσα.Τώρα αν με τα χρόνια έπεσε και ντομάτα, τι να σε πω. . .αλλά χωρίς δεν παίζεται η κότα
Την δοκιμασα την κότα χωρίς και τα σπαει ;)