LoveFood

Μαγειρεύω και έχω θέματα

  • Συνταγές
    • Μαγειρική
    • Ζαχαροπλαστική
    • Τσάι
    • Προσθήκη συνταγής
  • Ανα Υλικό
    • Αλλαντικά
    • Ζυμαρικά
    • Θαλασσινά
    • Γαλακτοκομικά
    • Κρέας
    • Λαχανικά
    • Μπαχαρικά
    • Μυρωδικά
    • Πουλερικά
    • Σοκολάτα
    • Φρούτα
    • Ψάρια
  • Χρήσιμα
    • Μαγειρικό Γλωσσάρι
    • Δοσομετρητής
    • Θερμοκρασίες φούρνου
    • Τεχνικές
Κυρίως Πιάτα, Μαγειρική  /  29 Μαΐου 2013

Μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο . Η κότα του Σπαρτιάτη

by Μαριλού

This is Sparta !!! Φώναξε ο Λεωνιδάκος στη μάνα του , κρατώντας το σπαθί του Σαμουράι που του είχε πάρει στις απόκριες . Και η κυρία Λούλα φούσκωσε από καμάρι.

Μπαρδουνιώτικα ή Βαρδουνιώτικα λέγονται κάποια χωριά στη Λακωνία και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μάνη και στη Σπάρτη. Την συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Βαρβάρα (Μπάρμπι) , που την κληρονόμησε από τον μπαμπά της που ζούσε στη Σπάρτη. Έτσι , θα μπορούσα να το πω και “Μπαρμπουνιώτικο”  το κοτόπουλο, αλλά δεν μπορώ να μην τιμήσω τους Λάκωνες . Οι οποίοι με λίγα υλικά φτιάχνουν αριστουργήματα . Διότι ως γνωστόν “Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν” .

Υλικά 

  • 1 κοτόπουλο , ένα κιλό περίπου , κομμένο σε μερίδες
  • 6 -7 μεγάλα κρεμμύδια σε φετούλες
  • 3 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια ή 2 κουταλιές ξερή
  • 200 γρ φέτα
  • 5 κουταλιές της σούπας ξύδι δυνατό.
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο .
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι , πιπέρι

Πως το κάνουμε 

Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο . Σε φαρδιά κατσαρόλα , ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο  2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα . Το βγάζουμε σε μια πιατέλα . Στο ίδιο λάδι ,τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν, ανακτεύοντας συνεχώς .Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου , και σβήνουμε με το ξύδι . Προσθέτουμε λίγο αλάτι , ρίχνουμε τη ρίγανη , προσθέτουμε 1/2 ποτήρι βραστό νερό , κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί το κοτόπουλο για μια ώρα περίπου.  Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο , θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα και κλείνουμε τη φωτιά  . Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα ,να λιώσει ελαφρώς η φέτα και σερβίρουμε .

Αν έχετε και καμιά τηγανιτή πατάτα από δίπλα για βούτες στη σάλτσα …δε σας λέω τίποτα!

Στο ίδιο στυλ:

Μπάμιες με κοτόπουλο – ένας έρωτας, μια ιστορία . Μαριλού + μπάμια με κότα = LOVE 4 EVER . Μιλάμε για το αγαπημένο μου φαγητό by far . Άλλοι το κάνουν στο φούρνο , εμένα όμως η μάνα μου το φτιάχνει  στην κατσαρόλα και με κρατάει χρόνια τώρα αιχμάλωτη...

Κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι στον φούρνο (κοκογλασοκαραμέλα) Κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι λοιπόν προετοιμασμένο και  ψημένο με αγάπη και στοργή… Κυρίως πιάτο και γλυκάκι σε ένα πιάτο θα μου πείτε και ίσως έχετε και δίκιο, αλλά ότι και να είναι, είναι πεντανόστιμο. Το μέλι καραμελώνει  το κοτόπουλο...

Πολύχρωμο κοτόπουλο ντίρλα (με λαχανικά και μπύρα) Το φιλέτο κοτόπουλο είναι ο φίλος κάθε κόρης ακαμάτρας , ( και κάθε άντρα που σέβεται τον εαυτό του) γιατί γίνεται με χίλιους τρόπους ,εύκολα και γρήγορα.  Η συνταγή αυτή είναι απλούστατη , νοστιμότατη και ευπαρουσίαστη . Ζωή και κότα...

Ασιατικό κοτόπουλο στην λαδόκολλα Το πιάτο αυτό συνδυάζει τις αγαπημένες γεύσεις της Ασίας (πιπερόριζα, Σάλτσα σόγιας κτλ) με την τεχνική της λαδόκολλας. Για να προσθέσω περισσότερο στην γεύση του κοτόπουλου το μαρινάρω στα υλικά μου για τουλάχιστον 12 ώρες με αυτή την μαρινάδα ,...

Tags

  • Παραδοσιακές

Πλοήγηση άρθρων

Έξυπνη ομελέτα με βλήτα
Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια

6 comments

  • barbie
    29 Μαΐου 2013

    Εγώ και η μάνα του Λεωνίδα ταίσαμε τους γιούς μας μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο και τα αποτελέσματα (στον Λεωνίδα) τα είδατε!τώρα για τον δικό μου γιό σα να αχνοφαίνεται ο πλάγιος κοιλιακός και η τρίχα στο σαγόνι…Βέβαια για σένα μάνα,συζυγε,γκόμενα και τα λοιπά μάλλον θα νιώσεις σαν είλωτας γιατι θα στο ζητάνε συνέχεια το μπαρδουνιώτικο!οβερ!

    Reply
    • Πόμωνας
      29 Μαΐου 2013

      Μπαρδουνιώτισα Barbie στο twitter μου έγραψαν (κάνοντας μου ένσταση) ότι στην συνταγή στα μέρη σας παίζει και ντομάτα άφθονη ισχύει;

      Reply
  • marilena
    29 Μαΐου 2013

    Ισχύει , βάζουνε σε κάποια μέρη. Αλλά εγώ που το κανα χωρίς ,όπως μου πε η Barbie ήταν τέλειο

    Reply
    • Πόμωνας
      29 Μαΐου 2013

      Yes master.

      Reply
  • barbie
    29 Μαΐου 2013

    αγαπητέ Πομωνα,εγώ το είχα φάει πρώτη φορά στη Μαγούλα Λακωνίας και η μαγείρισσα ήταν καραμπαμπαμ σπαρτιατισσα.Τώρα αν με τα χρόνια έπεσε και ντομάτα, τι να σε πω. . .αλλά χωρίς δεν παίζεται η κότα

    Reply
    • Πόμωνας
      29 Μαΐου 2013

      Την δοκιμασα την κότα χωρίς και τα σπαει ;)

      Reply

Share your thoughts Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Υλικά

  • Άνηθος
  • Αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγά
  • Βανίλια
  • Βασιλικός
  • Βούτυρο
  • Γάλα
  • Γαρίφαλο
  • Γιαούρτι
  • Δυόσμος
  • Ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη
  • Θυμάρι
  • Κανέλα
  • Κεφαλοτύρι
  • Κολοκύθια
  • Κορίανδρος
  • Κοτόπουλο
  • Κρέμα γάλακτος
  • Κρεμμύδι
  • Κρεμμύδι Φρέσκο
  • Κύμινο
  • Μαϊντανός
  • Μαύρο Πιπέρι
  • Μελιτζάνες
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπέικον
  • Μπαλσάμικο
  • Μπαχάρι
  • Ντομάτες
  • Ξύδια
  • Παρμεζάνα
  • Πατάτες
  • Πιπέρι
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπεριές
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ
  • Τσίλι
  • Φέτα
  • Χυμός Λεμονιού
  • κιμάς μοσχαρίσιος

Είναι και…

  • Light
  • Vegan
  • Αγίου Βαλεντίνου
  • Ανακύκλωση
  • Αυγά με φυσική βαφή
  • Βάφτιση
  • Γενέθλια
  • Για αρχάριους
  • Γιορτή
  • Γλυκά χωρίς ζάχαρη
  • Γρήγορες
  • Ελαφριές
  • Εορταστικές
  • Εύκολες
  • Καυτερά
  • Κουζίνες του κόσμου
  • Κοχλιοί
  • Κρασομεζές
  • Κόκκινα αυγά
  • Λίμπιντο
  • Μπουφές
  • Ναύπλιο
  • Νηστίσιμα
  • Νηστίσιμα Γλυκά
  • Οικονομικές
  • Ουζομεζές
  • Πάρτι
  • Πάσχα
  • Παιδικό πάρτυ
  • Παραδοσιακές
  • Πασχαλινά αυγά
  • Πασχαλινό τραπέζι
  • Παχαλινά αυγά με κρεμμύδι
  • Πλούσια σε ω3 λιπαρά
  • Πλούσιο σε σίδηρο
  • Πολύχρωμα
  • Πρωινό
  • Σαρακοστή
  • Τραπέζι
  • Χορτοφαγικές
  • Χορτοφαγική Μαγειρίτσα
  • Χριστούγεννα
  • καφές
  • τσάι
  • ψαροφαγία

Μέθοδος Μαγειρέματος

  • Ζεμάτισμα
  • Μαρινάδα
  • Μπέν μαρί
  • Στα κάρβουνα
  • Στην Κατσαρόλα
  • Στην γάστρα
  • Στην λαδόκολα
  • Στη σχάρα
  • Στο γκριλ
  • Στο μπρίκι
  • Στον Ατμό
  • Στον Φούρνο
  • Στο πήλινο
  • Στο τηγάνι
  • Τοστιέρα
  • Χωρίς Μαγείρεμα
  • Ψηστιέρα

Χώρες & Περιοχές

  • Άγιο Όρος
  • Ήπειρος
  • Αίγυπτος
  • Αγγλία
  • Αργεντινή
  • Ασία
  • Αυστρία
  • Αχαϊα
  • Βιετνάμ
  • Βολιβία
  • Βόρεια Αμερική
  • Γένοβα
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Εκουαδόρ
  • Ελλάδα
  • Επτάνησα
  • Ευρώπη
  • Ζάκυνθος
  • Ζαγορά
  • Η.Π.Α.
  • Ηλεία
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ιταλία
  • Κέρκυρα
  • Κίνα
  • Κεφαλονιά
  • Κουρδιστάν
  • Κρήτη
  • Κυκλάδες
  • Λευκάδα
  • Μέση Ανατολή
  • Μαρόκο
  • Μεξικό
  • Μεσόγειος
  • Πήλιο
  • Πελοπόννησος
  • Περού
  • Πολωνία
  • Σούλι
  • Σπάρτη
  • Τουρκία
  • Τρίκαλα
  • Χιλή

Τελευταία Σχόλια

  • Τρία μόνο υλικά είναι αρκετά για εύκολα γρήγορα και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά ή εργολάβοι στο Αμυγδαλωτά Σίφνου, μύρισε Αιγαίο
  • Παναγιώτης στο Αbsolute begginers: Μπριζόλες με πατάτες στον φούρνο.
  • Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο που ΔΕΝ παχαίνουν στο Πατάτες τηγανιτές …στο φούρνο. Bye bye θερμίδα
  • ΑννΑ στο Ζυμαρικά με πέστο φασκόμηλου, έπαθα έκρηξη γέυσης
  • Μιτσάκι στο Πουτίγκα από τσουρέκι, άλλαξε ο Μανωλιός και έφαγε το τσουρέκι του αλλιώς.
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Copyright
  • Δήλωση Προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Elara by LyraThemes