Καλοκαιράκι και οι μεζέδες μας δεν είναι ανάγκη να περιέχουν κρέας με όλα αυτά τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά που παίζουν, το μπουγιουρντί σαν λέξη το έχουμε δανειστεί από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει διαταγή από το buyur που σημαίνει διατάζω.
Στην νεότερη ελληνική γλώσσα συνήθως το χρησιμοποιούμε για έγγραφα που φέρνουν κακά νέα κυρίως οικονομικού περιεχομένου. Η αυθεντική συνταγή συνήθως γίνεται με ψιλοκομμένη ντομάτα και πιπεριά και συνήθως γίνεται στο φούρνο αλλά εγώ αποφάσισα να το κάνω λίγο διαφορετικά χρησιμοποιώντας και μελιτζάνα τσακώνικη.
Τα υλικά μας
- 200 γρ φέτα τριμμένη στο χέρι
- 200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- 2 πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε λωρίδες
- 1 μεσαία ντομάτα τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
- Πιπέρι καγιέν
- Πιπέρι
- Μισό φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και προσθέτουμε το πιπέρι, τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να μαλακώσουν και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και την ρίγανη και βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε την φέτα και το κεφαλοτύρι (κρατάμε λίγη φέτα αν θέλουμε για το σερβίρισμα) και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Τ ο σερβίρουμε ζεστό με την υπόλοιπη φέτα και με τον φρέσκο βασιλικό.